8 Μαΐ 2024

«Απάτητη» η μεγάλη Σάντα Μαρία στη Νάουσα;


Πόσο «απάτητες» θα είναι οι παραλίες που κηρύχθηκαν ως τέτοιες, αν αναλογιστούμε ότι στη λίστα περιλαμβάνεται και η πιο τουριστική παραλία της Πάρου; Εκεί από όπου ξεκίνησαν οι μαζικές κινητοποιήσεις για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Ανταποκρινόμενα στη μαζική απαίτηση του κόσμου που ξεσηκώθηκε το περασμένο καλοκαίρι πανελλαδικώς για να διεκδικήσει τον δημόσιο χώρο στις παραλίες, τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις 198 «απάτητες» παραλίες, επικύρωσαν την περασμένη εβδομάδα τον νέο νόμο που θα ισχύει εφεξής για την εμπορική εκμετάλλευση του παράκτιου χώρου. 

Όταν στις αρχές του έτους το υπουργείο Οικονομικών έφερε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους «όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές» είδαμε να εισάγεται ένας εντελώς νέος όρος, αυτός των «απάτητων» παραλιών. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, πρόκειται για αιγιαλούς και παραλίες ιδιαίτερης αισθητικής, γεωμορφολογικής ή οικολογικής αξίας, εντός του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, οι οποίες θα είναι πλέον υπό καθεστώς «υψηλής προστασίας» και στις οποίες απαγορεύεται η παραχώρηση απλής χρήσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες. 

Όπως φάνηκε και στη δημόσια διαβούλευση, πολλοί πιστεύουν ότι ο όρος «απάτητη» δεν διευκρινίζεται επαρκώς. Άλλοι φοβήθηκαν ότι πρόκειται για μια ad hoc κατηγορία που θα οδηγήσει σε κατακερματισμό του προστατευτικού καθεστώτος του δικτύου Natura 2000. Τελικά το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή εντός 48 ωρών, οπότε και δε γνώρισε την προσοχή που ίσως θα έπρεπε

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα το δίκτυο Natura παραμένει μάλλον κάτι «στα χαρτιά» καθώς δεν έχουν καθοριστεί οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες στις περιοχές εντός του, κάτι που είναι υποχρέωση της χώρας απέναντι στο κοινοτικό δίκαιο που εκκρεμεί από το 2012 (για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους καταδικαστήκαμε το 2020 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο).

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, το γενικό πλαίσιο προστασίας για τις «απάτητες» παραλίες που ορίζει ο νέος νόμος θα ισχύει έως ότου ολοκληρωθούν οι 23 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για το δίκτυο Natura, που έχουν ξεκινήσει να εκπονούνται από το 2021 και θα θέσουν σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης, τον χωροταξικό σχεδιασμό και την οικονομική δραστηριότητα στις 446 περιοχές Natura της χώρας. 

446 περιοχές Natura καλύπτουν επιφάνεια 58.773 από τα συνολικά 132.049 τ.χλμ. της χώρας. Οι χερσαίες ζώνες καλύπτουν το 27,44% και οι υπόλοιπες είναι θαλάσσιες. Μέσα στις περιοχές Natura ζουν και δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι ενώ μεγάλα κομμάτια οικισμών ή και ολόκληρες πόλεις είναι χτισμένες σε προστατευόμενες περιοχές. Παραδείγματα είναι τα Γιάννενα, η Καστοριά, το Ναύπλιο, ο Τύρναβος, όλο το Πήλιο και ολόκληρα νησιά.
διαβάστε εδω στην συνέχεια 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...