29 Ιουν 2023

Σέριφος Σε λίγα χρόνια η ψιλή Αμμος θα ειναι αγνώριστη

Η Astrid Alves de Sousa απο την Γαλλία έρχεται απο το 1970 στο νησί κανει ενα σχόλιο 
Cette photo est superbe. Il n’y avait pas encore l’horrible chantier derrière la taverne de Manoli (voir cette photo d’aujourd’hui). Que construisent ils?? Pourquoi casser le paysage? Μιλάει για το φρικτό εργοτάξιο και την αλλοτρίωση του τοπίου αυτο ειναι ενα μύνημα προς πάσα κατευθυνση 

Στις Κυκλάδες, λοιπόν, παρατηρείται κάτι μοναδικό. Είναι τόσο έντονη η αλλοτρίωση μεγάλου κομματιού των τοπικών κοινωνιών, ώστε πλέον δεν υπάρχει τίποτα άλλο πάνω από το κέρδος. Τους βλέπεις καμιά φορά και νομίζεις ότι είναι σαν τον θείο Σκρουτζ όταν στα μάτια του εμφανίζεται το σήμα του δολαρίου.

 Εχουν αποδεχθεί την υποβάθμιση του τόπου τους (και μακροπρόθεσμα την καταστροφή του) προκειμένου να γίνουν πλούσιοι. Προφανώς σκέφτονται ότι όταν σταματήσουν να έρχονται οι τουρίστες, αυτοί θα έχουν ήδη κάνει το κομπόδεμά τους.

Η κατάσταση είναι, λίγο ως πολύ, ίδια και στα υπόλοιπα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Είναι σαν να έχουμε ένα δάσος από όμορφα τοπία και να το υλοτομούμε με γοργούς ρυθμούς προς χάρη του κέρδους. Διότι, ως γνωστόν, το κέρδος και η ανάπτυξη προηγούνται των πάντων. 
Πηγή : Astrid Alves de Sousa

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...