22 Ιουν 2024

Βαβέλ για τις Natura στην Αμοργό


Ειρήνη Σωτηροπούλου

Η διαβούλευση για τις περιοχές Natura 2000 της Αμοργού υπήρξε αφορμή να συγκρουστούν διάφορα στρατόπεδα για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων: τη δόμηση, τη θεσμική προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου, την εξαφάνιση των παραδοσιακών νησιωτικών επαγγελμάτων και τις δυσκολίες της ζωής και του βιοπορισμού στα νησιά. 

Μεγάλη ήταν η ένταση κατά την τηλεδιάσκεψη για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη των περιοχών Natura της Αμοργού που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 19 Ιουνίου, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αμοργού, μόλις τέσσερις μέρες πριν την επίσημη λήξη της διαβούλευσης για την ΕΠΜ. Η συζήτηση περιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από τη διάνοιξη του δρόμου από τον Ασφονδυλίτη στα Χάλαρα, για την οποία είχαμε κάνει μεγάλο ρεπορτάζ.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των μελετητών.
Όπως επισήμανε ένας από τους συμμετέχοντες, το χρονικό διάστημα του ενός μήνα που δόθηκε για τη διαβούλευση της ΕΠΜ είναι το ελάχιστο επιτρεπόμενο κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία και προβλέπεται μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ είναι αδύνατο για έναν εργαζόμενο να διαβάσει τη μελέτη και να συντάξει τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αποτρεπτικά για συμμετοχή λειτούργησε και το γεγονός πως η φυσική συνάντηση έλαβε χώρα στις 11 το πρωί μιας εργάσιμης μέρας στο σχολείο της Αιγιάλης (και όχι στη Χώρα της Αμοργού). Η σύνδεση στο Zoom με την Αμοργό ήταν κακή και υπήρχε τεχνικό πρόβλημα με το μικρόφωνο, με αποτέλεσμα οι πρώτες τοποθετήσεις του δημάρχου Λευτέρη Καραΐσκου και κάποιων κατοίκων να μην ακουστούν. Η δυσκολία στην επικοινωνία δεν οφειλόταν όμως μόνο στα τεχνικά προβλήματα, καθώς οι κάτοικοι της Αμοργού, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι μελετητές φαινόντουσαν να είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ενώ απουσίαζε οποιαδήποτε πολιτική εκπροσώπηση ή διαιτησία από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων στην Αμοργό  φαινόταν να εκπροσωπεί παρόμοιες απόψεις και να υποστηρίζει την παράταξη του Δημάρχου, με αντίθετες απόψεις να εκφράζονται μόνο από τρεις συμμετέχοντες.

Αρκετά σχόλια από την «αντίπαλη» παράταξη, που αντιτίθεται σε έργα όπως τις διανοίξεις δρόμων στην περιοχή των Χάλαρων και στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες των «Βιώσιμων Κυκλάδων», πολλοί άλλοι έστειλαν τις παρατηρήσεις τους απευθείας στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι Αμοργού διαμαρτυρήθηκαν επανειλημμένα πως η διαβούλευση δεν γινόταν δια ζώσης, ενώ εξέφρασαν και δυσαρέσκεια για το γεγονός πως άνθρωποι που δε ζουν στην Αμοργό προσπαθούν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με ζητήματα που αφορούν το νησί. Οι μελετητές από τις εταιρίες ΥΛΗ και Nature Conservation Consultants (NCC) έκανα επιστημονική παρουσίαση για τα κομμάτια της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που αφορούν τις περιοχές Natura, μιλώντας για τα είδη που χρήζουν προστασίας και τα κριτήρια με βάση τα οποία οι περιοχές εντάχθηκαν σε Ζώνες Προστασίας και ορίστηκαν οι χρήσεις γης. 

διαβάστε την συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.sustainablecyclades.gr/2024/06/21/vavel-gia-tis-natura-stin-amorgo/

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...