22 Μαΐ 2024

Μήλος Σαγαπώ μ αγαπάς και στο Σαρακίνικο

Η Μήλος προικισμένη από τον ίδιο Θεό θα λέγαμε, είναι από τα λίγα νησιά που η φυσική της ομορφιά προκαλεί θαυμασμό και δέος στον επισκέπτη.

Ακόμη και τους μόνιμους κατοίκους εντυπωσιάζει, καθώς σε κάθε εποχή προσφέρει διαφορετικές εικόνες μοναδικής ομορφιάς και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως στους λάτρεις της φύσης.

Σημεία που η γλυπτική τέχνη παρουσιάζει μοναδικά γλυπτά στα περίτεχνα σμιλευμένα βράχια της, άλλοτε από τη θάλασσα, κι άλλοτε από μικρή παρέμβαση του ανθρώπου σε παλαιότερες εποχές, αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο φυσικής και ανθρώπινης ιστορίας.

Σε άλλα πάλι σημεία, ο συνδυασμός των χρωμάτων και η διαδρομή τους μέσα στον βράχο, διαμορφώνουν ζωγραφικούς πίνακες, ξεχωριστού ενδιαφέροντος και αξίας.

Δεν είναι λίγες επίσης οι περιοχές του νησιού, που το φυσικό περιβάλλον, είναι διαμορφωμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης και ψυχικής γαλήνης, αυτοσυγκέντρωσης και ξεκούρασης με μόνο εργαλείο για να απολαύσει όποιος το επιθυμεί, τη σιωπή.Βραχονησίδες κατασκευασμένες από γιγάντιες ψηφίδες, τοποθετημένες με τέχνη η μια πάνω στην άλλη, συμπληρώνουν το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού.


Άλλες πάλι φορές, σάμπως κι ένα τεράστιο μαχαίρι έχει κόψει με απόλυτη ακρίβεια τον «σιδερένιο» βράχο, κάνοντάς τον να μοιάζει με μωσαϊκό που κρέμεται από τον ουρανό.Αν καλούμασταν να ορίσομε γεωγραφικά τον επίγειο παράδεισο, τότε σίγουρα και χωρίς υπερβολές θα ήταν η Μήλος.

Όλο αυτό το μοναδικό φυσικό κάλλος που προσφέρει το νησί της Μήλου, χρειάζεται προστασία για να συνεχίσει και στο μέλλον να προκαλεί με το ίδιο ενδιαφέρον τον επισκέπτη.

Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες δεν είναι λίγες, που παρατηρούνται βανδαλισμοί καταστρέφοντας ό,τι η φύση αιώνες τώρα σμιλεύει και συντηρεί με τον δικό της τρόπο την μοναδική φυσική ομορφιά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2023, στην παραθαλάσσια περιοχή του Κλέφτικου, παρατηρήθηκαν γιοτ και σκάφη αναψυχής να δένουν πάνω στις φυσικές δέστρες που η φύση έχει φτιάξει.

Φέτος, για μια ακόμη φορά στο Σαρακίνικο, παρατηρήθηκαν χαραγματιές πάνω στους βράχους του τοπίου, με μοναδική εξυπηρέτηση την εγωιστική συμπεριφορά ορισμένων.

Ας παρθούν ικανά μέτρα για την απαγόρευση τέτοιων συμπεριφορών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Μήλου.   Ας τοποθετηθούν όπου κρίνεται απαραίτητο, πινακίδες που θα απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες. Ίσως–ίσως είναι απαραίτητο να υπάρξει κι κάποιου είδους επιτήρηση των περιοχών. Δεν είναι δυνατόν να έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό το νησί για τη μοναδικότητα του φυσικού του περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή να υπάρχουν βανδαλισμοί οι οποίοι καταστρέφουν στην ουσία αυτήν την μοναδική ομορφιά.


Να μην αγκυροβολούν κοντά στην παραλία του Κλέφτικου (και όχι μόνον εκεί), τα μεγάλα πολυτελή γιοτ, προκαλώντας ζημιές ακόμη και στον πυθμένα, καταστρέφοντας το περιβάλλον της όποιας θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας υπάρχει.Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από μας πρώτα-πρώτα, κι ύστερα από τους επισκέπτες, ότι οι παραλίες, τα τοπία και γενικά το φυσικό περιβάλλον της Μήλου, δεν ανήκει σε κανέναν και δεν μπορεί κανείς να το πληγώνει. Ιδιοκτήτες είναι οι κάθε φορά επόμενες γενιές. Μόνον έτσι θα διατηρηθεί η μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Πολιτισμός δεν είναι οι ανέσεις και η ατομική εξυπηρέτηση του καθένα, ούτε τα πολυτελή γιοτ και σκάφη που αγκυροβολούν και δένουν χωρίς δεύτερη σκέψη σε οτιδήποτε διευκολύνει. Πολιτισμός είναι ο σεβασμός πρώτα από όλα του χώρου, του τοπίου, του σημείου, κ.λπ. που μας  προσφέρει μερικές μοναδικές κι ευχάριστες στιγμές.

Για το Milos Voice

Θεμιστοκλής Παναγιώτου

Πηγή : https://milosvoice.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...