Το ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς προβάλλει την ιστορία της Άννα-Μαρίας Κεντρωτά για το εγχείρημα της ως ένα μικρό μουσείο σύγχρονης Ελλάδας στη Μήλο. Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα, γεμάτο αρώματα, χρώματα και γεύσεις Ελλάδας. Το Faskomilo φιλοξενεί προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και Ελλήνων δημιουργών/designers με ξεχωριστή αισθητική, σαν ένα μικρό μουσείο σύγχρονης Ελλάδας στη Μήλο. Η Άννα-Μαρία μιλάει για το Faskomilo, μέσω του οποίου προβάλλει αρώματα, χρώματα και γεύσεις Ελλάδας στην Μήλο
Πες μας λίγα λόγια για την επιχείρηση σου στην Μήλο. Πώς ξεκίνησε και σε τι ξεχωρίζει;
Έχοντας σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, τμήμα “Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων” και παρακολουθήσει κύκλους Σεμιναρίων στο Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, θέλησα να δραστηριοποιηθώ στο αντικείμενο. Στόχος μου ήταν να αναδείξω τον πλούτο της ελληνικής φύσης, βότανα και αρωματικά φυτά που ενδημούν στο νησί και τις (θεραπευτικές) ιδιότητές τους.
Για αυτό το λόγο επέλεξα και το όνομα “Φασκόμηλο” για το κατάστημα μου. Είναι ένα αυτοφυές βότανο με αρωματικές και θεραπευτικές ιδιότητες που παραπέμπει στην ελληνική φύση αλλά ταυτόχρονα κρύβει και τη λέξη Μήλο(ς)!
Πιστεύω πως η επιχείρηση μου ξεχωρίζει για την ποιότητα των προϊόντων, το γεγονός ότι συνεργάζομαι με νέους παραγωγούς, στηρίζοντας τη τοπική παραγωγή, καθώς και με νέους καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα. Στο κατάστημα υπάρχουν μόνο ελληνικά είδη, όπως βιολογικά προϊόντα, αρωματικά βότανα, μπαχαρικά, φυτικά καλλυντικά, περιορισμένης παραγωγής καθώς και χρηστικά αντικείμενα από ανερχόμενους καλλιτέχνες, αποκλειστικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Ελλάδα.
Η επιλογή μου αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κόσμος ταξιδεύοντας σε ένα τόπο, εκτός από χρώματα και αρώματα και αναμνήσεις, θέλει κάποια αντικείμενα να του θυμίζουν τις διακοπές του ή να τα δωρίσει στους αγαπημένους του. Επίσης, παρατήρησα ότι σήμερα ο κόσμος επιστρέφει σιγά σιγά στις παραδοσιακές συνταγές και ελιξίρια, δείχνοντας εμπιστοσύνη στα φυτικά προϊόντα που σίγουρα υπάρχουν σε πλούτο και ποικιλία στην Ελλάδα. Στο “Φασκόμηλο” λοιπόν θεωρώ ότι μπορείς να βρεις όλα τα παραπάνω!
Υπάρχουν δυσκολίες και ποια είναι τα επόμενα σχέδια για την επιχείρηση σου στο νησί;
Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες για εμάς τους νέους επιχειρηματίες που επιλέγουμε να επιστρέψουμε στον τόπο μας, στο νησί μας ειδικά την περίοδο που διανύουμε, με την οικονομική συγκυρία να περιορίζει το αγοραστικό κοινό. Ωστόσο, αισθάνομαι πολύ τυχερή που το “Φασκόμηλο” έχει τόσο την στήριξη των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών και έτσι έγινε γνωστό.
Στα σχέδια μου είναι να έχω την δική μου παραγωγή σε βιολογικά: αρωματικά φυτά, μέλι, λάδι, πρώτες ύλες για την παραγωγή φυτικών καλλυντικών, που θα διαθέτω στο κατάστημά μου, ως σημείο πώλησης. Ακόμα, θα ήθελα να δημιουργήσω ένα εκπαιδευτικό αγρόκτημα, ανταποδοτικό, όχι για την παραγωγή, αλλά για τη μετάδοση της γνώσης, με προγράμματα κατάλληλα σχεδιασμένα, ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες και το γνωστικό επίπεδο των συμμετεχόντων.
Με αυτό τον τρόπο το κοινό θα γνωρίζει πέρα από τις όμορφες παραλίες του νησιού και τα σπάνια είδη που ενδημούν στο νησί. Πιστεύω πως οι οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρει το νησί μπορεί να προσελκύσει εναλλακτικούς ταξιδιώτες, προς όφελος όλων.
Ποιο στοιχείο της προσωπικότητας σου πιστεύεις ότι σε βοήθησε να κάνεις πράξη το όνειρο σου; Τι θα συμβούλευες άλλους νέους;
Θεωρώ πως είμαι ανιδιοτελής, δεν έχω ως αυτοσκοπό το κέρδος, αλλά την προσφορά. Πιστεύω πως είμαι αρκετά επικοινωνιακή, οπότε συνδυάζοντας γνώση και σωστούς συνεργάτες, πιστεύω πως θα μπορέσω να εξελιχθώ επαγγελματικά.
Θα συμβούλευα τους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, να γνωρίζουν καλά το αντικείμενο και αν είναι δυνατόν να έχουν προϋπηρεσία πάνω σε αυτό. Να μην προβούν σε βιαστικές κινήσεις, αλλά να μιλήσουν πριν με επαγγελματίες του είδους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Να αγαπούν τον τόπο τους και να προσπαθούν να εξελιχθούν, αλλά και να τον εξελίξουν, με καινοτόμες ιδέες. Ακόμα και αν δεν είναι πρωτότυπες, τουλάχιστον να μην είναι κακέκτυπα επιτυχημένων επιχειρήσεων.
Πηγή άρθρου: http://www.epixeiro.gr/article/47220
Πηγή : https://mileikanea.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου