7 Μαρ 2022

«Πράσινο φως» για τις καταδυτικές διαδρομές της Σίφνου


Με 221.960 ευρώ, χρηματοδοτείται ο Δήμος Σίφνου για το έργο «Ανάπτυξη και προώθηση του Καταδυτικού Τουρισμού και δημιουργία Καταδυτικών Διαδρομών Σίφνου», από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/Αλιείας και Θάλασσας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων έχοντας εξασφαλίσει την αύξηση των πόρων της πρόσκλησης κατά 181%, ανακοινώνει τον οριστικό πίνακα κατάταξης των αξιολογημένων προτάσεων, σύμφωνα με τον οποίο εντάσσονται και χρηματοδοτούνται όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/Αλιείας και Θάλασσας, μεταξύ των οποίων και το έργο του Δήμου Σίφνου.

Η σχετική χρηματοδότηση αφορά στην ανάπτυξη και προώθηση του Καταδυτικού Τουρισμού και τη δημιουργία Καταδυτικών Διαδρομών με έμφαση στο αεροπορικό ναυάγιο του Β' παγκοσμίου πολέμου στον βυθό της Σίφνου. Πρόκειται για το αεροσκάφος Vickers Wellington, τύπου Mk.XIIΙ, το οποίο χτυπήθηκε από γερμανικά αντιαεροπορικά πυρά την νύχτα της 7ης Νοεμβρίου 1943 με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσθαλάσσωση στα νοτιοανατολικά της Σίφνου, ανοιχτά από τον κόλπο της Χρυσοπηγής.

Το έργο περιλαμβάνει έξι υποέργα, τα σημαντικότερα από τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω.

Φωτογράφιση & χαρτογράφηση καταδυτικών διαδρομών Σίφνου

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος, τα υποβρύχια μονοπάτια, είναι ένα πολυεργαλείο που συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ενσωμάτωση μίας περιοχής. Προσφέρουν θέσεις εργασίας, είναι προσβάσιμα σε όλους (παιδιά, ηλικιωμένους, ΑμεΑ κ.α), λειτουργούν ως εργαλείο εκπαίδευσης και βιώσιμης διαχείρισης, καθώς μειώνουν τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον σε συγκεκριμένα σημεία.

Η αρχή και το τέλος των υποβρύχιων διαδρομών σημαίνονται στην επιφάνεια με δύο σημαδούρες, οι οποίες φέρουν πάνω τις ίδιες ταμπέλες που θα υπάρχουν και κάτω από το νερό. Κάθε υποβρύχιο μονοπάτι θα χαρτογραφηθεί και οι ψηφιακοί πλέον χάρτες θα τυπωθούν σε ειδικό, ανθεκτικό αδιάβροχο χαρτί. Οι χάρτες αποτυπώνουν τη γεωμορφολογία κάτω από την επιφάνεια και τη γενική κατεύθυνση της κάθε διαδρομής, μαζί με χρήσιμες πληροφορίες για κάθε μονοπάτι ενώ περιλαμβάνουν και ειδικές, αδιάβροχες καρτέλες που σχεδιάστηκαν για την αναγνώριση ειδών που θα συναντήσει κανείς κατά τη διάρκεια της βουτιάς.

Σχεδιασμός/χαρτογράφηση/αποτύπωση καταδυτικών διαδρομών θα γίνει για τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος (πχ πλησίον των αρχαίων μεταλλίων, ναυάγια, κλπ) και πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία διαδρομής, που να περιλαμβάνουν ενδεικτικά το θέμα, τη διαδρομή, σε ποιους απευθύνεται, τη χρονική διάρκεια, το βαθμό δυσκολίας κλπ.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν αναφορές στα είδη πανίδας της θαλάσσιας περιοχής μελέτης, στα ενδιαιτήματά τους, καθώς και στο καθεστώς προστασίας τους, όπως επίσης και για την θαλάσσια χλωρίδα και συγκεκριμένα στα γενικά στοιχεία σχετικά με τις ιδιότητες, τη μορφή και την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μελέτης και αναφορές στους τύπους οικοτόπων και στα είδη χλωρίδας της θαλάσσιας περιοχής μελέτης.

Για κάθε σημείο ενδιαφέροντος, θα παραδοθούν έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, καθώς και ένα βίντεο διάρκειας τουλάχιστον 5 λεπτών, με εναέρια, επίγεια και υποθαλάσσια πλάνα, με επαγγελματικό multicopter, ψηφιακές και υποβρύχιες κάμερες υψηλής ανάλυσης 4Κ με σενάριο και σκηνοθεσία και μουσική επένδυση. Το βίντεο θα παραδοθεί σε εκδόσεις με Ελληνικούς, Αγγλικούς, Γαλλικούς και Γερμανικούς υπότιτλους.

Προμήθεια εξοπλισμού προβολής ολογράμματος

Η πρόσβαση στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού, δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι θα έχουν εναλλακτικά τη δυνατότητα να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα, χωρίς καν να βραχούν. Το υποέργο αφορά στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των ναυαγίων και καταδυτικών διαδρομών και τη δυνατότητα να καταδυθεί κανείς εικονικά στον βυθό σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Ψηφιακή ολογραφία (digitalholography) είναι η διαδικασία της καταγραφής ολογράμματος με οπτικά αισθητήρια και η αποθήκευσή του σε υπολογιστή.

Το παραδοτέο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού εκθετηρίων ολογράμματος καθώς και τη δημιουργία του ολογράμματος. Το εκθετήριο ολογράμματος είναι μια νέα τεχνολογία προβολής, που παράλληλα με την κατάλληλη επεξεργασία οπτικού περιεχομένου μεταμορφώνει μια προβολή σε ολόγραμμα και δίνει την ψευδαίσθηση στον θεατή πως αυτό που βλέπει μπορεί και να το αγγίξει, μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης ενός ολογράμματος, που θα τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του Δήμου προσβάσιμες από ΑΜΕΑ, για την παρουσίαση του καταδυτικού υλικού.

Δράσεις ενημέρωσης & πληροφόρησης

Θα δημιουργηθεί έντυπο υλικό, καθώς επίσης και βίντεο με τις μαρτυρίες των κατοίκων που βίωσαν το ναυάγιο και περιέθαλψαν τους ναυαγούς. Θα πρέπει να ερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τους κατοίκους αντίγραφο του οποίου θα πρέπει προληφθεί τόσο στο έντυπο υλικό όσο και στο βίντεο. Θα παραδοθεί 1 βίντεο διάρκειας τουλάχιστον 10 λεπτών, με πολυγλωσσικούς υπότιτλους.

Επίσης, θα γίνει ανάπτυξη νέας ολοκληρωμένης Τουριστικής Διαδικτυακής Πύλης με γνώμονα την ελκυστική προβολή και απεικόνιση του περιεχομένου και των ενοτήτων και την προβολή του πληροφοριακού περιεχόμενου της διαδικτυακής πύλης και σε κινητές συσκευές. Ο στόχος της είναι να ενημερώσει και να αναδείξει το καταδυτικό προϊόν του νησιού. Ταυτόχρονα, θα γίνει στοχευόμενη παρουσίαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο, που είναι περιοχή ενημέρωσης για τους αυτοδύτες.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί πλήρης οδηγός (σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά) με τις καταδυτικές διαδρομές για την παρουσίαση καταδυτικών διαδρομών, ναυαγίων και σημεία ενδιαφέροντος. Θα περιέχει φωτογραφικό υλικό, χάρτες και πλήρη περιγραφή των αξιοθέατων του βυθού μαζί με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την κάθε κατάδυση.

Τέλος, μεταξύ άλλων θα διοργανωθούν δύο εργαστήρια. Το πρώτο θα είναι εργαστήριο ενημέρωσης που αφορά στους επαγγελματίες για την υποδοχή καταδυτικού τουρισμού, με στόχο την ενημέρωση των επιχειρηματιών που θα υποδεχθούν τους επισκέπτες ώστε να διευκολυνθεί η δραστηριότητα τους, ενώ το δεύτερο εργαστήριο ενημέρωσης αφορά στην τεχνική ενημέρωση για επαγγελματίες και ερασιτέχνες κατάδυσης, με άξονα τις εξελίξεις της ερασιτεχνικής και τεχνικής κατάδυσης και επίκαιρα ζητήματα εκπαίδευσης, την καταδυτική φυσιολογία, καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών.

Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας καταδυτικού πάρκου

Για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Καταδυτικού Πάρκου απαιτείται πρότερη επιστημονική διερεύνηση και στοχευμένη συλλογή πληροφοριών στα πλαίσια μιας καλά στοιχειοθετημένης μελέτης σκοπιμότητας.

Οι πληροφορίες αυτές θα αφορούν στην κατάσταση του τοπικού θαλάσσιου περιβάλλοντος και των οικολογικών του παραμέτρων, την εγγενή δυνατότητα της περιοχής να προσελκύσει ικανό αριθμό επισκεπτών-αυτοδυτών αλλά και την υπό αυστηρούς όρους δυνατότητα διατήρησης της καλής ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος από τη συγκεκριμένη τουριστική δραστηριότητα, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του εγχειρήματος σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Μια τέτοια μελέτη σκοπιμότητας έχει ως στόχο τον εντοπισμό θαλάσσιων περιοχών κατάλληλων προς ένταξη σε ένα πλαίσιο προστασίας από την αλιεία και άλλες αφαιρετικές δραστηριότητες, ενώ με συγκεκριμένους περιορισμούς και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα εκτελούνται καταδύσεις με στόχο τη ψυχαγωγία και την εκπαίδευση.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...