3 Ιουν 2024

Νέο περιστατικό με άστεγο στη Σύρο: 86χρονη καρκινοπαθής «πετάχτηκε» κυριολεκτικά στο δρόμο

 

Γιώργος Αλβέρτης

«Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Βλέπουμε μια γυναίκα 86 ετών, μια μάνα μας, μια γιαγιά μας, η οποία είναι σε ένα πέλαγος και δεν κάνουμε κάτι; Αλλά τουλάχιστον εγώ και τα μέλη του Σωματείου δεν θα την αφήσουμε και θα τη στηρίξουμε έως ότου καταφέρει να σταθεί στα πόδια της».

Σε συνέχεια των περιστατικών με τους άστεγους στη Σύρο, ένα ακόμη περιστατικό έρχεται να καταδείξει ότι το νησί μας δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, και παράλληλα να κτυπήσει καμπανάκι αφύπνισης αναφορικά με την οικονομική ανέχεια που δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή.

«Η κυρία Ε. είναι 86 ετών και δούλευε εσώκλειστη, σε κάποιο ηλικιωμένο ζευγάρι του νησιού» κάνει γνωστό ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου  (Ο Άγιος Φίλιππος) Αρτέμης Ρουσσουνέλος, υπογραμμίζοντας ότι από την εποχή που νόσησε από καρκίνο και πλέον επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να παράσχει υπηρεσίες , την έδιωξαν από το σπίτι που διέμενε.Πατρίδα τής ηλικιωμένης είναι η Ρωσία και στη Σύρο διαμένει τα τελευταία 20 χρόνια: «Αυτό όμως δεν παίζει κανένα ρόλο για μας, καθώς εμείς ως Φιλανθρωπικό Σωματείο, δεν κοιτάμε από πού είναι ο κάθε συνάνθρωπός μας. Δίνουμε και βοηθάμε τους πάντες» τονίζει συνεχίζοντας.

Πώς όμως και αυτή η περίπτωση κατέληξε στα σκαλιά του «Αγίου Φιλίππου»; «Γύρω στις 10:30 το πρωί, την περασμένη Τρίτη, ήρθε στο γραφείο μου ένα παλληκάρι, ο Μ., ο οποίος έφερε την ηλικιωμένη. Με ενημέρωσε ότι αρχικά απευθύνθηκε στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, η οποία τους παρέπεμψε στην Πρόνοια όπου εκεί τους ξεκαθάρισαν ότι δεν διαθέτουν κάποια δομή φιλοξενίας και κατά συνέπεια δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω για την ηλικιωμένη » λέει ο κ. Ρουσσουνέλος.Το γεγονός ότι απευθύνθηκαν αρχικά στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, επιβεβαιώνει με δήλωσή της στο «Λ» η πρόεδρός της Ρόζα Ξανθάκη, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να την συνδράμουν, καθώς ζητούσε φιλοξενία σε σπίτι, δυνατότητα που δεν διαθέτει η συγκεκριμένη δομή του Δήμου.

Δεν έχει στον ήλιο μοίρα«Η γυναίκα ήρθε στο γραφείο μου και έκλαιγε καθώς δεν διαθέτει πλέον στον ήλιο μοίρα. Ο κ. Μ.  μού είπε ότι παίρνει 200 ευρώ από μια σύνταξη από Ρωσία. Ωστόσο έχει ένα παιδί εκεί με εγκεφαλικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας και τα χρήματα αυτά πάνε κατ’ ευθείαν σ΄ εκείνο. Η γυναίκα αυτή είναι κυριολεκτικά στους πέντε δρόμους» λέει ο κ. Ρουσσουνέλος σκιαγραφώντας την ανέχεια που βιώνει η 86χρονη.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω το Σωματείο ανάλαβε αμέσως δράση: «Κινητοποιηθήκαμε αμέσως. Κάναμε σύσκεψη και αποφασίσαμε να κοιμηθεί στον ξενώνα μας. Θα της παρέχουμε φαγητό και για ό,τι ζητήσει θα ‘χει μια ζεστή αγκαλιά. Όσο μπορούμε και όσο αντέχουμε, τουλάχιστον εγώ και τα μέλη του Σωματείου, από την τσέπη μας, προσπαθούμε πάντα να βγάλουμε εις πέρας το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει… Κανένα περιστατικόδεν έχουμε διώξει και σε κανένα δεν έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά» υπογραμμίζειΣτην εύλογη απορία πώς θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος αγοράς των αναγκαίων φαρμάκων της 86χρονης καρκινοπαθούς, κάνει γνωστό ότι αυτό καλύπτεται απ’ τον Μ. και από δύο συριανές κυρίες που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους: «Και φυσικά από δω και πέρα κι εμείς ότι χρειαστεί από φάρμακα θα προσπαθήσουμε μέσα από χορηγίες και προσφορές συνανθρώπων μας να τα καλύψουμε» προσθέτει.

Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας

Καυτηριάζοντας δε τη συμπεριφορά όσων οδήγησαν τη γυναίκα αυτή, σε τέτοια κατάσταση, αλλά και όσων δεν επέδειξαν κάποια ευαισθησία να την στηρίξουν έστω και ελάχιστα λέει: «Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Βλέπουμε μια γυναίκα 86 ετών, μια μάνα μας, μια γιαγιά μας, η οποία είναι σε ένα πέλαγος και δεν κάνουμε κάτι; Αλλά τουλάχιστον εγώ και τα μέλη του Σωματείου δεν θα την αφήσουμε και θα τη στηρίξουμε έως ότου καταφέρει να σταθεί στα πόδια της».

Τέλος, απευθύνει έκκληση στην συριανή κοινωνία να συνδράμει την 86χρονη, υπογραμμίζοντας πως κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.



Πηγή :https://www.logotypos.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...