6 Ιουν 2024

Αμοργός: Πρόστιμα στον Δήμο για παράνομες διανοίξεις δρόμων


Μέσα σε έναν μήνα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
 επέβαλε τρία πρόστιμα, ενώ στην υπόθεση παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη ζητώντας το κλείσιμο των παράνομων οδών και την αποκατάσταση του τοπίου.

Η μετατροπή ρέματος σε δρόμο στον Νερόλακκα (2021), η διάνοιξη δρόμου στη Σελάδα (2021) και η διάνοιξη δρόμου στο Μαύρο Βουνό (2021) ήταν οι τρεις από τις έξι περιπτώσεις που είχε καταγγείλει τοπικός περιβαλλοντικός σύλλογος στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού εισηγήθηκε την επιβολή στον Δήμο προστίμου 14.600 ευρώ για κάθε μία από τις περιπτώσεις αλλά και την αποκατάσταση τους, αφού καμία από τις διανοίξεις δεν διέθετε άδεια. Επιπλέον ζήτησε να εξεταστεί ο τρόπος αποκατάστασης των οδών εντός έξι μηνών. Και οι τρεις υποθέσεις έχουν σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου.Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ», την ευθύνη ανέλαβε ο Δήμος, υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για διάνοιξη οδών, αλλά για παρεμβάσεις είτε καθαρισμού είτε βελτίωσης των χαρακτηριστικών αγροτικών οδών. Ωστόσο, η Περιφέρεια κατέληξε στο ότι ο Δήμος με τη διάνοιξη των οδών υποβάθμισε το περιβάλλον και δεν τήρησε τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που προβλέπεται για την οδοποιία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Συνήγορος του Πολίτη αναγκάστηκε να παρέμβει επανειλημμένως στην υπόθεση, καθώς ο Δήμος Αμοργού αρνούνταν να απαντήσει στην Αρχή και να καταθέσει τις απόψεις του, πρακτική που σύμφωνα τη νομοθεσία (ν. 3094/03) συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα παράβασης καθήκοντος.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...