Παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ στη Σύρο, με τη στήριξη πολλών σωματείων εργαζομένων.
Κινητοποίηση, με αιτήματα, μεταξύ άλλων, την παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, τη μονιμοποίηση του προσωπικού και την αύξηση των μισθολογικών αποδοχών των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Εργαζομένων στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας Σύρου.
Παρόντες στην παράσταση διαμαρτυρίας ήταν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σύρου και του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, ενώ τη στήριξή τους στα αιτήματα της Επιτροπής δήλωσαν το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ο Σύλλογος Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες).
Όλο και περισσότεροι “ελαστικοί” εργαζόμενοι
Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής των συμβασιούχων, η σταδιακή και μεθοδική μείωση του μόνιμου προσωπικού σε δήμους και δομές του ευρύ δημοσίου και η αντικατάστασή τους με συμβασιούχους και εργαζομένους μέσω προγραμμάτων, οι οποίοι “δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας και με μισθούς πείνας”, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς “οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται συνεχώς, ώστε αυτή τη στιγμή να αποτελούν την κύρια μορφή εργασίας όσων βρίσκουν δουλειά”.
Οι συμβασιούχοι, όπως τονίστηκε, αναγκάζονται να εργάζονται ως φθηνό εργατικό δυναμικό και χωρίς να εφαρμόζεται η ΣΣΕ και το ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, “παρότι προσφέρουμε την ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους”.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποιους από τους όρους εργασίας, ωστόσο “σήμερα είναι ανάγκη να πάμε ένα ακόμα βήμα παραπέρα”, για την ανατροπή του καθεστώτος εκμετάλλευσης και ομηρίας και τη διεκδίκηση ίσων όρων εργασίας για όλους.
Τα αιτήματα των συμβασιούχων, υπενθυμίζεται, ότι αφορούν, ενδεικτικά, σε παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και τη συνέχιση της καταβολής του για όλο το διάστημα της ανεργίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, μισθό ανάλογο με τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των μόνιμων εργαζομένων ανά ειδικότητα, κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα και ίσο μισθό για όλους, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα της εργασίας, άμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα, με τον απαραίτητο κάθε φορά εξοπλισμό και τέλος, ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος.
“Δημιουργούνται στρατιές εργαζομένων - ομήρων”
Χαιρετισμό στην παράσταση διαμαρτυρίας των συμβασιούχων απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δηλώνοντας την απόλυτη στήριξη προς τον αγώνα της Επιτροπής, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχουν και μέλη του συλλόγου, που εργάζονται με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στην ΑΔΑ και αποτελούν μέλη του συλλόγου.
Ο πρόεδρος ενημέρωσε μάλιστα, για την έκδοση ψηφίσματος από το Σύλλογο, το οποίο κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό, τα υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τους βουλευτές του Αιγαίου, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και την οικεία Ομοσπονδία, στο οποίο δηλώνουν τη στήριξή τους στους συμβασιούχους.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, “χιλιάδες συνάδελφοι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς του Δημοσίου κατέβηκαν στους δρόμους και απαίτησαν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, όλων αυτών των ανθρώπων που καλύπτουν πραγματικά κενά και ανάγκες του Δημοσίου που προκύπτουν μετά από δέκα χρόνια «παγώματος» προσλήψεων”.
Όπως σημειώνεται με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται φτηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι με μειωμένα δικαιώματα, δημιουργούνται διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων στο ίδιο αντικείμενο και ειδικότητα, υλοποιείται έμμεσα η συρρίκνωση του Δημοσίου, ενώ “δημιουργούνται νέες στρατιές εργαζομένων - ομήρων για προεκλογική χρήση”.
Ο Σύλλογος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά μάλιστα στο πρόγραμμα Πυροπροστασίας 2018 για το οποίο “προσλήφθηκαν πανελλαδικά 5.006 εργαζόμενοι που βαφτίζονται «ωφελούμενοι», προκειμένου να καλυφθούν πάγιες ανάγκες των υπηρεσιών, ενώ πραγματικός ωφελούμενος είναι ο εργοδότης”.
Ο Σύλλογός, δηλώνοντας “σταθερά προσανατολισμένος υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργοδότη και σχέση εργασίας”, στηρίζει απόλυτα τα αιτήματα των συμβασιούχων, ενώ ο πρόεδρος κλείνοντας τόνισε πως “έχει σημασία να συνεχίσετε. Και την επόμενη Πέμπτη να είστε τόσοι και ακόμη περισσότεροι και να είμαστε μπροστά σε κάθε κινητοποίηση εργαζομένων, γιατί – και νομίζω το καταλαβαίνουμε αυτό όλοι σήμερα – η υπόθεση της δουλειάς μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας και εργοδότη”.
«Καθεστώς “μισο-ανεργίας” και “μισο-εργασίας”»
Αντίστοιχα, η εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, απευθυνόμενη προς τους διαμαρτυρόμενους συμβασιούχους, σημείωσε πως “από την πρώτη στιγμή που μας πλησίασαν οι συνάδελφοι, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η επιτροπή εργαζομένων, εμείς θεωρήσαμε αυτή την πρωτοβουλία πολύ σημαντική”, ενώ ενημέρωσε πως και το Σωματείο έχει εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης, συμφωνώντας με το δίκαιο των αιτημάτων της Επιτροπής.
“Ως ιδιωτικοί υπάλληλοι, ζούμε σε καθεστώς “μισο-ανεργίας” ή “μισο-εργασίας” και συνεχώς εναλλασσόμαστε ανάμεσα στα ταμεία ανεργίας – αν και όποτε τα παίρνουμε – και σε μία κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας, εδώ και πολλά χρόνια, όπως και πάρα πολλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα.
Μετά από σας μπορεί να είμαστε εμείς μετά από καμία διετία στη θέση σας ως συμβασιούχοι”, υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ακόμη μία φορά, πως τα αιτήματα της Επιτροπής κρίνονται καίρια, πάγια και υιοθετούνται πλήρως από το Σωματείο.
Οι συμβασιούχοι κατέθεσαν τα αιτήματά τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ανανέωσαν το ραντεβού τους, για την επόμενη Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Σύρο.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου