17 Ιουν 2024

Μητσοτάκης: Όρια στην κρουαζιέρα από το 2025


Στην έμμεση παραδοχή ότι υπάρχει ζήτημα υπερτουρισμού στην Ελλάδα προχώρησε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη στο Bloomberg, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχει φτάσει η στιγμή να επιβληθούν περιορισμοί στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας.

«Νομίζω ότι θα το κάνουμε του χρόνου», είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με τους περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια. Οι νέοι κανόνες, ανέφερε, θα μπορούν να πάρουν τη μορφή μείωσης των διαθέσιμων θέσεων αγκυροβόλιου ή τη θέσπιση μίας διαδικασίας δημοπρασίας για τις θέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στο αμερικανικό πρακτορείο για την πίεση που δέχονται ορισμένοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Σαντορίνη. «Η Σαντορίνη είναι ένα πρόβλημα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο τεράστιος αριθμός κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτεται το νησί δεν ωφελεί αναγκαστικά την τουριστική οικονομία, εν μέρει γιατί υποβαθμίζει την εμπειρία των τουριστών που διαμένουν στο νησί.

«Υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν πολλά λεφτά για να είναι στη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να βουλιάζει από κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. «Συν ότι το νησί δεν μπορεί να το διαχειριστεί, ούτε καν σε επίπεδο ασφαλείας».

Η δεύτερη προτεραιότητα σχετικά με τα όρια στην κρουαζιέρα είναι η Μύκονος, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αν και πολλά νησιά βρίσκονται υπό πίεση, «αυτά τα δύο είναι που ξεκάθαρα υποφέρουν».

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι τουριστικές αφίξεις έφτασαν τα 32,7 εκατομμύρια το 2023, 18% περισσότερες από το 2022 (φέτος ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 35 εκατομμύρια). Τα έσοδα από την κρουαζιέρα πέρυσι έφτασαν τα 847,4 εκατομμύρια ευρώ – ποσό υπερδιπλάσιο από το 2022.

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...