23 Ιουν 2023

Ολοταχώς προχωράει η περιβαλλοντική πρωτοβουλία GRecoIslands


Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης της πρωτοβουλίας στην Κύθνο

Αναλυτικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου

Συνεδρίασε για πρώτη φορά την 19η Ιουνίου στην Κύθνο η Επιτροπή Καθοδήγησης της πρωτοβουλίας GRecoIslands-ΕΣΠΑ. Πρόκειται για καινοτόμο και πολύπλευρη δράση ιδιαίτερης σημασίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, που έχει στόχο τη συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα.

«Είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από το αρμόδιο τμήμα για την Ελλάδα και την Κύπρο που έχει να κάνει με τη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ήταν μία πρωτοβουλία που εμείς την “αγκαλιάσαμε” και τη χρηματοδοτούμε με έναν αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ . Αν το πρόγραμμα πάει καλά θα ψάξουμε και θα βρούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να το ενισχύσουμε. Το ζητούμενο, όμως δεν είναι οι πόροι. Το ζητούμε είναι  σε αυτή την πρωτοβουλία επειδή είναι πιλοτική να κάνουμε κάτι πραγματικά διαφορετικό. Και τι είναι αυτό; Είναι μία προσπάθεια να “παντρέψουμε”  την αναγκαιότητα και της κλιματικής ουδετερότητας με ένα πρότυπο νησιωτικής ανάπτυξης», τονίζει στην “Κοινή Γνώμη’ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος.

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας, που εγκρίθηκε ομοφώνως από την Επιτροπή Καθοδήγησης, είναι η αειφορία και ο μετασχηματισμός προς αυτή των ελληνικών νησιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων τους και η κοινωνική συνοχή.

Προς τούτο, συμφωνήθηκαν οι βασικοί τομείς παρέμβασης: ενεργειακή μετάβαση, βιώσιμη διαχείριση πόρων, προστασία του περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Για να αρχίσουν να υλοποιούνται οι παραπάνω στόχοι, είναι αναγκαίες η ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών, η διασύνδεση του νησιωτικού χώρου και, το σημαντικότερο, η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

«Επιθυμία μας είναι όλα αυτά να τα προωθήσουμε ταυτόχρονα σε συγκεκριμένα νησιά, μικρού προϋπολογισμού, ούτως ώστε το νησάκι που θα επιλεγεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα να μπορεί να έχει την “ταυτότητα” του GrecoIslands, δηλαδή εξ ολοκλήρου ότι παράγεται εκεί να συνάδει με το πάντρεμα του πρασίνου και του βιώσιμου τουρισμού. Υπάρχουν παραδείγματα όπως είναι η Αστυπάλαια και η Τήλος. Ωστόσο, όταν θα κάνουμε δράσεις που θα σέβονται το περιβάλλον θα πρέπει να ξέρουμε ότι όλο αυτό δεν θα πρέπει να υπονομεύει και τις προσδοκίες του τοπικού πληθυσμού έτσι ώστε να έχει ένα καλύτερο μέλλον και να απολαμβάνει ένα επίπεδο αυξημένης οικονομικής ευημερίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σκάλκος.

Επόμενο βήμα είναι η οριστικοποίηση των κριτηρίων επιλογής των νησιών, η έναρξη διαβουλεύσεων με την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών που χρειάζεται να συμμετάσχουν συνδιαμορφώνοντας το χαρακτήρα των παρεμβάσεων και η εξειδίκευση του οδικού χάρτη της πρωτοβουλίας.

«Αυτές οι δράσεις θα προέλθουν από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς στο επόμενο χρονικό διάστημα εμείς θα οριστικοποιήσουμε προτεινόμενες επιλέξιμες δράσεις και πάνω σε αυτές κάθε νησί θα αποφασίσει ποιες θα προωθήσουν πρώτες. Στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθούν από την Επιτροπή Καθοδήγησης και θα αρχίσει η υλοποίηση των έργων» επισημαίνει στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ. 

Οι ενέργειες αυτές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη δεύτερη Συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης, που έχει προγραμματιστεί να γίνει ως το τέλος του προσεχούς Οκτωβρίου, σε νησί του Βορείου Αιγαίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύθνο βρέθηκε, προκειμένου να λάβει μέρος στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου,Γιώργος Χατζημάρκος.

«Είμαστε υπερήφανοι που η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Περιφέρειά μας και τη Χάλκη γίνεται τώρα «ομπρέλα» όλης της νησιωτικής Ελλάδας. Με το ποσό των 150 εκ. Ευρώ, η Επιτροπή Καθοδήγησης του χρηματοδοτικού προγράμματος "GReco Islands", συνεδρίασε χθες (Κυριακή) στη Κύθνο και έβαλε τον οδικό χάρτη. Τα νησιά μας, τα νησιά όλης της Ελλάδας, αποκτούν ένα ακόμα εργαλείο αξιοποίησης της προοπτικής τους και εμείς είμαστε εδώ για να τα στηρίξουμε» δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος είχε πρόσφατα παρουσιάσει αποτελέσματα της πρωτοβουλίας Greco Islands στα μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας της Χάλκης.  Συγκεκριμένα, την περίοδο Σεπ. 21 έως Ιαν. 23, με την ενεργειακή κρίση να πλήττει την παγκόσμια κοινότητα, οι κάτοικοι του νησιού με Μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα λαμβάνουν μηδενικούς ή και αρνητικούς ακόμα λογαριασμούς ρεύματος μέσω της ενεργειακής κοινότητας, στην οποία τους δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουν. 


Να επισημάνουμε, τέλος, πως η Επιτροπή Καθοδήγησης έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, και συμμετέχουν σ’ αυτή τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού καθώς και οι νησιωτικές Περιφέρειες. Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, που ήδη έχει ψηφιστεί, είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά από ενέργειες που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...