22 Μαρ 2023

Ευρωπαϊκό επιμορφωτικό σεμινάριο για νησιώτες



Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, εταίρος του ευρωπαϊκού έργου YENESIS, διοργανώνει και υλοποιεί ένα πενθήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για νέες και νέους ηλικίας 24-30 ετών που διαμένουν μόνιμα σε κάποιο ελληνικό νησί. Οι συμμετέχοντες, μέσω του έργου, προβλέπεται να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να βρουν εργασία σε επαγγέλματα που έχουν προστιθέμενη αξία για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών ή για να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου τους. 

 Το πρώτο σεμινάριο του Yenesis Project διοργανώθηκε το 2020, επίσης από το Δίκτυο Δάφνη, όπου συμμετείχαν νέοι και νέες 23-31 ετών, από τους Δήμους Σύρου Ερμούπολης, Αίγινας, Μεγίστης, Κέας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Κεφαλλονιάς, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Σαμοθράκης, Σκιάθου και Σκοπέλου οι οποίοι, περνώντας ένα ιδιαίτερα παραγωγικό και επιμορφωτικό πενθήμερο στην Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό στους τομείς: καθαρή ενέργεια, βιώσιμος τουρισμός, πράσινες μεταφορές και ενεργειακή απόδοση. Συγκεκριμένα, το σεμινάριο περιελάμβανε παρουσιάσεις, συμμετοχικά εργαστήρια καθώς και επισκέψεις σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς. Η αξία της συμμετοχής στα επιμορφωτικά σεμινάριά του έργου 


 Το έργο YENESIS, (Youth Employment Network for Energy Sustainability in Islands) έχει ως στόχο να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης σε πράσινα επαγγέλματα για νέους ανθρώπους στο νησιωτικό χώρο.

 Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο που προσφέρει σε 25 νέους ανθρώπους της νησιωτικής Ελλάδας, ένα επιμορφωτικό σεμινάριο στους εξής πέντε διαφορετικούς τομείς: Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, Κυκλική οικονομία, Βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων, Βιώσιμα συστήματα τροφίμων και Ανάπτυξη των διαπροσωπικών δεξιοτήτων (soft skills). 

 Απευθύνεται σε άνεργους/ες νέους/ες ηλικίας 24-30 ετών (ή απασχολούμενους σε εποχιακά επαγγέλματα), μόνιμους κατοίκους των ελληνικών νησιών που έχουν εκπαιδευτικό υπόβαθρο στις θετικές επιστήμες και καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (τουλάχιστον σε βασικό επίπεδο) και οι οποίοι το παρόν διάστημα δεν συμμετέχουν σε κάποιο άλλο εκπαιδευτικό ή επιμορφωτικό πρόγραμμα. Στο πενθήμερο σεμινάριο YENESIS Συμμετέχοντας στο πενθήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο του ευρωπαϊκού έργου YENESIS οι συμμετέχοντες/-ουσες θα αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να βρουν εργασία σε επαγγέλματα που έχουν προστιθέμενη αξία για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών. Η ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι 24-28 Απριλίου στην Αθήνα και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν. 

Επιπλέον, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής καλύπτονται από το έργο. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής είναι η Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 και στη συνέχεια θα προγραμματιστούν συνεντεύξεις με τους/τις υποψήφιους/ες. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται με την αποστολή βιογραφικού σημειώματος και σύντομης επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο email: info@dafninetwork.gr(link sends e-mail) με την υπόδειξη: “YENESIS πενθήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο”. Στηρίζοντας τη δημιουργία “πράσινων” επαγγελμάτων στα νησιά της Ευρώπης Το YENESIS προωθεί την απασχόληση νέων NEETs (ΝΕΕΤ: Νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) ηλικίας 25-29 ετών από διαφορετικά νησιά της Ευρώπης στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, των ΑΠΕ, του βιώσιμου τουρισμού και των βιώσιμων μεταφορών. 

 Το ΔΑΦΝΗ είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη όλων των δράσεων που εντάσσονται στο κομμάτι της Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων της συλλογής διδακτικού υλικού για τις 4 θεματικές, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι για επίδειξη καλών πρακτικών και ανάπτυξη πλατφόρμας e-course για διάθεση του παραχθέντος υλικού σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ως Expert Partner στον τομέα του Βιώσιμου Τουρισμού, το ΔΑΦΝΗ θα αναλάβει επίσης την συγκέντρωση υλικού και καλών παραδειγμάτων γι’ αυτή την θεματική. Η καινοτομία του YENESIS έγκειται στο γεγονός ότι της εκπαίδευσης θα ακολουθήσει 6μηνη απασχόληση των νέων σε project της θεματικής που τους ενδιαφέρει.

 Παράλληλα, οι νέοι θα λάβουν κατάρτιση από ειδικούς σχετικά με την υλοποίηση δικών τους επιχειρηματικών ιδεών στο νησί τους! Το YENESIS φιλοδοξεί έτσι να στηρίξει ουσιαστικά τη νεανική επιχειρηματικότητα, κατευθύνοντάς την προς τα επαγγέλματα του μέλλοντος, επαγγέλματα που έχουν με προστιθέμενη αξία για τη σταδιοδρομία των νέων ανθρώπων και τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών. 


 Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ Πρόκειται για μία Αστική, Μη-Κερδοσκοπική εταιρεία των νησιωτικών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Συστάθηκε το 2006, με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών και την ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο, το οποίο να βασίζεται στην αειφόρο και έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων και υποδομών, στον βιώσιμο τουρισμό αξιοποιώντας τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους των νησιών και στη λειτουργική διασύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα. 

 Στο πλαίσιο των δράσεών του συμμετέχει, ως εταίρος ή συνεργαζόμενος εταίρος, σε σημαντικό αριθμό εθνικών και Ευρωπαϊκών έργων, εξασφαλίζοντας πόρους για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την υλοποίηση δράσεων και έργων προς όφελος των μελών του, λειτουργεί ως επίσημος φορέας προώθησης του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και τη Ενέργεια και του 


Συμφώνου των Νησιών, έχοντας εκπονήσει περισσότερα από 30 Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και συντονίζει από το 2016 την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά», την οποία υποστηρίζουν πάνω από 200 νησιωτικές αρχές, δίκτυα νησιών και φορείς από όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας τη δυναμική των νησιών να λειτουργήσουν ως προνομιακά πεδία υλοποίησης ολοκληρωμένων στρατηγικών ανάπτυξης. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...