24 Μαΐ 2024

Στο "μικροσκόπιο" η βιώσιμη κινητικότητα


Ημερίδα στην Αθήνα (30 Μάιου - Τεχνόπολη) με συμμετοχή από τις Κυκλάδες για την βιώσιμη κινητικότητα στα νησιά της χώρας

Μία εξαιρετικής σημασίας ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στις 30 Μαΐου, με κεντρικό στόχο να ενημερώσει για την βιώσιμη κινητικότητα στα νησιά και πως η εφαρμογή της θα βοηθήσει, στην αποσυμφόρηση που προκαλείται, κυρίως κατά την τουριστική περίοδο.

Προς το παρόν, από τις Κυκλάδες θα υπάρξει εκπροσώπηση από τη Σαντορίνη και την Άνδρο. Η ημερίδα χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσα θα πει ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου Θήρας στην ημερίδα

Ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου Θήρας, Τάσος Κονιδάρης, που θα εκπροσωπήσει το νησί στην ημερίδα, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την επικείμενη συμμετοχή του και το περιεχόμενο, της εισήγησης του. Μεταξύ άλλων τόνισε, πως, "η δική μου τοποθέτηση θα είναι πάνω σε ένα θέμα, με το οποίο έχω ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό στη Σαντορίνη. Πρόκειται για το σύστημα, Berth Allocation, που αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στον καλύτερο προγραμματισμό της κρουαζιέρας. Αφορά στις αφίξεις και στις αναχωρήσεις για να μην έρχονται ίδιες ώρες και ημέρες τα κρουαζιερόπλοια. Σκοπός είναι, να αποφεύγεται ο συνωστισμός και η υπερσυγκέντρωση των πλοίων. Θέλουμε καλύτερο προγραμματισμό, για να υπάρχει καλύτερη εμπειρία για τον επισκέπτη, να υπάρχει ασφάλεια, να μην υπάρχει ταλαιπωρία ούτε για τον επισκέπτη αλλά ούτε για τους κατοίκους του νησιού και βεβαίως να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να δουλεύει και η αγορά καλύτερα με αυτό τον τρόπο. Εμείς το είχαμε εφαρμόσει αυτό το σύστημα πιλοτικά το 2017, είχε εφαρμοστεί το 2018 κανονικά και από το 2019 με την επόμενη Δημοτική Αρχή, αφέθηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα. Το σύστημα λειτουργεί καθαρά ηλεκτρονικά και τις μέρες που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, λειτουργεί ένας αλγόριθμος, με όσο το δυνατόν λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση, που μας ειδοποιεί, ποιος πρέπει να αλλάξει τη μέρα και ώρα άφιξης".

Παράλληλα, ο κ. Κονιδάρης, θα μιλήσει και για ένα νέο σύστημα που, όπως λέει, θα κατευθύνει τις εκδρομές μέσα στο νησί, την κινητικότητα μέσα στο νησί και όπως τονίζει, "αν δούμε για παράδειγμα ότι η Οία έχει πάρα πολύ κόσμο, θα κατευθύνουμε τον κόσμο προς άλλους προορισμούς του νησιού, που θα έχουν λιγότερους επισκέπτες, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση. Αυτό είναι το επόμενο μας βήμα που θα βοηθήσει την εμπειρία των επισκεπτών και των κατοίκων του νησιού".

"Περιμένουμε να ακούσουμε εφαρμόσιμες καλές πρακτικές"

Τέλος σε ερώτηση για το πως αντιλαμβάνεται εκείνος τη βιώσιμη κινητικότητα και τι περιμένει από τη συγκεκριμένη ημερίδα, ανέφερε, ότι, "σίγουρα περιμένουμε να ακούσουμε στην ημερίδα καλές πρακτικές, εφαρμόσιμες πρακτικές, για τα νησιά μας, καθώς κατά τη γνώμη μου αυτό σημαίνει βιώσιμη κινητικότητα, να προσφέρεις δηλαδή μία καλύτερη ποιότητα ζωής και φυσικά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες μας".

Ο στόχος της ημερίδας και οι επιστημονικές συνεδρίες

Ο οδηγός Sustainable Island Mobility Plan (SIMP), που αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία που αφορά τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες του νησιωτικού χώρου, και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων τουριστικών νησιών, είναι έτοιμος να δημοσιευθεί. Για αυτό το λόγο, το CIVINET Greece-Cyprus έκρινε ότι θα ήταν σημαντικό στο πλαίσιο του 2nd CIVINET Forum να αναπτυχθεί μια ειδική ημερίδα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά στην Ευρώπη, και τις καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα στον τομέα της κινητικότητας.

Για τον σκοπό αυτό κατά την 3η μέρα του συνεδρίου (30/5) διαμορφώθηκαν τρεις μοναδικές συνεδρίες που θα φιλοξενηθούν στον χώρο του Innovathens και συγκεκριμένα:

  • 9.30-10.30: Τα βιώσιμα νησιά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, Συντονιστής: Ιωάννης Σπιλάνης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

  • 11.00-11.30: Πως να εκπονήσεις ένα SIMP (σεμινάριο), Εισηγητής: Κοσμάς Αναγνωστόπουλος (CIVINET Greece-Cyprus)

  • 11.30-13.00: Καλές πρακτικές από νησιωτικές περιοχές, Συντονίστρια: Ιωάννα Παγώνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Τι είναι το Sustainable Island Mobility Plan (SIMP)

To SIMP αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία της ομάδας του CIVINET Greece-Cyprus πριν ακόμα ιδρυθεί το ίδιο το δίκτυο με την μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Προέκυψε στα τέλη του 2015 από την ανάγκη να προσαρμοστεί και να εξειδικευθεί η μεθοδολογία του ELTIS για το SUMP (ΣΒΑΚ) στις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες του νησιωτικού χώρου, και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων τουριστικών νησιών με μόνιμο πληθυσμό έως 50.000 κατοίκους.

Μετά από πολύχρονη έρευνα και δοκιμή της μεθοδολογίας του SIMP σε νησιά της Ελλάδας από την ομάδα του CIVINET, συντάχθηκε σχετικός οδηγός με μερική χρηματοδότηση από τα έργα CIVITAS ELEVATE και CIVITAS MUSE, υπό τον συντονισμό του CIVINET Greece-Cyprus, και με σημαντική συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και ειδικότερα του Εργαστηρίου Μεταφορών και Λήψης Αποφάσεων με διευθύντρια την Καθηγήτρια Αμαλία Πολυδωροπούλου και τη συμμετοχή της Επίκουρης Καθηγήτριας Ιωάννας Παγώνη και του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης με διευθυντή τον Καθηγητή Γιάννη Σπιλάνη.

Ομιλητές

Οι ομιλητές της ημερίδας προέρχονται τόσο από τον ελληνικό ακαδημαϊκό και νησιωτικό χώρο, όσο και από τον ευρωπαϊκό. Εκτός των διοργανωτών, οι φορείς που θα εκπροσωπηθούν είναι, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Kore University of Enna (Sicily), το University of the Balearic Islands, το Island of Funchal Madeira, ο Δήμος Αστυπάλαιας, ο Δήμος Θήρας, η Andros Routes, η WWF Greece, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού


Τι είναι η βιώσιμη κινητικότητα

Η βιώσιμη κινητικότητα ορίζεται ως η βιώσιμη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Η βιωσιμότητα έχει τρεις βασικές συνιστώσες: την περιβαλλοντική, την κοινωνική και την οικονομική. Αντιστοίχως μπορούν να αποδοθούν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις στην έννοια της βιώσιμης κινητικότητας.

Ο σχεδιασμός για τη Βιώσιμη Κινητικότητα είναι ένας στρατηγικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων των σχετικών με τις μετακινήσεις και τις μεταφορές στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Η βιώσιμη κινητικότητα αφορά πρωτίστως τους τρεις βασικούς πυλώνες περπάτημα-ποδήλατο-δημόσια συγκοινωνία.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/ Θοδωρής Καρατζούνης

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...