19 Αυγ 2013

Τι ισχύει για το κυνήγι στις Κυκλάδες


Στις 20 Αυγούστου «ανοίγει» φέτος η κυνηγετική περίοδος, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφορικά με τις ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2013-2014.

Η απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, καθορίζει τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου από 20 Αυγούστου έως 28 Φεβρουαρίου. Για τη φετινή χρονιά έχει παραμείνει σταθερό το ύψος του ποσού που καταβάλλουν οι κυνηγοί για την έκδοση και ανανέωση κυνηγετικής άδειας, ενώ, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση έχει επανακαθοριστεί το μέγεθος των ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών.

Εξαιρέσεις για τις Κυκλάδες

Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατ’ εξαίρεση της διάρκειας της κυνηγετικής περιόδου, το κυνήγι του αγριοκούνελου θα επιτρέπεται έως τις 10 Μαρτίου όλες τις μέρες της εβδομάδας χωρίς περιορισμό σε θηράματα, όμως ειδικά στα νησιά από 1-10/3 θα επιτρέπεται χωρίς τη συνοδεία σκύλου.

Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, ενώ περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγιού από 15/9 μέχρι 20/1 σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τη χρονική περίοδο και κατά τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού.

 Η Δ/νση Δασών επισημαίνει στους ιδιοκτήτες όλων των κυνηγετικών σκύλων, ότι κατά τη διάρκεια του κυνηγίου έχουν υποχρέωση να φέρουν μαζί τους τα βιβλιάρια υγείας των ζώων τους. Το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας επιτρέπεται στις Κυκλάδες από 1/10 έως 15/12 κατά τις μέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή με ανώτατο αριθμό 4 θηράματα ανά κυνηγό. Το κυνήγι του λαγού ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 10/1 κατά τις μέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή με ανώτατο αριθμό ένα θήραμα ανά κυνηγό.

Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές, καθώς και σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας, στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής και στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.

Τέλος, απαγορεύεται το κυνήγι στις καμένες και κηρυγμένες ως αναδασωτέες εκτάσεις, ανεξάρτητα αν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγίου. Συγκεκριμένα για τις περιοχές Βιτάλι και Καλοκαιρινή της Άνδρου, που κηρύχθηκαν αναδασωτέες με σχετική απόφαση, το κυνήγι έχει απαγορευτεί για δύο έτη και μέχρι 28-2-2015.

Περιορισμοί και απαγορεύσεις 

Η σχετική απόφαση της Δ/νσης Δασών υπενθυμίζει ακόμη ότι απαγορεύεται η αγοροπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων εκτός εκείνων που προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους. Το κυνήγι απαγορεύεται επίσης στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριόχοιρου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά.


Οι κυνηγοί που θα συλλαμβάνονται να κυνηγούν εκτός τόπου και χρόνου ή σε απαγορευμένη περιοχή, θηράματα που απαγορεύεται το κυνήγι τους, όσοι δεν είναι εφοδιασμένοι με άδεια κυνηγιού και γενικά όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις της απόφασης θα διώκονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Πηγή : koinignomi.gr


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...