3 Ιουν 2024

Μια πανδημία που θυμίζει την πανώλη του Μεσαίωνα εξοντώνει τους αχινούς σε όλο τον κόσμο


Μια πανδημία που οι ειδικοί παρομοιάζουν με την πανώλη που εξόντωσε δεκάδες εκατ. ανθρώπους τον Μεσαίωνα εξοντώνει μαζικά τους αχινούς σε όλον τον κόσμο απειλώντας εκτός των άλλων τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων.

Την αποκάλυψη κάνει ερευνητική ομάδα που δημοσιεύει στα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Current Biology» Οι ερευνητές βρήκε πληθυσμούς δύο ειδών αχινού, του μακρόστενου Diadema setosum και του ακανθωτού Echinothrix calamaris,  τα οποία μπορεί να έχουν εξαφανιστεί εντελώς σε ορισμένα μέρη του Κόλπου της Άκαμπα, στην Ερυθρά Θάλασσα. , τον Κόλπο του Ομάν και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό.Ο θάνατος των αχινών αποδίδεται σε έναν μονοκύτταρο μικροοργανισμό σε σχήμα αυγού με προσκολλήσεις που μοιάζουν με τρίχες, ο οποίος προκαλεί στους αχινούς να χάνουν αγκάθια, να παρουσιάζουν διάσπαση ιστών και τελικά να πεθαίνουν μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Ο θαλάσσιος βιολόγος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ. Όμρι Μπρονστάιν κάνει λόγο για ένα «σπαρακτικό γεγονός αφού είναι όντα που γνωρίζουμε και αγαπάμε πολύ»
Όταν είναι ζωντανοί, η οικογένεια των αχινών που έχει προσβληθεί από τη νόσο είναι εντελώς μαύρη με πολύ μακριά και αιχμηρά αγκάθια, αλλά όταν πεθαίνουν χάνουν τις σπονδυλικές στήλες και τους ιστούς τους, δείχνοντας τον εντελώς λευκό και λείο σκελετό τους.

«Μοιάζουν σχεδόν με λευκασμένα κοράλλια, αλλά πιο σοβαρά με την έννοια ότι έχουν φύγει και οι σπονδυλικές στήλες – φανταστείτε να βλέπετε έναν άνθρωπο χωρίς τρίχες με τον εσωτερικό σκελετό του ανοιχτό. Είναι δύσκολο θέαμα» λέει ο Μπρονστάιν.

Το ιστορικό

Ένας από τους πιο διαβόητους μαζικούς θανάτους αχινών έλαβε χώρα στην Καραϊβική το 1983, επηρεάζοντας ένα είδος αχινού που ονομάζεται Diadema antillarum. Εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν την αιτία του συμβάντος λόγω περιορισμένης τεχνολογίας.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ένα άλλο γεγονός μαζικού θανάτου του ίδιου είδους έλαβε χώρα στην Καραϊβική Θάλασσα το 2022. Αρχικά, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν ίχνη βακτηριακών ή ιογενών λοιμώξεων στα πλάσματα, αλλά τελικά αναγνώρισαν τον μικροοργανισμό πίσω από την ασθένεια. Μετά τον θάνατο στην Καραϊβική, η πρώτη γνωστή μαζική θνησιμότητα του Diadema setosum, ενός είδους που σχετίζεται με το Diadema antillarum, αναφέρθηκε στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα το 2023, με το ίδιο παθογόνο να ευθύνεται.

Οι κίνδυνοι

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι  ο μικροοργανισμός που προκαλεί την ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές στη Μέση Ανατολή. Οι ερευνητές ζητούν άμεση παρακολούθηση και δράση διατήρησης για την προστασία των αχινών.

«Η οικογένεια των αχινών που δέχεται επίθεση από αυτό το παθογόνο έχει ήδη εξαφανιστεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι μια σοβαρή απειλή τώρα για ολόκληρο τον Ινδικό Ειρηνικό. Υπάρχει μάλιστα πραγματικός κίνδυνος να εξαφανιστούν λειτουργικά αυτοί οι αχινοί σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σκάφος που θα κάνει κρουαζιέρες στην Ερυθρά Θάλασσα και για λίγες εβδομάδες, και το παθογόνο είναι εκεί» λέει ο Μπρονστάιν που προειδοποιεί ότι οι μαζικοί θάνατοι των αχινών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχεία αύξηση των φυκιών, με τα οποία τρέφονται συνήθως οι αχινοί. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να διαταράξει την υγεία των κοραλλιογενών υφάλων στις πληγείσες περιοχές.«Ο χειρότερος φόβος μου είναι ότι θα είχαμε σημαντική άνθιση φυκιών, με αποτέλεσμα οι κοραλλιογενείς ύφαλοι να πνίγονται και να πεθαίνουν σε υπεραλιευμένες και λιγότερο προστατευμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο», είπε. «Μόλις συμβεί αυτό, ακόμα κι αν επέστρεφαν οι αχινοί, θα ήταν πολύ αργά για τους υφάλους».

Πηγή: naftemporiki.gr

  

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...