25 Απρ 2023

Δήμαρχος Σερίφου Κ. Ρεβίνθης: “Εδώ και ένα χρόνο, δεν μπορούμε να δώσουμε κίνητρο στο ιατρικό προσωπικό”


Στο συνέδριο της ΠΕΔ Νότιου Αιγαίου, θέσαμε με τον πλέον σαφή τρόπο την ανάγκη άρσης του πρωτοκόλλου υποχρεωτικής αεροδιακομιδής στο νοσοκομείο της Σύρου.

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει, στην Σέριφο και όχι μόνο, η επιστολή παραίτησης – καταγγελία του μοναδικού ειδικευόμενου γιατρού του νησιού, Αθανασίου Κοντάρη, από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι κάτοικοι της Σερίφου αντιμετωπίζονται σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας, ότι τα κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά είναι μηδαμινά, ενώ καταλήγει με την απόφαση του, να καταθέσει αίτηση παραίτησής από τη θέση του Γενικού / Οικογενειακού Ιατρού επιμ. Α΄ του ΠΠΙ Σερίφου. Ήδη οι αντιδράσεις του κόσμου στο νησί είναι μεγάλες και η ανασφάλεια που αισθάνονται, πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα, όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης.

Κ. Ρεβίνθης: “Εδώ και ένα χρόνο, δεν μπορούμε να δώσουμε κίνητρο στο ιατρικό προσωπικό”

Ο δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης, αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα που έχει προκύψει με την παραίτηση του ειδικευόμενου γιατρού από το Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, αλλά και για την αναφορά του γιατρού για το θέμα των κινήτρων που έχει ένας γιατρός για να εργαστεί σε ένα νησί. “Είναι ένα θέμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό που συνέβη είναι το τελευταίο στάδιο. 

Εμείς, ως Δήμος, μέχρι και πέρυσι τον Μάιο, δίναμε κάποια επιδόματα, σαν χρηματικό ποσό, για την ύπαρξη κινήτρου και την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού στη Σέριφο. 

Στην συνέχεια έφτασε στον Δήμο, ένα έγγραφο, από την Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε πλέον, ο εκάστοτε Δήμος, να δώσει στον οποιοδήποτε γιατρό, κάποιο χρηματικό ποσό ως κίνητρο, αλλιώς θα το έγραφε ρητά ο νομοθέτης. Αυτό ξεσήκωσε μία μεγάλη φασαρία σε όλα τα νησιά, γιατί κανένας μας δεν θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στο ιατρικό προσωπικό. 

Αυτό πήγε να λυθεί μετά τις πολλές διαμαρτυρίες μας, με μία νέα απόφαση που δεν έχει εκδοθεί ακόμα μέχρι σήμερα, η οποία ωστόσο θα εξαρτάται από μία Κοινή Υπουργική Απόφαση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα ορίζει το ακριβές ύψος του ποσού. Άρα ένα χρόνο μετά, και εμείς ακόμα δεν μπορούμε να δώσουμε κάποιο επίδομα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεβίνθης.

“Παρατηρείται μία γενικότερη παρακμή, στον τομέα της Υγείας”

Στη συνέχεια ο κ. Ρεβίνθης, αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των μονάδων υγείας στα νησιά, “ρίχνοντας” τα βέλη του, στην πολιτεία, υποστηρίζοντας πως “η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργήσει. 

Υπάρχει τεράστια υποστελέχωση στα νησιά μας, για την οποία την ευθύνη έχουν διαχρονικά, οι υπουργοί Υγείας, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο τωρινό. Ανέκαθεν είχαμε πρόβλημα με τους γιατρούς. Παρατηρείται μία γενικότερη παρακμή, στον τομέα της Υγείας και ιδιαίτερα στα νησιά, καθώς εμείς θεωρούμε τους εαυτούς μας, πολίτες τρίτης κατηγορίας, γιατί δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να έχουμε ίδια μεταχείριση με τους κατοίκους, της ηπειρωτικής Ελλάδας.” 

Σε αυτό το σημείο, θέλησε να αναφερθεί, στη  υποχρεωτική αεροδιακομιδή ασθενών στη Σύρο, αναφέροντας, “Παρατηρούμε το φαινόμενο, το οποίο είναι τραγικό, και απορώ πως δεν έχει επιληφθεί ακόμα κανένας, για το ζήτημα. Αυτό είναι, το θέμα της υποχρεωτικής αεροδιακομιδής ασθενών στη Σύρο. Βλέπουμε ότι έναν Νοσοκομείο υποστελεχωμένο, σαν της Σύρου, είναι υπεύθυνο να εξυπηρετεί όλους τους Κυκλαδίτες, χωρίς να έχει το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αυτά όλα συμβάλλουν, ώστε να νιώθουμε, περαιτέρω ανασφαλείς.”

“Η αίσθηση ανασφάλειας στο νησί θα είναι πλέον πιο επιδεινωμένη”

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Σερίφου, αναφέρθηκε στην κατάσταση που θα προκύψει πλέον με την παραίτηση του γιατρού, και φάνηκε κάτι παραπάνω από απαισιόδοξος, τονίζοντας: “Αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός πλέον, άρα θα υπάρχουν μόνο αγροτικοί γιατροί οι οποίοι είναι ανειδίκευτοι και οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία, καθώς τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ιατρική επιστήμη. 

Πως να κάνουν τη σωστή διάγνωση, χωρίς να έχουν τα κατάλληλα μέσα; Ένα ακτινολογικό μηχάνημα έχουμε και αυτό δεν μπορεί ακόμα να τοποθετηθεί και να είναι λειτουργικό, καθώς δεν υπάρχει Ακτινολόγος στο νησί. Καταλαβαίνει κανείς την κατάσταση μας. Δηλαδή αν κάποιος έχει πάθει ένα κάταγμα, θα πρέπει να πάει σε άλλο νησί με πόνο, ταλαιπωρία και έξοδα, για να δει αν είναι σπάσιμο ή όχι. Η αίσθηση ανασφάλειας στο νησί θα είναι πλέον πιο επιδεινωμένη.” 

Τέλος, στην πιθανότητα να βρεθεί λύση, στο πρόβλημα που έχει προκύψει, η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη: “Ας πούμε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η παραίτηση του γιατρού, τότε θα παραιτηθεί αναγκαστικά ο γιατρός και θα τελειώσει το θέμα. Επιπλέον, αν γίνει αποδεκτή η παραίτηση, το αποτέλεσμα πάλι δεν θα αλλάξει και εμείς δεν θα έχουμε εξειδικευμένο γιατρό. 

Θεωρεί κανείς ότι τα αντανακλαστικά του ελληνικού κράτους είναι τόσο γρήγορα, ώστε να καλυφθεί η θέση αύριο το πρωί; Ούτε εγώ το πιστεύω. Δεν υπάρχει άμεση λύση, εκτός αν αλλάξει γνώμη ο γιατρός, που δεν νομίζω. Ο άνθρωπος είχε αγανακτήσει τόσο πολύ που έφτασε σε ένα τέλμα και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.” 

ΥΓ

Ευτυχώς ο γιατρός μας δεν θα παραιτηθεί 

Διαβάστε την παρακάτω ανάρτηση

 http://giannisserfanto.blogspot.com/2023/04/blog-post_24.html

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...