2 Δεκ 2023

«Σέριφος ἂλμη ποντία περίρρυτος».


Η τραγωδία "Δίκτυς" του Ευριπίδη αναφέρεται στον μύθο της Δανάης που την βρίσκουν σε μια ακτή της Σερίφου μαζί με τον μικρό γιο της Περσέα. Την Δανάη είχε ρίξει στη θάλασσα, κλεισμένη σε μια λάρνακα, ο πατέρας της Ακρίσιος επειδή, σύμφωνα με μια προφητεία, αυτός που θα τον σκότωνε θα ήταν ο εγγονός του. Από αυτή την τραγωδία σώζεται ένα απόσπασμα που μιλά για το όμορφο νησί του Αιγαίου:

Η Σέριφος ζωσμένη ολόγυρα
από την αρμύρα της θάλασσας
(Σέριφος ἂλμη ποντία περίρρυτος)

«Κακή χρονιά για ποιον; https://sofokleous10.gr
Νομίζω ότι πρώτα από όλα πρέπει να ορίσουμε τι είναι μια κακή χρονιά»«Ανάλογα με το εάν είσαι παραγωγός σταφυλιών, οινοποιός ή οινολόγος παραγωγής, το ζητούμενο είναι διαφορετικό.

 Ο παραγωγός κοιτάει την ποσότητα διότι πληρώνεται με το κιλό. Ο οινοποιός ψάχνει καλύτερη ποιότητα σταφυλιών και σωστές τιμές σε σχέση με την ποιότητα που ψάχνει. Ενώ ο οινολόγος έχει ως στόχο να φτιάξει το καλύτερο δυνατό κρασί ανάλογα με το σταφύλι που θα παραλάβει στο οινοποιείο. 

Επιπλέον, έχει να πετύχει τους στόχους ποσοτήτων. Και οι τρεις λοιπόν φέτος επηρεάζονται, γιατί είναι μια κακή χρονιά, καθώς είχαμε έναν ζεστό χειμώνα με έλλειψη βροχής, κρύα άνοιξη με πολλές βροχοπτώσεις και κατά συνέπεια περονόσπορο στο κρίσιμο στάδιο της άνθισης/καρπόδεσης. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έναν παρατεταμένο καύσωνα τον Ιούλιο».

 «Κακή χρονιά και καλό κρασί γίνεται;» είναι η εύλογη ερώτηση που ακολουθεί. «Κακή χρονιά ως προς την ποσότητα και μόνο και ενδεχομένως στις τιμές, που μάλλον θα ανέβουν.

 Είναι μια χρονιά αμπελουργού, όπου δυστυχώς χρειάστηκαν πολλές αμπελουργικές επεμβάσεις και άρα τα κόστη ήταν πολλαπλάσια. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα σταφύλια που υπάρχουν, αν και λίγα, έχουν καλή ποιότητα. 

Επομένως, θα έχουμε κατά βάση καλά ποιοτικά κρασιά σε μικρές ποσότητες. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα έχουμε κρασιά με ωραίες οξύτητες, πιο φρέσκα αρώματα και όχι υψηλόβαθμα».αν και στο νησί ειναι παράδοση τα υψηλόβαθμα 


Στις ανεμοδαρμένες πλαγιές της Σερίφου, οινοποιούμε τον καρπό των πιστοποιημένων από την TÜV Austria βιολογικών αμπελώνων μας. Καλλιεργούμε παραδοσιακές ποικιλίες των Κυκλάδων - συμπεριλαμβανομένου και του γηγενούς Σεριφιώτικου – με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις.

Ξηρικοί αμπελώνες, χαμηλή στρεμματική απόδοση, τρυγητός με το χέρι, αμπελουργική τέχνη περασμένη από γενιά σε γενιά, αναβιώνει την ξεχασμένη για δεκαετίες οινική παράδοση της Σιδηράς Νήσου. Σε κάθε ποτήρι, αντηχεί ο στίχος του Ευριπίδη: «Σέριφος ἂλμη ποντία περίρρυτος».

Από το Σεριφιώτικο προκύπτουν κυρίως κρασιά λευκά ωστόσο με την κατάλληλη οινοποίηση μπορεί να δώσει ροζέ και orange κρασιά, γεγονός που οφείλεται στο ότι είναι ποικιλία ελαφρώς ερυθρωπή. Τα κρασιά από την ποικιλία αυτή διακρίνονται για τα φίνα αρώματά τους και για το πλούσιο στόμα τους. 

Ασπάλαθρος (Οίνος Ροζέ Ξηρός, Bio)
Ένα μπλέντ από σπάνιες τοπικές ποικιλίες βιολογικής καλλιέργειας. Η αυστηρή επιλογή καρπού και προσεγμένη ήπια οινοποίηση δίνουν ένα κρασί με ελαφρύ ροζέ χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες και αρώματα ζαχαρωτών, αχλαδιού και πυρηνόκαρπων. Παχύ, γεμάτο στόμα, τραγανή οξύτητα, πλούσια φρουτώδης επίγευση με διακριτικές τανίνες.


 
Χαρούμενος Βάτραχος (Ημίγλυκος)

Εμπνευσμένο από τους «άφωνους» βατράχους της Σερίφου, σύμβολο του νησιού από την αρχαιότητα. Απολαυστικά αρώματα κόκκινων φρούτων, φράουλας και άνθη λουλουδιών. Φρουτώδες στόμα, δροσερή οξύτητα και γλυκιά επίγευση. Συνοδεύει άριστα φρούτα, ελαφριά γλυκά και όλα τα τοπικά τυριά.


Μονεμβασιά (Bio, ΠΓΕ)

Η ποικιλία Μονεμβασιά φυτεμένη στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία, λίγα μόλις μέτρα από το Οινοποιείο, μας δίνει ένα λευκό οίνο με χαρακτηριστικά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, στρογγυλό στόμα και τραγανή οξύτητα. Ιδιαίτερη και ευοξείδωτη ποικιλία, με τις κατάλληλες τεχνικές και φροντίδα εκφράζει μοναδικά το terroir των Κυκλάδων.


Οράνζ (Οίνος bio orange ξηρός)

Ώριμα σταφύλια της ποικιλίας Σεριφιώτικο, βιολογικής καλλιέργειας από αυτόρριζα πρέμνα τουλάχιστον 40 ετών, ζυμώνονται μαζί με τα στέμφυλα, με γηγενείς ζύμες και ελάχιστες παρεμβάσεις. Η ωρίμανση στις ελαφριές οινολάσπες για έξι μήνες προσδίδει βάθος και πολυπλοκότητα, δίνοντας μας ένα γαστρονομικό κρασί, που συνοδεύει πολύπλοκα πιάτα και θέλει χρόνο, ακόμα και χρόνια, για να εξελιχθεί.


Ξηρό Χωριό Λευκό (Ποικιλιακός, Βio)

Παίρνοντας με ελαφριά πίεση μόνο τον πρόρωγο, η γηγενής ποικιλία Σεριφιώτικο μας χαρίζει έναν λευκό οίνο με φίνα αρώματα από λευκόσαρκα φρούτα και εσπεριδοειδή, δροσερή οξύτητα, γεμάτο στόμα και έντονη επίγευση. Συνοδεύει πικάντικα κυκλαδίτικα τυριά, δροσερές σαλάτες, λευκά κρέατα, και θαλασσινά. 

Ξηρό Χωριό Ροζέ (ΠΓΕ, Bio)
Φυτεμένη στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Χρυσολωρά, στη θέση Προφήτης Ηλίας, η Μανδηλαριά είναι παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία «μαθημένη» στο ξηροθερμικό κλίμα και τα άγονα εδάφη. Πλούσιος ροζέ οίνος με φρουτώδη αρώματα, στιβαρό σώμα και δροσερή επίγευση.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...