20 Μαΐ 2024

Πρόταση εφαρμογής του προγράμματος «Ανοιχτά Προαύλια» στα σχολεία του Δήμου Πάρου


Το πρόγραμμα "Ανοιχτά σχολικά προαύλια" θέτει σε λειτουργία ο Δήμος Αλίμου και αφορά όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής.Το πρόγραμμα “Ανοιχτά Προαύλια” ανήγγειλε ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης (για την ιστορία ο Δήμαρχος Κος Κονδύλης ειναι απο την Σέριφο )..στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 17 Απριλίου. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα αφορά το άνοιγμα των προαύλιων χώρων τις απογευματινές ώρες σε όλα τα σχολεία του Αλίμου (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια). Πιο συγκεκριμένα, οι προαύλιοι χώροι θα είναι ανοιχτοί από τις 17:30 το απόγευμα μέχρι τις 21:30 παρουσία φύλακα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες.. 

Σε όλα τα σχολεία, υπάρχουν γήπεδα στα προαύλια και ο χώρος θα είναι διαθέσιμος για τα παιδιά και τους γονείς τους. Σημειώνεται, ότι στη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμμορφώνονται με κάποιους βασικούς κανόνες, όπως την απαγόρευση του καπνίσματος ή την τήρηση καθαριότητας. 

Πρόταση εφαρμογής του προγράμματος «Ανοιχτά Προαύλια» στα σχολεία του Δήμου Πάρου, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού

Η επιστολή

Αγαπητέ Δήμαρχε, Αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πάρου, μετά από παρότρυνση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρχίλοχου - Μάρπησσας, καταθέτει με σεβασμό, πρόταση για την υλοποίηση του προγράμματος «Ανοιχτά Προαύλια» εντός του δήμου μας. Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να παρέχει ασφαλείς και εποπτευόμενους χώρους για τα παιδιά και τους γονείς, ώστε να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες στα σχολεία, εκτός σχολικού ωραρίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, με επιτυχία υλοποιήθηκε στο Δήμο Αλίμου το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπό την ηγεσία του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη. Στον Άλιμο οι προαύλιοι χώροι πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα λειτουργούν από τις 17:30 έως τις 21:30, Δευτέρα έως Παρασκευή, υπό την επίβλεψη φύλακα. Το πρόγραμμα έχει λάβει θετικά σχόλια για το ρόλο του στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της σωματικής δραστηριότητας και της συμμετοχής των μελών των σχολικών κοινοτήτων.

Προτεινόμενο Σχέδιο Εφαρμογής για την Πάρο:

Ανάλογη πρωτοβουλία προτείνουμε και για τον Δήμο Πάρου, με τα ακόλουθα βασικά στοιχεία:

 

Πεδίο εφαρμογής και χρονοδιάγραμμα:

· Να ανοίξουν οι αυλές των σχολείων πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας (εκτός των νηπιαγωγείων) από τις 17:30 έως τις 21:00 τις καθημερινές.

· Να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος και τα Σαββατοκύριακα, με συλλόγους γονέων να διαχειρίζονται το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολικών αυλών, εάν είναι εφικτό.

Μέτρα ασφαλείας:

· Να προσληφθούν  φύλακες ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων κατά τις καθορισμένες ώρες.

· Να δοθούν κλειδιά στους συλλόγους γονέων για πρόσβαση το Σαββατοκύριακο, διασφαλίζοντας συνεχή επίβλεψη και ασφάλεια, αν αυτό είναι εφικτό.

Εμπλοκή της κοινότητας:

· Ενθάρρυνση των συλλόγων γονέων να οργανώνουν ομαδικές δραστηριότητες, παιχνίδια και εκδηλώσεις στις ανοιχτές αυλές.

· Τήρηση βασικών κανόνων όπως η απαγόρευση του καπνίσματος, η προστασία της δημόσιας περιουσίας και η διατήρηση της καθαριότητας.

Εγκαταστάσεις και προσβασιμότητα:

· Αξιοποίηση αθλητικών χώρων εντός του σχολείου και μεγιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

· Διασφάλιση ότι όλες οι περιοχές του δήμου μας έχουν πρόσβαση σε τουλάχιστον μία ανοιχτή αυλή για ψυχαγωγική χρήση.

Οφέλη του Προγράμματος

Το πρόγραμμα "Ανοιχτά Προαύλια" προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

· Ενισχυμένη σωματική δραστηριότητα: Παροχή στα παιδιά ευκαιριών για σωματική άσκηση, μακριά από οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές.

· Κτίριο κοινότητας: Ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας δημιουργώντας έναν κοινό χώρο συνάντησης και αλληλεπίδρασης γονέων και παιδιών.

· Αξιοποίηση δημόσιων χώρων: Αποτελεσματική χρήση δημοτικών περιουσιακών στοιχείων που διαφορετικά θα έμεναν αχρησιμοποίητα κατά τις ώρες εκτός σχολείου.

Η επιτυχία του προγράμματος στον Άλιμο καταδεικνύει τα πιθανά οφέλη για τον Δήμο μας. Εφαρμόζοντας ένα παρόμοιο πρόγραμμα στην Πάρο, μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για παιχνίδι, άσκηση και κοινωνικοποίηση, ενισχύοντας έτσι τη συνολική τους ευημερία.

Παρακαλούμε τον Δήμο Πάρου να εξετάσει και να υποστηρίξει την υιοθέτηση αυτού του προγράμματος. Η έγκριση είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας και τη δημιουργία ζωντανών κοινοτικών χώρων για όλες τις οικογένειες στην Πάρο.
Πηγή :https://www.koinignomi.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...