23 Δεκ 2014

Ο Α.Ο.Σερίφου και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίξουν τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον στίβο

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων Δημήτρης Πάππας
Ο ΣΕΓΑΣ αξιολογεί κάθε χρόνο τα σωματεία αλλά και τις ΕΑΣ, τις κατά τόπους αθλητικές ενώσεις δηλαδή με βάση τα αποτελέσματα των αθλητών τους στα διασυλλογικά και στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Για πρώτη φορά στα χρονικά ο στίβος των Κυκλάδων ξεκόλλησε από την τελευταία θέση της αξιολόγησης και βρέθηκε στην 21η θέση ανάμεσα σε όλες τις ΕΑΣ της χώρας, θέση ιδιαίτερα τιμητική αν αναλογιστεί κανείς τα μικρά πληθυσμιακά δεδομένα των Κυκλάδων και τον χωρικό κατακερματισμό της περιφέρειας λόγω της νησιωτικότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πίσω από τις Κυκλάδες κατατάχθηκαν μεγάλες περιφέρειες όπως η Ανατολική Στερεά, η Χίος- Σάμος, η Λέσβος, η Ανατολική Πελλοπόνησος και η Καβάλα. Στις επιμέρους κατατάξεις των σωματείων ο Πανναξιακός βρέθηκε στην 76η θέση με 1.562 βαθμούς, ο Α.Ο. Μυκόνου στην 90η (1.313), ο Ναξιακός 2003 στην 150η (567), ο Παμμηλιακός στην 226η (101), ο Ζεύς Φιλωτίου στην 232η (82) και ο Ποσειδώνας Σύρου στην 254η (49). Δεν αξιολογήθηκε ο Ανδριακός Ο.Φ., όπου αυτό θα συμβεί από τη νέα σεζόν.

Η πορεία του στίβου στις Κυκλάδες προβλέπεται ακόμη καλύτερη για τρεις λόγους: Όλα τα ενεργά σωματεία των Κυκλάδων βρίσκονται σε καλύτερη θέση φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με βάση ποιοτικά αλλά και αριθμητικά στοιχεία.

 Ο Πανναξιακός ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με νέες μεταγραφές ενώ παράλληλα νέα παιδιά εγγράφηκαν σε όλα τα κυκλαδίτικα σωματεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ανδριακός ο οποίος πέρυσι δεν είχε αξιολογηθεί φέτος επιστρέφει και αναμένονται καλά πλασσαρίσματα των αθλητών του όχι μόνο στους διασυλλογικούς αλλά και στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο δυναμικό του ΣΕΓΑΣ νέα σωματεία όπως ο Ποσειδώνας Τήνου, ο Α.Ο. Πάρου και ο Αρισταίος Κέας. Αναβαθμίζονται διασυλλογικοί αγώνες όπως το διασυλλογικό συνθέτων Παμπαίδων – Παγκορασίδων Α΄ οι οποίοι θα προσφέρουν επιπλέον βαθμούς σε όλα τα σωματεία.

“Οι Κυκλάδες έχουν ένα λαμπρό μέλλον”

 Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων Δημήτρης Πάππας μίλησε για την μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κλασσικός αθλητισμός, αλλά και η άνοδος στην γενική κατάταξη της βαθμολογία. “Είναι η πρώτη φορά ο ΣΕΓΑΣ και οι Κυκλάδες ξεκόλλησαν από την τελευταία θέση. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στην άνοδο των σωματείων, γιατί η αξιολόγηση είναι αποτέλεσμα της ανόδους του εκάστοτε σωματείου.

Επομένως, η άνοδος οφείλετε στην άνοδο των σωματείων και στην μαζικοποίηση του στίβου στις Κυκλάδες. Είναι σημαντικό που ο Πανναξιακός κάνει μεταγραφές και αποκτά αθλητές υψηλού επιπέδου και έρχονται και αγωνίζονται στις Κυκλάδες.

 Είναι σημαντικό που ο Ναξιακός συγκεντρώνει μαζί με τον Πανναξιακό τη νεολαία της Νάξου και παίρνει μέρος σε αγώνες. Είναι σημαντικό που φτιάχτηκε το γήπεδο της Νάξου και εξίσου σημαντικό που εμφανίστηκε η Μύκονος και απέκτησε στίβο και κάνει κι αυτή την προσπάθειά της. Εκτός, απ' αυτά τα τρία σωματεία βλέπουμε ότι κάνουν δουλειά και ο Παμμηλιακός και τώρα ο Ανδριακός. Βέβαια η ομάδα της Άνδρου δεν φάνηκε στην τελευταία αξιολόγηση, αλλά θα φανεί από τη νέα χρονιά και μετά.

Το πρόβλημά μας για να μην λέμε μόνο τα θετικά είναι ο Ποσειδώνας Σύρου που ουσιαστικά είναι ανενεργός πλέον και πάει για διαγραφεί από τα μητρώα του ΣΕΓΑΣ, λόγο του μεγάλου προβλήματος που υπάρχει στο νησί της Σύρου στο στάδιο που είναι ακατάλληλο. Δεν φταίει πρέπει να πούμε ο Ποσειδώνας, φταίνε οι τοπικοί άρχοντες που δεν έχουν φτιάξει ένα γήπεδο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου, για να μπορεί να υπάρχει κλασσικός αθλητισμός στο νησί”.

Από την πλευρά σας έχετε κάνει κάποιες κινήσεις, ώστε να πιέσει και ο ΣΕΓΑΣ για την βελτίωση κυρίως της εικόνας του σταδίου των Πευκακίων; “Είχαμε μιλήσει όταν πρωτοανέλαβα, στις αρχές του 2013 με κάποιον εκπρόσωπο της τότε δημοτικής αρχής, που μας είχε διαβεβαιώσει ότι όχι μόνο θα βελτίωναν τον αγωνιστικό στίβου του σταδίου, αλλά θα έβαζαν μάλιστα και ταρτάν.

Αυτό δεν έγινε ποτέ, έβαλαν αν θυμάμαι καλά μόνο κουρασάν, αυτήν την σκόνη, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα με τον πρώτο αέρα να σκορπιστεί στα γύρο σπίτια της περιοχής. Πρέπει να ξανά κάνω κάποια συνάντηση να δω τις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής, αλλά και πότε θα κάνει όχι γενικός και αορίστως πλέον”.

 Θα ήθελα να μου πείτε και την δική σας προσπάθεια, δηλαδή που έχει καταβάλει ο τοπικός ΣΕΓΑΣ για την ανάδειξη του κλασσικού αθλητισμού, αλλά και την εξάπλωσή του σε νησιά που δεν γνώριζαν καλά – καλά τα αθλήματα του. “Η προσπάθειά μας σαν ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων έχει τον εξής μεγάλο στόχο, κάθε νησί των Κυκλάδων να αποκτήσει σωματείο στίβου και να μπορεί να εμφανίζεται στους διασυλλογικούς και Πανελλήνιους αγώνες στίβου.

Για να γίνει αυτό απαιτούνται κάποιες ενέργειες αρχικά. Οι ενέργειες αυτές είναι να διαμορφώσεις αθλητική παιδεία και νοοτροπία. Αυτό μπορεί να γίνει και γίνετε με τη διεξαγωγή των Kids Athletics στα σχολεία των Κυκλάδων, είναι πολύ σημαντικό που τα Kids Athleitcs εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Υπουργείου παιδείας και από εκεί το Υπουργείο με τον ΣΕΓΑΣ προωθούν τους αγώνες αυτούς.

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων από την πλευρά της προσπαθεί με αγώνες δρόμου να φέρει πιο κοντά όλον τον κόσμο, όλους τους κατοίκους των νησιών στο δρομικό σύστημα και κατ' επέκταση μέσα στον στίβο.

Επομένως, όποιο νησί μας ζητά να συνδιοργανώσουμε αγώνες, εμείς από την πλευρά μας είμαστε πάντα πρόθυμοι να ανταποκριθούμε.

 Παράλληλα με αυτά πλέον έχουμε καθιερώσει χάρη και στην ανάληψη των καθηκόντων του, του αντιπεριφερειάρχη κ. Μαργαρίτη στον τομέα του αθλητισμού, να διοργανώνουμε αναπτυξιακούς αγώνες. Αυτοί θα γίνονται όπου υπάρχει στάδιο και προσκαλούμε να έρθουν και να πάρουν μέρος, όχι μόνο σωματεία με τους αθλητές τους, αλλά και δημοτικά σχολεία και τα παιδιά που θέλουν να δοκιμάσουν τα αγωνίσματα του στίβου, πέρα από τα kids athletics.

Ήδη αυτό το κάναμε στην Πάρο και είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και θα συνεχίσουμε γιατί υπάρχουν σκέψεις παρόμοιοι αγώνες να γίνουν, στην Μύκονο, στην Άνδρο και ίσως και στην Μήλο”. Θα ήθελα κ. Πάππα να μου πείτε αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος κυρίως στα νησιά που δεν έχουν ομάδες στίβου.

“Ήδη υπάρχουν στα σκαριά τρία νέα σωματεία, δηλαδή είμαστε στη διαδικασία το να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά και να εγκριθούν από τον ΣΕΓΑΣ. Αυτά τα σωματεία είναι ο Ποσειδώνας Τήνου, ο Αρισταίος Κέας και ο Α.Ο. Πάρου, που είχαμε κάνει πρόσφατα τους αγώνες στο νησί του. Τα δύο από νησιά δεν έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις του κλασσικού αθλητισμού.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι μερικές φορές τα πράγματα γίνονται ανάποδα, δηλαδή δεν πρέπει να περιμένουμε το στάδιο για να δημιουργηθεί ένα σωματείο, αλλά να ξεκινήσει την προσπάθειά της η ομάδα αυτή σε χώρους που δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουν, δηλαδή για τον στίβο, αλλά σε χώρους όπως είναι ένα γήπεδο μπάσκετ ή ένας ανοικτός χώρος.

Αν αναπτυχθεί ένα σωματείο σ' αυτά τα νησιά θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων πιέζοντας βέβαια από την πλευρά τους, τους τοπικούς άρχοντες να δημιουργήσουν κάποιο προπονητήριο. Έχει γίνει ακόμη μια προσπάθεια με τον Αθλητικό Όμιλο Σερίφου, η οποία όμως δυστυχώς, γιατί έχει πολλά ταλέντα το νησί, έχει μείνει στην μέση, από δισταγμό ή απροθυμία των παραγόντων της ομάδας”.

Για να επιστρέψουμε στο βασικό μας θέμα, κ. Πρόεδρε τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα από τις ομάδες του κλασσικού αθλητισμού; “

Πρέπει να περιμένουμε μόνο άνοδο τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, όπως βλέπουμε η βάση της αθλητικής πυραμίδας διευρύνεται περισσότερο, καθώς τα σωματεία κάθε χρόνο έχουν περισσότερους αθλητές. Επίσης διευρύνεται ο αριθμός των σωματείων, αφού κάποια στιγμή είχαμε μόλις τέσσερα σωματεία στις Κυκλάδες και τώρα θα φτάσουμε τα οκτώ με δέκα σωματεία στο τέλος του 2016.

Ακόμη, κρατάμε όλους τους διασυλλογικούς αγώνες όλων των κατηγοριών στις Κυκλάδες και τους διευρύνουμε, δηλαδή πέρσι δεν έγιναν αγώνες στις κατηγορίες, παίδων, παμπαίδων, παγκορασίδων, ενώ φέτος θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα σ' αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό και μας δίνουν βαθμοί που θα μοιραστούν στους συλλόγους. Κατά τη γνώμη μου έχει μικρή σημασία το ποιος θα είναι πρώτο ή δεύτερος μεταξύ των Συλλόγων των Κυκλάδων. Σημασία έχει να υπάρχει αγωνιστικός προγραμματισμός, να γίνονται αγώνες μεταξύ των σωματείων των νησιών, για να υπάρχει αθλητική δραστηριότητα.

Αυτό για όταν βρισκόμαστε σε Πανελλήνιους αγώνες να είμαστε σαν ένα κοινό σωματείο, να υπάρχει κοινή σκέψη και νοοτροπία”. Θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζεται κάτι παραπάνω στο θέμα του Ποσειδώνα, για τον αν καταφέρει να επανεμφανιστεί. “Θα ήθελα να υπάρχει ο Πσοειδώνας και γι' αυτό θα φροντίσω να κάνω μια νέα συνάντηση με του τοπικούς φορείς για να δω αν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι. Τώρα, βέβαια στο σημείο που βρισκόμαστε είναι τι θέλουν να κάνουν και πότε. Βέβαια για να γίνει κάτι θα πρέπει να υπάρχουν και τα ανάλογα κονδύλια.

Γιατί η επανατοποθέτηση του κουρασάν είναι μία πρακτική της δεκαετίας του 1960. Απορώ ποιος το σκέφτηκε αυτό το πράγμα. Σε ένα μέρος που το πιάνει ο αέρα, που ακόμη κι εγώ που δεν είμαι Συριανός γνωρίζω ότι εκεί ο αέρας είναι δυνατός και δεν μπορείς να βάλεις αυτό το πράγμα. Από ότι βλέπω για έναν χρόνο σίγουρα δεν θα υπάρξουν εξελίξεις. Το άσχημο είναι ότι έχω μάθει ότι υπάρχει μία γυμνάστρια που έχει μαζέψει πέρα πολλά παιδιά, όμως δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να τα προπονήσει.

 Η Σύρος και η Νάξος θα έπρεπε να είναι σύμφωνα και με τον πληθυσμό τους τα πρώτα σωματεία.

Η Νάξος είναι σε έναν καλό δρόμο και έχει και τις υποδομές, αφού το ΔΑΚ είναι ουσιαστικά καινούργιο. Τώρα για την Σύρο είναι κρίμα να μην έχει ένα στάδιο να κάνει προπονήσεις και ειδικά που απ' αυτό το νησί έχουν βγει μεγάλοι αθλητές. Τα αδέρφια Παναγιώτης και Θανάσης Τσούκος έχουν ξεχωρίσει στο παρελθόν και η Σύρος όποτε ήταν το στάδιο σε καλή κατάσταση έβγαζε νέα παιδιά, όπως η Αναστασία Φουτσιτζίδου.

Οι Κυκλάδες γενικά έχουν ταλέντο, κι αυτό το είδα και στην Σίφνο που είδα παιδιά με πολύ μεγάλη δύναμη, αλλά και γρήγορα και ταχύτητα”.
 Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...