22 Σεπ 2017

Παγκόσμια πατέντα τα αντικείμενα από φύκια της ελληνικής εταιρείας Phee

Δεν είναι λίγοι οι νέοι, που φεύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι κι αυτοί που πάνε κόντρα στο ρεύμα, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο. Ένας από αυτούς είναι και ο Σταύρος Τσομπανίδης, ο οποίος πριν από 4 χρόνια ίδρυσε την εταιρία PHEE.Η PHEE εξειδικεύεται στην κατασκευή χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων από φύκια θαλάσσης και αποτελεί παγκόσμια πατέντα.  

Από ποιον όμως εμπνεύστηκε την ιδέα ο απόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά; «Πριν από 4 χρόνια, βρέθηκα σε μία “ανοιχτή” ομιλία του δημιουργού της εταιρεία Coco-Mat, Παύλου Ευμορφίδη. 


Τον άκουσα λοιπόν να μας παροτρύνει με θέρμη να ασχοληθούμε με την επεξεργασία των φυκιών, που υπάρχουν σε αφθονία στις ελληνικές ακτές. Εκείνη τη στιγμή, ένιωσα μέσα μου μία ενέργεια και αποφάσισα να προσπαθήσω εγώ να το πράξω”, μας είπε ο Σταύρος.Ο 19 χρόνος τότε φοιτητής, από την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησε να ψάχνει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα φύκια. 

Παράλληλα, άρχισε να κινεί τη διαδικασία εύρεσης του ανθρώπινου δυναμικού με τους οποίους θα συνεργάζονταν, προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά του.Δύο χρόνια διήρκεσε η προσπάθειά του να βρει τα προϊόντα, που θα αποφάσιζε τελικά να παράξει. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε αρκετά και στην εύρεση των κατάλληλων συνεργατών. Μετά από πολύ κόπο και αναζήτηση κατάφερε να βρει στην Πάτρα τον μηχανολόγο-μηχανικό, Νίκο Αθανασόπουλο με τον οποίο μοιράστηκε την ιδέα του. 

Από εκείνη τη στιγμή, το όραμα του Σταύρου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. «Αρχικά, κάναμε πολλές δοκιμές και τελικά καταλήξαμε στο να δημιουργήσουμε από επεξεργασμένα φύκια το phee board, το οποίο είναι ένα επίπεδο πάνελ για διακοσμητική χρήση”, μας επισήμανε ο Σταύρος. Η εταιρεία PHEE έχει κατοχυρώσει παγκόσμια πατέντα για την κατασκευή προϊόντων από τα φύκια, που ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές και καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

 Όπως μας ανέλυσε ο Σταύρος η διαδικασία της κατοχύρωσης δεν ήταν δύσκολη. »Τα άτομα της εσωτερικής μας ομάδας, τα οποία ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη γνώριζαν αρκετά καλά την συγκεκριμένη διαδικασία. Με υπομονή και με σωστά βήματα τα καταφέραμε».Το πείσμα του Σταύρου σε συνδυασμό με την αμέριστη φαντασία του, τον οδήγησαν στο να δημιουργήσει ακόμη και ξυλορακέτες από φύκια θαλάσσης. «Oι ξυλορακέτες Oceania κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με το εργαστήριο ξυλορακέτας “Στο Χέρι”. 

Εμείς βάλαμε το υλικό κ αυτοί την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία τους, πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο», τόνισε ο Σταύρος και συνέχισε λέγοντας «Οι ρακέτες αυτές επιλέχθηκαν από την εθνική ομάδα και χρησιμοποιήθηκαν στο παγκόσμιο τουρνουά, που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Βαρκελώνη». Αυτή τη στιγμή η εταιρία PΗΕΕ κατασκευάζει θήκες για κινητά, κουτιά, ρακέτες, σουπλά, σουβέρ και διακοσμητικά ταμπλό, ενώ ο κατάλογος των προϊόντων της αυξάνεται μέρα με τη μέρα. 

Όπως μας επισήμανε ο Σταύρος «Προσπαθούμε σε συνεργασία με άλλες εταιρίες να αναπτύξουμε μία νέα σειρά προϊόντων, την οποία σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε, σε εμπορικές εκθέσεις, τον Ιανουάριο». 

 Τα προϊόντα PΗΕΕ, πωλούνται στα Public, σε διάφορα καταστήματα με σουβενίρ στα ελληνικά νησιά, αλλά και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ενώ, γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης του δικτύου πώλησης, ώστε να μπουν και σε καταστήματα με είδη διακόσμησης και design. Βέβαια, ο Σταύρος, όπως μας εκμυστηρεύτηκε, έχει πάντα το βλέμμα του στραμμένο στις εξαγωγές. 

Όραμά του άλλωστε αποτελεί, μέσω των προϊόντων της εταιρίας PΗΕΕ, τα ελληνικά φύκια να γίνουν παγκοσμίως γνωστά.Γι’ αυτή του την προσπάθεια ο Σταύρος δε βοηθήθηκε οικονομικά από κάποιο κρατικό φορέα. «Όλα έγιναν αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια. Η εταιρεία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα υποτροφιών της κας Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία μας έχει στηρίξει και με ένα ποσό χρηματοδότησης. 

Επιπλέον, μας έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας στα συνέδρια, που οργανώνει η οικογένεια Clinton. Αλλά και η εταιρεία Παπαστράτος μας έχει ενισχύσει με ένα οικονομικό κεφάλαιο, καθώς και με διάφορους τρόπους. Ακόμη έχουμε λάβει βοήθεια από τον οργανισμό Blue Growth, o οποίος είναι μία στρατηγική συνεργασία του δήμου Πειραιά με τη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων Αephoria.net, όπως και το “Τhe People’s Trust”, του ιδρύματος Λασκαρίδη μια μη κερδοσκοπική εταιρία που βοηθάει νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα σε συνεργασία με το δίκτυο της AFI (Action Finance Initiative)», όπως μας δήλωσε ο Σταύρος.

 Η μέχρι τώρα πορεία της επιχείρησης είναι ανοδική, ωστόσο ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τον 24χρονο Σταύρο. «Η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησα στην αρχή κι εξακολουθώ να αντιμετωπίζω ακόμη και σήμερα είναι οι άνθρωποι. Έχω συνεργαστεί με λάθος ανθρώπους κι αυτό μου στοίχισε πολύ τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Βέβαια, από τα λάθη μου μαθαίνω, γιατί ξεκίνησα από πολύ μικρός κι έχω σαφή στόχο. Άλλωστε τα λάθη μου σε συνδυασμό με την επιμονή μου και την πολλή δουλειά με βοήθησαν να φτάσω μέχρι εδώ».

Το κράτος στην όλη προσπάθεια του 24χρονου επιχειρηματία δεν αποτέλεσε εμπόδιο. Με εξαίρεση τα πάγια κόστη της επιχείρησης τα οποία είναι πολύ υψηλά, όπως μας ανέφερε. Κλείνοντας ο Σταύρος θέλησε να δώσει τη δική του συμβουλή στους νέους: «Το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς είναι να καταπιαστείς με αυτό που σε γεμίζει. Το πρόβλημα στην Ελλάδα, με τον τρόπο, που έχει δομηθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, είναι ότι δε σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις κάτι στην πράξη. Γι’ αυτό κι εγώ θα παρότρυνα τους νέους, να δοκιμάσουν στην πράξη αυτό που τους αρέσει και να μη σταθούν μόνο στη θεωρία». 

Πηγή : Επισκεφθείτε το site της PHEE:
http://phee.gr/el/
Αλλά και τη σελίδα τους στο Facebook:

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...