11 Ιουν 2024

Η Κέα στην εποχή του ηλεκτρικού ποδηλάτου

Θοδωρής Καρατζούνης
Μέσω του εγκεκριμένου προγράμματος, 30 ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ήδη διαθέσιμα για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού

Oριστικά στην εποχή του ηλεκτρικού ποδηλάτου έχει μπει η Κέα, καθώς ήδη έχουν εγκατασταθεί στο νησί και χρησιμοποιούνται 30 ηλεκτρικά ποδήλατα. Το νησί επιβεβαιώνει καθημερινά τη σχέση του με το ποδήλατο, καθώς πρόσφατα έγινε και μία όμορφη εκδήλωση για να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν και κάποια από τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Ρ. Βελισσαροπούλου: "Δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη και κάτοικο του νησιού να μεταβεί σε όμορφα σημεία του νησιού"

Η δήμαρχος του νησιού, Ρένα Βελισσαροπούλου, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" για τα ποδήλατα και πόσο σημαντικά είναι για το νησί, τόνισε, ότι, "πρόκειται για 30 κοινόχρηστα ποδήλατα. Έχουμε 5 σταθμούς όπου μπορεί κάποιος να παραλάβει ή να παραδώσει τα ποδήλατα. Ο Δήμος μας παρέλαβε δωρεάν τα ποδήλατα μέσα από πρόγραμμα για το οποίο εγκριθήκαμε. Αποτελεί εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη και κάτοικο του νησιού να μεταβεί σε όμορφα σημεία του νησιού".

Ο κανονισμός λειτουργίας στην Δημοτική Επιτροπή

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας για την χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων. Ο Δήμος με τον κανονισμό προσδιορίζει τους όρους χρήσης και λειτουργίας του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων, με σκοπό αφενός τη διαχείριση και την προστασία της δημοτικής περιουσίας από τις Δημοτικές Υπηρεσίες και τους δημότες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αφετέρου τη διατύπωση με σαφήνεια των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των χρηστών.

Στον κανονισμό καθορίζονται η διάρκεια λειτουργίας του συστήματος σε ημερήσια βάση, οι ώρες χρήσης του από τους δημότες, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος απόκτησης δικαιώματος χρήσης, η διαδικασία και ο τρόπος χρήσης του συστήματος. Ακόμη, αναφέρονται ρητά οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των χρηστών. Τέλος, καθορίζεται η έννοια του τέλους χρήσης και τα αναλογούντα πρόστιμα για κάθε παράβαση, καθώς και η επιτροπή για την επιβολή τους.

Διαδικασία εγγραφής στην υπηρεσία και μέθοδος πρόσβασης

Κάθε πολίτης που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων, θα πρέπει να κατεβάσει την ειδική εφαρμογή της Bike Kea και να προχωρήσει σε εγγραφή, δίνοντας στο σύστημα τα βασικά στοιχεία του. Δεν θα υπάρχει κράτηση χρημάτων για οτιδήποτε, αφού οι λειτουργίες του συστήματος, παρέχονται στους πολίτες δωρεάν.

Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιεί το σύστημα:

1. Με τη χρήση της εφαρμογής (app) Bike Kea στο κινητό του χρήστη, η οποία προσφέρεται δωρεάν από το Play Store ή από το Apple Store. Όταν ο χρήστης θέλει να χρησιμοποιήσει ένα ποδήλατο, απλά σαρώνει (scan) τον κωδικό QR που βρίσκεται στο ποδήλατο. Η θέση κλειδώματος ξεκλειδώνει το ποδήλατο και αρχίζει η χρήση. Η χρήση της εφαρμογής είναι αυστηρά προσωπική.

Σημειώνεται δε, ότι η αυθεντικοποίηση του χρήστη πραγματοποιείται με τρεις τρόπους:

1. Με ταυτοποίηση μέσω κωδικών taxisnet.

2. Με ταυτοποίηση μέσω τραπεζικής κάρτας. Με τη χρήση της κάρτας γίνεται δέσμευση ποσού ύψους 50 ευρώ, ανά ενοικίαση. Το ως άνω ποσό, αποδεσμεύεται αυτόματα με την επιστροφή του ποδηλάτου.

3. Με τη χρήση κάρτας RFID στο τερματικό μίσθωσης, την οποία προμηθεύονται από εξουσιοδοτημένα σημεία του Δήμου, αφού έχουν ολοκλήρωση την εγγραφή τους στο σύστημα. Η κάρτα είναι αυστηρά προσωπική.

Η λειτουργία της υπηρεσίας επιτρέπεται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, γνώστες της χρήσης ποδηλάτων και τα οποία δεν έχουν οποιαδήποτε αντίθετη προς τη χρήση τους ιατρική οδηγία (σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη).

Υποχρεώσεις του χρήστη

Μέγιστος χρόνος χρήσης κάθε ποδηλάτου ορίζονται οι πέντε ώρες. Ο χρήστης δεσμεύεται να επιστρέψει το ποδήλατο στον προκαθορισμένο χρόνο. Σε περίπτωση μη επιστροφής του ποδηλάτου, εντός 24ώρου ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να χρεώσει ως αποζημίωση στον πελάτη το ποσό των 2.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Σε περίπτωση καταστροφής μέρους ή του συνόλου του υλικού, το ποσό των ζημιών που προκλήθηκε αξιολογείται από τον Δήμο, χρεώνεται και τιμολογείται συμπληρωματικά στον πελάτη βάσει των όρων.

Οι γενικότερες υποχρεώσεις του χρήστη αναλυτικά είναι:

1. Ο χρήστης-οδηγός δεσμεύεται στη χρήση του ποδηλάτου με αυξημένη προσοχή. Δεσμεύεται για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και οδικής κυκλοφορίας.

2. Ο χρήστης δεσμεύεται για έλεγχο του ποδηλάτου πριν την έναρξη χρήσης του.

3. Ο χρήστης δεσμεύεται επίσης για τη χρήση του ποδηλάτου αποκλειστικά εντός της περιοχής της πόλης του.

4. Ο χρήστης αναλαμβάνει τη φύλαξη του ποδηλάτου, υποχρεούται να το προστατεύει προς αποφυγή κλοπών κατά τη διάρκεια της χρήσης του και δεσμεύεται κατά την επιστροφή του ποδηλάτου στο σταθμό να χρησιμοποιεί το αντικλεπτικό σύστημα του ποδηλάτου.

5. Ο χρήστης δεσμεύεται για την ορθή χρήση του ποδηλάτου και την προστασία του.

6. Ο χρήστης αναλαμβάνει πλήρη ευθύνη για οποιεσδήποτε βλάβες ή ζημίες προκληθούν στο ποδήλατο ή σε άλλους κατά τη διάρκεια της χρήσης του.

7. Ο χρήστης δεσμεύεται να επιστρέψει το ποδήλατο σε κάθε στιγμή, εφόσον παρατηρηθεί κατάχρηση των όρων χρήσης του συστήματος, σε πρώτη ζήτηση του Δήμου που πραγματοποιείται μέσω οποιοδήποτε τρόπου επικοινωνίας μαζί του.

8. Ο χρήστης δεσμεύεται για την αναφορά κάθε απώλειας, κλοπής ή άλλου προβλήματος ή περιστατικού σχετικού με το ποδήλατο στον Δήμο.

Διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών

Πρόσβαση στα λόγω προσωπικά δεδομένα των χρηστών έχει η εταιρεία «AMCO A.Β.Ε.Ε», στην οποία έχει ανατεθεί από το Δήμο, η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για λογαριασμό της στο πλαίσιο διαχείρισης και λειτουργίας του συστήματος για χρονική διάρκεια τριών ετών από την παραλαβή του έργου από τον Δήμο , η οποία δεσμεύεται συμβατικά απέναντι στον Δήμο με ρήτρα εμπιστευτικότητας καθώς και υπέχει όλες οι υποχρεώσεις που προβλέπονται από την Υφιστάμενη Νομοθεσία για σεβασμό των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων. Ο Δήμος εάν αναθέσει τη διαχείριση και λειτουργία του συστήματος μετά την παρέλευση των τριών ετών σε νέο ανάδοχο και δεσμεύεται κι αυτός από ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Παράλληλα, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ενδέχεται να διαβιβαστούν σε υπαλλήλους του Δήμου στο πλαίσιο της εργασίας τους, σε δημόσιες αρχές, ανεξάρτητες αρχές κλπ. (πχ Αστυνομικά τμήματα, Εισαγγελικές Δικαστικές, Φορολογικές, Τελωνειακές αρχές, την ΑΠΔΠΧ κλπ.) για σκοπό για λόγους συμμόρφωσης του Δήμου με τις νόμιμες υποχρεώσεις του.


Δικαιώματα του Δήμου

Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα άρνησης της πρόσβασης στην υπηρεσία σε όποιον δεν ικανοποιεί τους όρους χωρίς την παροχή άλλης αιτιολόγησης. Συγκροτείται, παράλληλα, τριμελής επιτροπή, με τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, η οποία θα αποτελείται από υπαλλήλους του Αυτοτελούς Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος.

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής θα είναι να εξετάζει ενστάσεις σχετικά με τη βεβαίωση προστίμων, να εκδίδει τα πρόστιμα των παραβάσεων των χρηστών και τα διαβιβάζει στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για βεβαίωση και είσπραξη και να βεβαιώνει βλάβες που προξένησαν στο σύστημα χρήστες ή άλλοι πολίτες, ηθελημένα ή όχι, και επιβάλλει τα πρόστιμα για την αποκατάστασή τους. Σε περίπτωση που κρίνει ότι η βλάβη επήλθε εσκεμμένα, τότε επιβάλλει το ανάλογο πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 12 του παρόντος.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...