25 Μαρ 2023

Σέριφος Τι περιλαμβάνει η πιλοτική εφαρμογή και το σύστημα ειδοποίησης πυρανίχνευσης


Σέριφος προσπαθεί να θωρακιστεί από τον κίνδυνο των πυρκαγιών, καθώς αποκτά για πρώτη φορά σύστημα ελέγχου πυρκαγιών χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” (Smart Cities). Το νησί πραγματοποιεί ακόμα ένα βήμα προς το μέλλον, επενδύοντας σε έξυπνες υποδομές που ενισχύουν την ασφάλεια δημοτών και επισκεπτών. 

 Τι περιλαμβάνει το έργο 

 Το σύστημα περιλαμβάνει ασύρματους έξυπνους αισθητήρες, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε κατάλληλα σημεία και ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο τις ατμοσφαιρικές ανωμαλίες που προκαλούνται από μια πυρκαγιά, εντός δευτερολέπτων από την στιγμή που αυτή θα προκληθεί. Μέσω ασύρματου δικτύου που έχει ήδη εγκατασταθεί, οι αισθητήρες μεταδίδουν την πληροφορία στο κέντρο ελέγχου και στο εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι μέσω κινητής τηλεφωνίας.

 Κ. Ρεβίνθης:

 “Αρχικά θα ελέγχουμε μία μικρή περιοχή και στη συνέχεια όλο το νησί”

 Ο δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τον πρωτότυπο τρόπο προστασίας από πυρκαγιές που θα εφαρμοστεί στο νησί, επισημαίνοντας πως “το έργο αυτό είναι συνολικά πολύ σημαντικό για το νησί μας.

 Το κάνει ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός, ότι φέτος έχουμε και λειψυδρία, και θα είναι μία δύσκολη θερινή περίοδος, αφενός μεν, και αφετέρου, είναι μία αρχή, καθώς αρχικά θα ελέγχουμε μία μικρή περιοχή και θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε αυτό το δίκτυο, ώστε να μπορέσουμε εν συνεχεία να ελέγξουμε το σύνολο της Σερίφου, αν αυτό είναι εφικτό. Απλά για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί μία μεγαλύτερη δαπάνη και έναν καλύτερο προγραμματισμό. Επί της ουσίας, αυτή είναι μία πολύ σύγχρονη μέθοδος τηλε-ελέγχου για την πυρανίχνευση.” 

 Η πιλοτική εφαρμογή και το σύστημα ειδοποίησης 

 Αρχικά, ο στόχος όπως τονίζει ο κ. Ρεβίνθης είναι τα κεντρικά σημεία του νησιού., τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως “πρώτο μας μέλημα, είναι να θωρακίσουμε τους οικισμούς που είναι οι πολυπληθέστεροι, δηλαδή το Λιβάδι, που είναι το λιμάνι, η ενδοχώρα στην ουσία του λιμανιού και επίσης τη Χώρα που είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Αρχικά, λοιπόν, θα είναι οι δύο αυτές περιοχές που θα θωρακιστούν με αυτόν τον τρόπο και εν συνεχεία θα δούμε και τα υπόλοιπα. 

Πιλοτικά θα ξεκινήσει αυτή η μέθοδος και αργότερα θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε και πιο απομακρυσμένες περιοχές, που και εκεί θα είναι χρήσιμο. Σκεφτείτε ότι σε κάποιες περιοχές που δεν υπάρχει πολύ κίνηση και πολύς κόσμος, είναι πολύ πιο εύκολο αν δημιουργηθεί μία φωτιά, να επεκταθεί, οπότε αυτό το σύστημα θα μας δίνει μία άμεση ενημέρωση” ενώ κλείνοντας ανέφερε ποιοι εμπλεκόμενοι θα λαμβάνουν μέσω κινητής τηλεφωνίας ειδοποίηση σε περίπτωση ανίχνευσης πυρκαγιάς, μέσω του ασύρματου δικτύου που έχει ήδη εγκατασταθεί, “Θα ειδοποιείται η Πυροσβεστική, οι τοπικοί μας πυροσβέστες, ο Δήμος, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ο δήμαρχος και εν συνεχεία επεκτείνεται και αυτό και φτάνει η ειδοποίηση και σε εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας.”

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...