17 Μαρ 2023

Ο «εξόριστος» Ερμής της Σίφνου Φέρτε πίσω τα αρχαία μας!


Ο «εξόριστος» Ερμής της Σίφνου Φέρτε πίσω τα αρχαία μας! Δημοσιεύεται και στο φύλλο Ιαν2023 της εφημερίδας ΣΙΦΝ. ΝΕΑ Αυτό τον καιρό ακτιβίστικες κραυγές σαν αυτή του υποτίτλου είναι στην μόδα και αφηγήματα για την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών στον χώρο καταγωγής τους είναι του πολιτικά ορθού συρμού. Τυχαία βρέθηκα μπροστά σε έναν ξεχασμένο κατάλογο μιας έκθεσης από το μακρινό 1980. 

Εκείνο τον κρύο Φεβρουάριο που ταξίδεψα για πρώτη φορά στην Νέα Υόρκη. Φοιτητής, με όλα κι όλα 300 δολλάρια τουριστικό συνάλλαγμα στην τσέπη και χωρίς Diners, για να περάσω έναν ολόκληρο μήνα. Αυτό βέβαια δεν θα με εμπόδιζε να επισκεφθώ τον «ναό» της Τέχνης, το Metropolitan Museum, και ίσα-ίσα να προλάβω να δω στο κλείσιμό της την έκθεση «Ελληνική Τέχνη από τα Νησιά του Αιγαίου». Και βέβαια να αγοράσω τον πανάκριβο για το βαλάντιό μου κατάλογο, διαχρονικό ενθύμιο. Θυμάμαι που στεκόμουν ώρα μπροστά σε έναν Ερμή από την Σίφνο. 

Και φούσκωνα από μύχια τοπικιστική υπερηφάνεια. Τόσο που άφηνα την φαντασία μου να ταξιδέψει σαν εκείνον τον συνώνυμο Άλκη, τον ήρωα από τις ιστορίες τού «ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ» που μοίραζε η Βιβλιοθήκη του απορρυπαντικού ROL (Σιφνιός και ο ιδιοκτήτης, παρεπιπτόντως). Ξέρετε, αυτόν που δοκίμαζε τις στάχτες από τααρχαιομετρικά πειράματα του θείου του με τον άνθρακα-14 και ταξίδευε ζωντανά σε διάφορες εποχές στο παρελθόν.

 Έτσι κι εγώ, στεκόμουν εκεί και φανταζόμουν την ανακάλυψη του Ερμή σε κάποιο σιφνέικο χωράφι, τα ταξίδια του στα μουσεία και από το Αρχαιολογικό της Αθήνας στο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, αφού πρώτα τον είχαν θαυμάσει στο Λούβρο. Άραγε να ήταν Σιφνέικο το μάρμαρο, Σιφνιός και ο τεχνίτης; Πού να βρισκόταν τοποθετημένος την εποχή που φτιάχτηκε, τί να σηματοδοτούσε, τί να οριοθετούσε; Τι δουλειά είχε στην Σίφνο αφού όλοι ξέραμε για τους Ερμήδες που υπήρχαν στην αρχαία πόλη της Αθήνας;

Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έβλεπα από κοντά ένα τέτοιον Ερμή. Ξέρετε, μια απο εκείνες τις Ερμαϊκές στήλες που μας έκαναν να χαζογελάμε μέσα στην τάξη. Ειδικά όταν επέμενα στον σεμνότυφο σχολικό καθηγητή να μας εξηγήσει σε τι συνίστατο το έγκλημα των Ερμοκοπιδών και τί ακριβώς είχαν κόψει. 

Ναι, αυτό το σκάνδαλο για το οποίο είχα προσωπικό ενδιαφέρον αφού είχε κατηγορηθεί ο αρχαίος ήρωάς μου, ο Αλκιβιάδης. Και εξ αιτίας του οποίου ίσως χάθηκε κι ο Πελοποννησιακός πόλεμοςγια την Αθήνα μετά την εκστρατεία στην Σικελία. Δυστυχώς απάντηση στο σχολικό ερώτημά μου ποτέ δεν πήρα. Αρχαϊκή Μαρμάρινη Ερμαϊκή Στήλη. Σίφνος. 510-500 π.Χ. M

 Πηγή : https://kaipoutheos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...