1 Αυγ 2023

Σίφνος-Σέριφος : Με την Πανσέληνο του Αυγούστου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων



Δελτίο τύπου
Με την Πανσέληνο του Αυγούστου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων:
Την 1η Αυγούστου 2023, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης του Αγ. Ανδρέα στη Σίφνο
Και την 2 Αυγούστου 2023, στο Αίθριο του Κτηρίου «Περσεύς» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερίφου, Λιβάδι Σέριφος.

Παρουσιάζει μία μουσική παράσταση
με αφορμή τα σονέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τον τίτλο
SHALL I COMPARE THEE TO A SUMMER’S DAY?
Ή « Σαίξπηρ υπό το σεληνόφως»
Μουσική/ σύλληψη: Δημήτρης Δασκαλοθανάσης
Την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του Αυγούστου, τις δύο καλοκαιρινές νύχτες της πανσελήνου, του επιτυχημένου θεσμού που γιορτάζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η Σίφνος πρώτα και κατόπιν η Σέριφος υποδέχονται τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης του Αγίου Ανδρέα στη Σίφνο και το αίθριο του κτηρίου του Περσέα στη Σέριφο θα γεμίσουν από λέξεις και ήχους καθώς θα εναλλάσσονται επί σκηνής μελοποιημένα σονέτα, δραματοποιημένα πεζά αποσπάσματα και ποιήματα.
Ο συνθέτης Δημήτρης Δασκαλοθανάσης, που έχει και την ευθύνη της παράστασης, μελοποίησε σονέτα του μεγάλου Άγγλου δραματουργού στα οποία αντικατοπτρίζεται η πεμπτουσία της διαπεραστικής ματιάς του Σαίξπηρ. Επί σκηνής θα ξεδιπλωθεί μία μουσική και ποιητική διαδρομή η οποία θα διασχίσει τον λαβύρινθο των συνειρμών του συγγραφέα, ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά πάνω στον χρόνο, που περνάει και αλλοιώνει τα πάντα, πάνω στην ομορφιά, που χάνεται αμετάκλητα.
Την παράσταση θα συνοδεύσει ένα παλίμψηστο διαφορετικών κειμένων, που επιλέχθηκαν από τον Νίκο Λακιωτάκη για να συνδιαλλαγούν με τα σονέτα του Σαίξπηρ, όπως μελοποιήθηκαν από το Δημήτρη Δασκαλοθανάση. Με στόχο την ανασύσταση ενός νοητού διαλόγου ανάμεσα σε τρεις ασθενείς από έρωτα σε διαφορετικές εποχές, θα αναγνωσθούν σελίδες από το ημερολόγιο ενός ερωτευμένου περιηγητή του Αιγαίου στα τέλη της δεκαετίας του 1940, αποσπάσματα από το φιλοσοφικό ταξίδι του Roland Barthes στα έγκατα του ερωτικού πόθου και θραύσματα αφηγήσεων της Ελισαβετιανής εποχής, όπου ερωτικό υποκείμενο είναι ο ίδιος ο ποιητής των σονέτων. Η μουσική και η ποίηση θα γεμίσουν λοιπόν τις δύο πρώτες μέρες του Αυγούστου τον κατάφωτο από την πανσέληνο ουρανό του Αιγαίου σε ένα μαγευτικό ταξίδι στον χώρο, τον χρόνο και την ανθρώπινη φαντασία.
Ποίηση: Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Μουσική: Δημήτρης Δασκαλοθανάσης
Δραματουργία και ερμηνεία: Νίκος Λακιωτάκης
Τραγούδι: Alicia Glowinski
Ακορντεόν, πλήκτρα τραγούδι: Σέργιος Δημόπουλος
Μπάσο, φλάουτο, πλήκτρα, τραγούδι: Δημήτρης Δασκαλοθανάσης
Εικαστικό έργο : Οδυσσέας Κετσελίδης
Τα τραγούδια ερμηνεύονται στο πρωτότυπο και η θεατρική παρέμβαση είναι στα ελληνικά.
Σίφνος

1η Αυγούστου 2023: αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης του Αγίου Ανδρέα
Σέριφος
2 Αυγούστου: αίθριο του κτηρίου «Περσεύς» Αρχαιολογικό Μουσείο Σερίφου στο Λιβάδι
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Χώρος και Μουσείο θα είναι ανοικτά για το κοινό από τις 18.30 έως και 20.30 με θεματικές ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Μετά από την έναρξη της παράστασης δεν θα είναι δυνατή η επίσκεψή τους
Η παράσταση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου του Υπουργείου Πολιτισμού και με τις ευγενικές χορηγίες ιδιωτών, τους οποίους η Εφορεία Αρχαιοτήτων ευχαριστεί θερμώς για την στήριξη.


Πηγή : https://kaipoutheos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...