10 Ιουν 2024

Διλήμματα για τα λύματα στην Πάρο


Γιάννης Παλαιολόγος

Η μελέτη για νέο Βιολογικό Καθαρισμό στη νότια Πάρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ιδιοκτήτες στην περιοχή, ενώ εξετάζεται και η αναβίωση ενός έργου που είχε απορριφθεί στο παρελθόν ως τεχνικά και περιβαλλοντικά μη βιώσιμο. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μία ομάδα κατοίκων και ιδιοκτητών παραθεριστικών κατοικιών στη νότια Πάρο αντιλήφθηκε ότι η Δημοτική Υπηρεσία Ύδρευσης και Αποχέτευσης του νησιού προωθούσε την κατασκευή ενός νέου Βιολογικού Καθαρισμού (ή, πιο επίσημα, Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, ΕΕΛ) στην περιοχή της Τρυπητής.

Η χωροθέτηση του έργου στο συγκεκριμένο σημείο προκάλεσε την αντίδρασή τους. Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ευαίσθητο οικοσύστημα (η περιοχή είναι ενταγμένη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πάρου ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους») και σημαντικό σταθμό για μεταναστευτικά πουλιά. Σύμφωνα με τους διαφωνούντες, σε επιστολή που απέστειλαν στη ΔΕΥΑΠ, «η έκταση των επεμβάσεων στο υπάρχον δάσος θα είναι πολλαπλάσια και η επιβάρυνση του οικοσυστήματος μεγάλη και μη αναστρέψιμη».

Είναι έτσι τα πράγματα; Υπήρχε καλύτερη εναλλακτική χωροθέτηση ή κάποια διαφορετική, καλύτερη λύση; Ποια είναι τα επιχειρήματα της ΔΕΥΑ Πάρου για την Τρυπητή; Και πώς εντάσσεται το έργο στη γενικότερη κατάσταση με την αποχέτευση στο νησί, καθώς τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η δόμηση, ειδικά εκτός σχεδίου;

Η υφιστάμενη κατάσταση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Πάρος έχει σήμερα τρεις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων:

  • Στο Κρωτήρι, εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή Παροικιάς. 
  • Στις Κολυμπήθρες, εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή Νάουσας. 
  • Στο Καμινάκι Μάρπησσας, εξυπηρετεί τους οικισμούς Πρόδρομος, Μάρμαρα, Μάρπησσας, Πίσω Λιβάδι και Λογαράς.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑ Πάρου, Νίκο Καραμανέ, με την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στις Λεύκες και την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού στο Καμινάκι Μάρπησσας, δύο έργα που υλοποιούνται αυτήν την στιγμή, ο Βιολογικός Καθαρισμός στο Καμινάκι σε μερικούς μήνες θα επεξεργάζεται και τα λύματα από τους ορεινούς οικισμούς του Κώστου και των Λευκών: «Η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στις Λεύκες και δικτύου μεταφοράς από τα δύο χωριά στον Βιολογικό Καθαρισμό θα κοστίσει 4 εκατομμύρια ευρώ· η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού θα κοστίσει 3,5 εκατομμύρια. Εκτιμώ ότι και τα δύο έργα, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς – ήδη έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 65-70%».

Διαβάστε ρην συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.sustainablecyclades.gr/2024/06/10/dilimmata-gia-ta-lymata-stin-paro/

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...