Κρίσιμες είναι αυτές οι ημέρες για την Κύθνο, καθώς βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση αιολικό εργοστάσιο στο νησί αποτελούμενο από 20 ανεμογεννήτριες (α/γ) VESTAS V112 συνολικού ύψους 150 μέτρων και εγκατεστημένης ισχύος 3,45 MW (σύνολο: 69 ΜW). Οι 9 από αυτές θα βρίσκονται κοντά στο ανατολικό άκρο του νησιού και οι υπόλοιπες 11 στο νότιο τμήμα. Επενδύτρια εταιρεία είναι η ΑΙΟΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.E., θυγατρική της TOTAL EREN που ανήκει στον γαλλικό όμιλο ορυκτών καυσίμων TOTAL ENERGIES, όπως αναφέρει η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων.
Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τις α/γ αυτές θα μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στο Λαύριο και από εκεί θα εγχέεται στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. Όπως είναι γνωστό, οι α/γ δεν έχουν μια συνεχόμενη παραγωγή ενέργειας, αφού εξαρτώνται από την κυμαινόμενη ένταση του ανέμου. Τις «καλές» ημέρες δηλαδή, ο αιολικός σταθμός θα παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από όση είναι απαραίτητη για την Κύθνο, της οποίας η μέγιστη κατανάλωση τους καλοκαιρινούς μήνες αντιστοιχεί στην εγκατεστημένη ισχύ μόλις 1 τέτοιας α/γ. Από την άλλη, τις «κακές ημέρες» με άπνοια ή χαμηλής έντασης άνεμο, η παραγωγή θα είναι μηδενική και οι τεράστιες μηχανές θα στέκονται ακίνητες χωρίς να συνεισφέρουν καθόλου στο δίκτυο του νησιού και της υπόλοιπης χώρας.Οι αποστάσεις των α/γ από τους κοντινότερους οικισμούς είναι πολύ μικρές. Συγκεκριμένα, η κοντινότερη α/γ στο ανατολικό τμήμα απέχει μόλις 2,4 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Κύθνου. Στο νότιο τμήμα το αιολικό απέχει 1,4 χλμ. από τα σπίτια του Αγ. Δημητρίου, 500 μ. από τα σπίτια στην παραλία Γαϊδουρομάντρα, 600 μ. από τα σπίτια στην παραλία Στιφό και 2,4 χλμ. από την Μεγάλη Άμμο. Λίγο βορειότερα, κοντά στην παραλία Φλαμπούρια και στην Παναγία Στρατολάτισα, η απόσταση μεμονωμένων κατοικιών από τις α/γ είναι μόλις 500 μ., δηλ. η ελάχιστη προβλεπόμενη απόσταση από το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ του 2008. Για τη μεταφορά και τοποθέτηση των α/γ απαιτείται οδοποιία πλάτους 10 μ. και έως 40 μ. στις στροφές σε απότομο ανάφλυφο.
Οι επιπτώσεις του αιολικού σταθμού μπορούν να συνοψιστούν στις παρακάτω:2. Παραγωγή έντονα αντιληπτών ήχων καθώς και υποήχων ιδιαίτερα επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία.
3. Καταστροφή παραδοσιακών ξερολιθιών για την οδοποιία.
4. Εκτοπισμός και θανάτωση της άγριας ορνιθοπανίδας, ιδιαίτερα των αρπακτικών και θαλασσινών πουλιών.
5. Σοβαρές επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα λόγω των εκτεταμένων εκσκαφών.
6. Αλλαγές στο μικροκλίμα.
7. Μεγάλης έκτασης αλλοίωση του τοπίου με σημαντικές επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν.Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) μέχρι τις 26/03. Μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση και γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ θα κρίνει αν θα χορηγήσει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ώστε τα έργα να προχωρήσουν.
Ήδη στο νησί επικρατεί αναβασμός για το θέμα. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κύθνου, με μεγάλη παρουσία πολιτών, αποφασίστηκε ομόφωνα η αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου για την ΜΠΕ. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Κυθνίων έχει κάνει ανοιχτή έκκληση προς φορείς του νησιού για τη σύσταση επιτροπής αγώνα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση από το Δήμο Λαυρεωτικής. Το δημοτικό συμβούλιο εκεί γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της ΜΠΕ και καλωσόρισε τα έργα που θα γίνουν εκεί και αφορούν τη διασύνδεση του έργου με το ηπειρωτικό δίκτυο. Αυτό συνέβη παρότι ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς έχει εκφραστεί επανειλημμένα εναντίον της τοποθέτησης βιομηχανικών ανεμογεννητριών στο δικό του δήμο.Μόνο η οργανωμένη αντίσταση μπορεί να σταματήσει τη μετατροπή της Κύθνου σε ενεργειακή εξέδρα. Καλούμε όποιον/α θέλει να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια με την τοπική κοινωνία να επικοινωνήσει μαζί μας.
Στην εικόνα βλέπουμε τις ακριβείς τοποθεσίες των 20 α/γ με βάση τα δεδομένα του γεωπληροφοριακού χάρτη για τις ΑΠΕ της ΡΑΑΕΥ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου