23 Οκτ 2014

Σύρος...Τα οφέλη του τίτλου η κατασπατάληση πόρων

Κίνηση Πολιτών Σύρου: Όχι στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει σήμερα ερήμην των πολιτών. Σε μια εποχή που οι συμπολίτες μας πλήττονται από την κρίση, είναι μάλλον πρόκληση να σπαταλούνται πόροι, που θα μπορούσαν να αποφέρουν ένα απτό αποτέλεσμα στο νησί, για τη σύνταξη και μόνο ενός φακέλου συμμετοχής. Βασική μας αρχή σε ζητήματα τόσο σημαντικά είναι οι πολίτες να αποφασίζουν αφού πρώτα πληροφορηθούν τα κόστη και τα πιθανά οφέλη. Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα ανθρώπων, που οραματίστηκαν κάτι, όσο καλή πρόθεση κι αν έχουν να "σέρνουν" στην κυριολεξία ένα ολόκληρο νησί. Δυστυχώς, με πρωτοβουλία του τέως δημάρχου, αλλά και την ευθύνη και συναίνεση τόσο του κ. Μαραγκού όσο και του κ. Γιαλόγλου, στην προεκλογική περίοδο υπήρξε πλήρης συσκότιση στο θέμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, που μόνο τυχαία δεν είναι. Δυστυχώς, ο λαός της Σύρου δεν μπόρεσε να πληροφορηθεί τα πιθανά οφέλη που θα έχει αν ο τόπος επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Γιατί άραγε;  Όλες οι "ανταγωνίστριες" πόλεις ετοιμάζουν φάκελο υποψηφιότητας που θα έχει κόστος περίπου 250.000 ευρώ για την Α΄ φάση μόνο.
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα σίγουρα είναι μια "μπίζνα" για κάποιους. Ο θεσμός ιδιαίτερα στη χώρα μας δεν τυγχάνει και των καλύτερων εντυπώσεων. Στη Θεσσαλονίκη το 1997, η έκθεση των ορκωτών λογιστών κατέγραψε υπερβάσεις έργων που έφταναν και το 209%! Στην Πάτρα, πολιτιστική πρωτεύουσα το 2006,  παρόμοια κατάσταση. Πρέπει να δούμε την εμπειρία των άλλων ελληνικών πόλεων για δικό μας προβληματισμό.
Mέχρι σήμερα έχει υπογραφεί σύμβαση έναντι 20.600 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στην γερμανικών συμφερόντων εταιρεία  KULTUREXPERTEN για υπηρεσίες Know-how και συμβουλών εν γένει. Η σημερινή πρόταση για καλλιτεχνικό διευθυντή αφορά σύμβαση 20.000 ευρώ ακόμα. Σύνολο 40.600 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Στο άμεσο μέλλον θα απαιτηθεί η υπογραφή σύμβασης με Εκτελεστικό Διευθυντή, ο οποίος πιθανά θα είναι και ο επικεφαλής της διεκδίκησης (σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων πόλεων) και πιθανότατα να χρειαστεί και κάποιος βοηθός. Η συνέχεια θα είναι ποιά; Ποιό το τελικό κόστος και με ποιές βεβαιότητες; Τι θα αποκομίσει το νησί από την κάθε φάση συμμετοχής του, ποια θα είναι τα οφέλη για τους κατοίκους;
Για μας, ο πολιτισμός, και ως υλικό πολιτιστικό απόθεμα (σπάνιας ομορφιάς οικιστικά σύνολα Ερμούπολης και Άνω Σύρου, λειτουργικά και αξιοποιήσιμα νεοκλασικά και βιομηχανικά κτίρια, Θέατρο Απόλλων, κ.α.) αλλά και ακόμη περισσότερο ως έμψυχο δυναμικό (εκατοντάδες καλλιτέχνες και μέλη μουσικών συνόλων, θεατρικών, χορευτικών και φωτογραφικών ομάδων και πολιτιστικών συλλόγων) αποτελεί πραγματικά το μεγάλο κεφάλαιο αυτού του νησιού. Ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να τοποθετηθεί στο κέντρο της συζήτησης και όχι να μείνει στο περιθώριο το πώς θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω η καλλιτεχνική παραγωγή, το πώς θα αλληλοτροφοδοτείται με την κοινωνία και θα εκφράζει τις ανάγκες της. Το «τι νησί θέλουμε» είναι τελικά το μεγάλο θέμα που δεν θελήσατε να συζητήσουμε προεκλογικά. Επιβάλλεται όμως να ανοίξει η συζήτηση από μηδενική βάση τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και με τους συμπολίτες μας.
Δυστυχώς, το σημερινό σύνθημα που χρησιμοποιείται για την πολιτιστική πρωτεύουσα "Δεν καλλιεργούμε τον πολιτισμό, είναι στη φύση μας 5.000 χρόνια τώρα" εκφράζει την πολιτική και την αισθητική της διεκδίκησης. Ένα άκαιρο σύνθημα που προωθεί εθνικιστικά στοιχεία και δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.
Οι μέχρι σήμερα ενέργειες μάς προϊδεάζουν ότι στοχεύετε σε μια διοργάνωση μιας μικρής κατ αναλογία "ολυμπιάδας" όπως αυτή της Αθήνας, που αν ευοδωθεί, στο τέλος θα μείνουμε με τα σκηνικά. Και μια παρατήρηση. Επιτρέπεται στην επιτροπή του δήμου για την πολιτιστική πρωτεύουσα να μετέχουν τρία (3) μέλη του forum 2021; Με τόσους ανθρώπους του πολιτισμού που δρουν στο νησί, να έχετε τοποθετήσει μέλη μιας μόνο άποψης;  
Ο πολιτισμός κ. Δήμαρχε και κ. Γιαλόγλου  δεν είναι καραμέλα. Πολιτισμός δεν είναι μόνο εκδηλώσεις. Ο πολιτισμός έχει σχέση με την ικανοποιητική κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών,  με την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν προάγεις τον τόπο σου διοργανώνοντας φιέστες με μεγάλα κόστη όταν δεν μπορείς να στηρίξεις την καλλιτεχνική δημιουργία κάθε μέρα, όταν δεν μπορείς να διατηρήσεις την φιλαρμονική του δήμου, όταν δεν έχεις ένα δημοτικό ωδείο, όταν δεν μπορείς να στηρίξεις τους ερασιτεχνικούς θιάσους, την τέχνη στη νεολαία, τη λειτουργία μιας παιδικής βιβλιοθήκης. Οι τέχνες δεν είναι a la carte.
 
 
ΟΚ, αλλά τι θα κερδίσουμε αν γίνουμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021; Ποια θα είναι τελικά τα οφέλη για τον τόπο και τους κατοίκους του; Εκτός από τις πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στα νησιά μας, τι άλλο έχουν να περιμένουν οι Κυκλαδίτες από μια ευτυχή κατάληξη αυτής της προσπάθειας;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα των συμπολιτών μας ανέλαβαν να διατυπώσουν - σε σχετική εισήγηση τους - το FORUM20.21 και η «Ομάδα Εργασίας για την υποστήριξη της υποψηφιότητα ΣΥΡΟΣ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2021» που πρόσφατα συστάθηκε με Απόφαση του Δήμαρχου Σύρου – Ερμούπολης.  
Όπως έχει αποδείξει η μελέτη περιπτώσεων προηγούμενων Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, σημαντικά είναι τα μεσο-μακροπρόθεσμα οφέλη για  τις πόλεις και τους κατοίκους των περιοχών που κερδίζουν τον τίτλο:
Κατάκτηση μιας αναγνωρίσιμης θέσης στον παγκόσμιο χάρτη. Ο πολιτισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετωπίζεται πλέον ως κινητήριος μοχλός τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης με έντονα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, δεδομένου ότι μέσα από τις συνέργειες, την προβολή και τις δομές που αναπτύσσονται, οι περιοχές μπαίνουν στον παγκόσμιο χάρτη και με κατάλληλη διαχείριση των αποτελεσμάτων από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, μένουν σε αυτόν για πάντα. 
Βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η κοινή στόχευση που επιτυγχάνεται κατά τη διαδικασία προετοιμασίας μέχρι και το έτος αναφοράς, έχει σαν αποτέλεσμα την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων (αναπλάσεις περιοχών, βελτίωση συγκοινωνιών, ενδυνάμωση κοινωνικών δομών κλπ).
Ειδικότερα, για την περίπτωση της υποψηφιότητας SYROS - CYCLADES 2021, τα αναμενόμενα οφέλη προσδιορίζονται ως εξής:
Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος. Έχει υπολογιστεί πως στον κλάδο του τουρισμού, σε πόλεις που υπήρξαν στο παρελθόν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, σημειώθηκε αύξηση 12% - 25 %. Εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν των Κυκλάδων μέσω της προώθησης του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, αναμένεται η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος επισκεπτών και εκτός της θερινής τουριστικής περιόδου.
Βελτίωση των συγκοινωνιών. Κατά την τετραετή προετοιμασία, αλλά κυρίως κατά το έτος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα πραγματοποιηθούν στις Κυκλάδες εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, οι οποίες θα μοιραστούν σε όλα τα νησιά που θα συμμετέχουν. Το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό γεγονός, εκτός από την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος, είναι επόμενο να προκαλέσει και την ανάγκη βελτίωσης της ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νησιών μας. Ο επισκέπτης που θα επιλέξει τις Κυκλάδες λόγω του προγράμματος εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα προσεγγίσει τον προορισμό του φτάνοντας – κυρίως – αεροπορικώς, σε κάποιο από τα διεθνή αεροδρόμια του νησιωτικού μας συμπλέγματος και στη συνέχεια θα χρειαστεί να μετακινηθεί ακτοπλοϊκώς και στους υπόλοιπους προορισμούς στους οποίους ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει ή να επισκεφτεί κάποια πολιτιστική διοργάνωση. Η αύξηση της ζήτησης για μετακινήσεις από νησί σε νησί είναι επόμενο να προκαλέσει την καθιέρωση νέων ενδοκυκλαδικών δρομολογίων.  Η συμβολή των ακτοπλοϊκών εταιριών τόσο στο σχεδιασμό του φακέλου υποψηφιότητας, όσο και στην επιτυχή υλοποίηση της οποιασδήποτε πρότασης, είναι απολύτως αναγκαία. Η συνεργασία έχει ήδη εγκαινιαστεί μεταξύ FORUM20.21 και BLUESTARFERRIES, μιας εταιρίας που αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξη της στην προσπάθεια της Σύρου και των Κυκλάδων, ανακηρύχθηκε δικαιωματικά τον περασμένο Αύγουστο σε «Πρεσβευτή της υποψηφιότητας SYROSCYCLADES 2021». 
Αναγέννηση και ανάκτηση της αυτοπεποίθησης της περιοχής. Ο τίτλος της ΠΠΕ έχει αποδειχτεί πως είναι μια μοναδική ευκαιρία αναζωογόνησης των πόλεων, για την αλλαγή της εικόνας τους, αλλά και για διεύρυνση της αναγνωρισιμότητας τους σε ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα. Η σωστή αξιοποίηση μιας τέτοιας θετικής επίδρασης στην εικόνα της περιοχής μας αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, αφού σύμφωνα με εκτίμηση παλαιότερων Πολιτιστικών Πρωτευουσών, κάθε ευρώ που επενδύεται στο γεγονός αποφέρει 8 έως 10 ευρώ.
Ανάπτυξη και προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αξιοποιώντας τη διεθνή προβολή του πολιτισμού της περιοχής μπορεί να επιτευχθεί η προώθηση ντόπιων καλλιτεχνικών σχημάτων και δημιουργών που προέρχονται, ζουν ή εργάζονται στα νησιά των Κυκλάδων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με καθιερωμένους, αλλά και νεότερους πολιτιστικούς θεσμούς (φεστιβάλ, καλλιτεχνικές συναντήσεις, συνέδρια κ.λ.π.) της περιοχής.
Με λίγα λόγια, η υπόθεση «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τη ζωή στα νησιά μας. Αν μέχρι το 2021 καταφέρουμε να κάνουμε τις συγκοινωνίες μας καλύτερες, την εικόνα μας προς τα έξω ελκυστικότερη, την τουριστική μας περίοδο μεγαλύτερη, τις πολιτιστικές μας υποδομές διεθνών προδιαγραφών και την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών ευρωπαϊκού επιπέδου, τότε θα ευχαριστηθούμε πραγματικά τις ανεπανάληπτες πολιτιστικές εμπειρίες που θα μοιραστούμε με ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και μάλιστα, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το σπίτι μας!
Γίνετε μέλη της ομάδας υποστήριξης της υποψηφιότητας ΣΥΡΟΣ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2021:
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...