6 Μαρ 2024

Στο επίκεντρο η διάσωση της κυκλαδίτικης ταυτότητας


Mία σειρά εργαστηριών που αφορούν στον Χωροταξικό Σχεδιασμό για τη διάσωση της κυκλαδίτικης ταυτότητας, πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην Πάρο. Tα εργαστήρια διοργανώνονται από τον Δήμο Πάρου, το Δίκτυο Βιώσιμων Κυκλάδων και τους Συλλόγους "Φίλοι Πάρου και Αντιπάρου", Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγκαιριάς, Μ.Ε.Ε.Α.Σ. Υρια Λευκών. Σκοπός είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, στον σχεδιασμό που θα φέρει μία νέα εικόνα στην Πάρο.

Το "Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες" για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό στην Πάρο

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το Δίκτυο για τις Βιώσιμες Κυκλάδες, "Καθώς βρισκόμαστε στο μεταίχμιο σημαντικών διαβουλεύσεων για την επικείμενη αναθεώρηση του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να κατανοήσουμε τις βαθιές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο Χωροταξικός Σχεδιασμός στην Πάρο. Το πανέμορφο νησί μας έχει δει την ανάπτυξη που καθοδηγείται από τις δυνάμεις της αγοράς, οδηγώντας σε άτακτη και καταστροφική ανάπτυξη. Τώρα είναι η ώρα να συγκεντρωθούμε, να μάθουμε και να προετοιμαστούμε για να λάβουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Πάρου.

Αυτά τα εργαστήρια είναι μια χρυσή ευκαιρία για όλους μας να συμβάλουμε σε ένα όραμα για την Πάρο που δίνει αξία στην ισόρροπη ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ευημερία της κοινότητας. Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να εκφράσουμε τις ιδέες μας, να μάθουμε από τους ειδικούς και να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη του νησιού μας είναι προγραμματισμένη και δεν αφήνεται στην τύχη. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Ας σχεδιάσουμε ένα μέλλον που θα σέβεται τον μοναδικό χαρακτήρα της Πάρου, θα προστατεύει τη φυσική της ομορφιά και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των κατοίκων της."

Τ. Παντελαίου: "Να ενημερώσουμε τον κόσμο κυρίως για τις χωροταξικές έννοιες"

Η υπεύθυνη της διοργάνωσης, Οικονομολόγος και Εκπαιδευτικός, Τόνια Παντελαίου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Πάρο, ενόψει του Χωροταξικού Σχεδιασμού. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως, "αυτά τα εργαστήρια τα σχεδιάζαμε από τον Δεκέμβρη και είχαμε σκοπό, να ενημερώσουμε τον κόσμο κυρίως για τις χωροταξικές έννοιες και για το τι συμβαίνει ακριβώς στην Πάρο, διότι γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα ξεκινούσε η συζήτηση για το νέο Τοπικό Πολεοδομικό της Πάρου. Ανά εβδομάδα λοιπόν υπάρχει και ένα εργαστήριο, για να μπορεί να συμμετέχει ο κόσμος και ταυτόχρονα, όσα συζητιούνται να δουλεύονται και ενδιάμεσα, ώστε να έχουμε μία εξέλιξη στην συζήτηση με τον κόσμο, στο τι θέλει και τι όχι, σε σχέση με το πολεοδομικό σχεδιασμό. Αυτό που μεσολάβησε είναι ότι τον Γενάρη, εμφανίστηκε η εταιρία που έχει αναλάβει τη εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού και μίλησε με το δήμαρχο και άλλους φορείς. Αμέσως μετά ο δήμαρχος απέστειλε πρόσκληση, σε όλους τους Παριανούς, αν θέλουν να καταθέσουν σύντομα προτάσεις, μέχρι τις 15 Μαρτίου, για να τις λάβει υπόψη του, σε ότι αφορά, το τι θα προτείνει στην συγκεκριμένη εταιρία, για τους βασικούς άξονες που θα θέλαμε να εκφράζει το νέο σχέδιο."

"Είναι μία ευτυχής συγκυρία, γιατί μπορούν να συμμετέχουν ενεργά πολίτες"

Σε ότι αφορά στη σπουδαιότητα των εργαστηρίων και στη συμμετοχή του κόσμου, τόνισε πως, "είναι μία ευτυχής συγκυρία, γιατί είναι μία σπάνια περίπτωση που στην πρώτη φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, στην πρώτη φάση της ανάθεσης, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά πολίτες, καθώς συνήθως έρχονται αντιμέτωποι με το αποτέλεσμα, χωρίς να έχουν λόγο. Δεν έρχονται ορδές, στα εργαστήρια που κάνουμε, είναι 20 με 25 άτομα κάθε φορά, όμως όσοι έρχονται συμμετέχουν ποιοτικά και ενεργά, καθώς είναι άνθρωποι που και νοιάζονται και προσπαθούν να καταλάβουν και προτείνουν διάφορα πράγματα, τα οποία τα ακούμε και προσπαθούμε αυτά να απαντήσουμε. Γίνεται κάθε φορά μία συζήτηση ουσιώδης, με όσα μπορούμε να προλάβουμε σε αυτή τη πίεση, γιατί το να εξηγήσεις αναλυτικά τι συμβαίνει με το χωροταξικό, θέλει χρόνο, καθώς είναι σαν να έρχονται αντιμέτωποι με το πρώτο έτος του Πολυτεχνείου. Από εκεί και πέρα το να συζητήσεις, τα άπειρα πράγματα που υπάρχουν εδώ στην Πάρο, σαν προβλήματα, επίσης θέλει πάρα πολύ χρόνο. Παρόλα αυτά, έστω και με αυτό τον τρόπο, κάτι κάνουμε."

Το πρόβλημα σύμφωνα με το "Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες"

Στη διακήρυξη του Δικτύου, αναφέρεται στο βασικό πρόβλημα που οφείλει να αντιμετωπιστεί. όπως αναφέρουν: "Το υπερχιλιετές, χειροποίητο, μοναδικό, όσο και εύθραυστο τοπίο των Κυκλάδων, φυσικό και δομημένο, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο οριστικής και μη αναστρέψιμης εξαφάνισης των βασικών δομικών χαρακτηριστικών του, και μάλιστα παρά τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από ευρωπαϊκές νομοθεσίες, τη Συνθήκη της Φλωρεντίας για το τοπίο και την ενσωμάτωσή της στο υφιστάμενο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο. Τα Κυκλαδονήσια που από τη δεκαετία του ‘50 λειτούργησαν σαν όνειρο και καταφύγιο γαλήνης και αυθεντικότητας για εκατομμύρια ανθρώπους από ολόκληρο τον πλανήτη, αυτή τη στιγμή απειλούνται από την άλογη υπερεκμετάλλευση αυτών ακριβώς των μοναδικών χαρισμάτων τους και της εικόνας που έχουν δημιουργήσει παγκόσμια μέσα από κατασκευές άλλης κλίμακας και αισθητικής.

Η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και η ασύμβατη με το χώρο δόμηση, που την τελευταία δεκαετία συνδέονται με επιθετική διείσδυση ισχυρών συμφερόντων στην διεκδίκηση της κυκλαδικής γης με τη μορφή του Real Estate και των στρατηγικών επενδύσεων, επέτειναν δραματικά την προϋπάρχουσα εγκατάλειψη της γεωργικής γης. Η έλλειψη υδάτινων πόρων, η αδυναμία διαχείρισης των αποβλήτων, της κυκλοφορίας και του θορύβου, η αλλοίωση του νησιώτικου τοπίου, η κατάληψη και υποβάθμιση των δημόσιων χώρων από πλαστικά μιας χρήσης, αυτοκίνητα, τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες, η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου είναι μια καθημερινότητα. Πόσους χωράει επιτέλους ένα νησί όχι απλά χωρίς να αλλοιωθεί, αλλά να «αντέξει» την καθημερινή πίεση κάθε στοιχείο του μοναδικού κεφαλαίου του, ακόμη και αν βελτιωθεί δραματικά η διαχείρισή του; Μήπως η Φέρουσα Ικανότητα έχει ήδη ξεπεραστεί, τουλάχιστον σε κάποια νησιά;”.


Η πρόταση του "Δικτύου"

Στην πρόταση τους, αναφέρουν ότι: "Όσοι είμαστε ήδη ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την ανάγκη επείγουσας δράσης για τη διάσωση του κυκλαδίτικου τοπίου και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των νησιών μας, πιστεύουμε ότι πρέπει να στοχεύσουμε στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών προς την τρίτη εκδοχή: Την ανατροπή του υπάρχοντος μοντέλου και τη διεκδίκηση ενός άλλου. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αλλάξουν οι προτεραιότητες που δίνουν τα αποτελέσματα που βιώνουμε αυτή τη στιγμή και να υιοθετηθούν αρχές που να στοχεύουν σε βιώσιμα, ελκυστικά νησιά.

Έχουμε ανάγκη από χωροταξικό σχεδιασμό που θα βασιστεί στην αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ευάλωτης βιοποικιλότητας και μορφολογίας του κυκλαδίτικου τοπίου, παράλληλα με τις ειδικές συνθήκες που επιβάλλει η νησιωτικότητα, αλλά και την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση στα νησιά και θα προσφέρει ανταγωνιστικές λύσεις για οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη των νησιών που δε θα καταστρέφει αλλά θα συντηρεί το νησιώτικο τοπίο”.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...