19 Φεβ 2024

Στο επίκεντρο ξανά το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης


Με θετικό πρόσημο επέστρεψαν οι δήμαρχοι των Δυτικών Κυκλάδων από τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Επί τάπητος τέθηκε και πάλι το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων, καθώς σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, λίγες μόλις ώρες μετά τη λήξη των εργασιών της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, συνάντηση των δημάρχων, Μαρίας Ναδάλη, Σταμάτη Γαρδέρη, Κώστα Ρεβίνθη, Κώστα Βεντούρη και Βασίλη Μαράκη, με τον υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Παππά, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνο Πανταζόπουλο και τον συνεργάτη του υπουργού, Γιώργο Ρίγγα.

Οι δήμαρχοι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση μίλησαν στην "Κοινή Γνώμη" για τη σημαντική συζήτηση και τα αποτέλεσμά της, ενώ όλοι στάθηκαν στο γεγονός, ότι ο υφυπουργός τους αιφνιδίασε ευχάριστα καθώς πήγε ο ίδιος και τους συνάντησε στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν και δεν χρειάστηκε να μεταβούν, οι ίδιοι στο Υπουργείο. Άπαντες, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ουσιαστική συζήτηση, την αμεσότητα και την ανταπόκριση του κ. Παππά και των κ.κ. Ρίγγα & Πανταζόπουλου, οι οποίοι τροποποίησαν το πρόγραμμά τους, για να καταστεί δυνατή η συνάντησή.

Το περιεχόμενο της συνάντησης

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην επαναδρομολόγηση του δεύτερου συμβατικού πλοίου στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων και στο σχεδιασμό των δρομολογίων με τρόπο τέτοιο ώστε να εξυπηρετούνται ικανοποιητικά οι ανάγκες των συγκεκριμένων νησιών, ενώ παράλληλα υποβλήθηκε το αίτημα να εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης των δρομολογίων της ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας, με κύριο στόχο την καλύτερη κατανομή τους εβδομαδιαίως. Συζητήθηκαν επίσης, θέματα που συνδέονται με τις υποδομές των νησιών, ως επί το πλείστον στον τομέα της ύδρευσης, με τη διαβεβαίωση για συνέχιση και διεύρυνση της στενής συνεργασίας του Υπουργείου με τους Δήμους σε πολλούς τομείς.

Μ. Ναδάλη: "Αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης"

Η δήμαρχος Σίφνου, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση ανέφερε, ότι, "κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας με τον υφυπουργό κ. Γιάννη Παππά, τον κ. Πανταζόπουλο και τον κ. Ρίγγα, την Παρασκευή 16/02, συζητήθηκαν πολλά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου. Στο επίκεντρο της συζήτησης και με αφορμή το αίτημα των δημάρχων των Δυτικών Κυκλάδων για από κοινού συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όπως αυτό κατατέθηκε και στην από 24.01.2024 επιστολή μας, δόθηκε, σε κλίμα ειλικρινούς διαλόγου, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά, με τρόπο τέτοιο που θα εξυπηρετούνται οι ιδιαίτερες ανάγκες καθενός από τα νησιά μας, χωρίς να αδικούνται τα πληθυσμιακά «μικρότερα». Τονίστηκε η ανάγκη επανασχεδιασμού των δρομολογίων, με βάση τις επιμέρους προτάσεις των συμμετεχόντων δημάρχων, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Μήλου."

Παράλληλα, για το νησί της ανέφερε, ότι: "Ειδικά για το νησί της Σίφνου, τα αιτήματά μας εστιάζονται κυρίως στην ανάγκη καθημερινής σύνδεσης με τον Πειραιά και κατά τους χειμερινούς μήνες, υποβλήθηκε και προφορικά η πρόταση για εποχική επιχορήγηση και του δεύτερου συμβατικού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργείου, θα επαναδρομολογηθεί στη γραμμή μας το επόμενο διάστημα, καθώς και η πρόταση τροποποίησης των δρομολογίων της ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας, με κύριο στόχο την καλύτερη κατανομή τους εβδομαδιαίως. Αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, που θεωρούμε ουσιαστική και εξαιρετικά καθοριστική προς την κατεύθυνση του σωστού σχεδιασμού και της όσο το δυνατόν πιο έγκαιρης ανακοίνωσης των δρομολογίων, για λόγους κοινωνικούς & οικονομικούς και φυσικά, όπως είναι αυτονόητο, για λόγους που συνδέονται με την τουριστική κίνηση και τον προγραμματισμό των εν δυνάμει επισκεπτών μας."

Κ. Ρεβίνθης: "Έκανε μία κίνηση προσέγγισης, γιατί προφανώς κατανοεί ότι υπάρχει όντως ζήτημα"

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης, ανέφερε, ότι, "προς τιμήν του ο κύριος υφυπουργός, όχι μόνο αποδέχθηκε το αίτημά μας, να τον συναντήσουμε όλοι οι δήμαρχοι μαζί και να υποβάλουμε το κοινό μας αίτημα που είναι η βελτίωση των δρομολογίων στη γραμμή τη δική μας, αλλά ήρθε ο ίδιος στο ξενοδοχείο που βρισκόμασταν για να μας βρει. Έκανε ο ίδιος μία κίνηση προσέγγισης, γιατί προφανώς και ο ίδιος κατανοεί ότι υπάρχει όντως ζήτημα και ότι θα έπρεπε να ακούσει τη θέση των δημάρχων. Του είπαμε το βασικό μας πρόβλημα που αφορούσε την αποδρομολόγηση του “Ανέμου” και τη στιγμή που πήγε να βελτιωθεί λίγο η γραμμή, γυρίσαμε στην παλιά κακή εποχή, που έχουμε μόνο ένα πλοίο, που δεν επαρκεί για τη γραμμή, καθώς είναι πιο μικρός από τις ανάγκες που έχει να καλύψει. αυτό που τελικά ειπώθηκε στη συνάντηση είναι ότι μέσα στο Μάρτιο, θα επανενταχθεί ο “Άνεμος” στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων Και θα έχουμε πλέον και δεύτερο πλοίο. Ο κάθε δήμαρχος είχε να πει και κάτι για την περιοχή του αλλά στο συγκεκριμένο κομμάτι ήμασταν όλοι σύμφωνοι και είχαμε κοινή γραμμή."

Το γεγονός που εξέπληξε τον δήμαρχο Κιμώλου, Κ. Βεντούρη

Ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, την ίδια στιγμή, ανέφερε στην "Κοινή Γνώμη" το γεγονός που τον εξέπληξε, λέγοντας, ότι, "αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς δεν βγήκε κάτι εξαιρετικής σημασίας από τις συγκεκριμένη συνάντηση, είναι ότι με ενθουσίασε το γεγονός, ότι ενώ εμείς θέλαμε να κλείσουμε ένα ραντεβού για να συναντήσουμε τον υφυπουργό, επέλεξε ο ίδιος να πάρει το επιτελείο του και να έρθει να μας συναντήσει στο ξενοδοχείο μας και αυτό ήταν κάτι θετικό, που δεν το έχω ξαναδεί στην καριέρα μου. Έπειτα στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας των νησιών μας, που δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν και λόγω ελλείψουν καραβιών. εις αυτό επίπεδιώκουμε είναι να υπάρχει μια ασφαλής και γρήγορη επικοινωνία με τα νησιά μας. Στην Κίμωλο για παράδειγμα για να φτάσεις χρειάζεσαι 8 με 9 ώρες και χρειάζεται να βρούμε ένα τρόπο, πλέον, ώστε να φτάνει ο κόσμος πιο σύντομα και με ασφάλεια."

Β. Μαράκης: "Αναμένουμε να γίνουν άμεσα πράξη αυτά που ειπώθηκαν"

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης, τόνισε, ότι, "ακόμη μια συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, παρουσία των δημάρχων των Δυτικών Κυκλάδων έγινε σε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης, προκειμένου να προγραμματιστούν τα δρομολόγια από Πειραιά με τρόπο που να εξυπηρετεί καλύτερα όλα τα νησιά, όπως και αυτό της Σικίνου έτσι ώστε να μειωθεί η χρονική διάρκεια ταξιδιού από 12 ώρες σε 8. Θεωρούμε μετά και από αυτή την συνάντηση ότι άμεσα εντός Μαρτίου, τα δρομολόγια τα καινούργια θα διευκολύνουν και θα εξυπηρετούν καλύτερα όλα τα νησιά μας. Αναμένουμε να γίνουν άμεσα πράξη αυτά που ειπώθηκαν."

Κλείνοντας τις επικοινωνίες με τους δημάρχους των Δυτικών Κυκλάδων, ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης ήταν σύντομος και περιεκτικός, λέγοντας ότι, "το συμπέρασμα θεωρώ ότι είναι κοινό για όλους μας. Εκείνο που διέκρινα είναι η θέληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να δώσει λύση στα προβλήματα μας."

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...