Η πρώτη σύσκεψη για τη δημιουργία της Υπηρεσίας στην Περιφέρεια που θα διαχειρίζεται και θα συντηρεί τα φράγματα, μετά τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας από τους Δήμους, πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο ίδιος, καταρχήν, εξήγησε ότι, σε εφαρμογή του νόμου 4456/2017, μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες των φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών από τους Δήμους στις Περιφέρειες και, όλο αυτό το διάστημα, έχει γίνει η σχετική προετοιμασία από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Μετά, λοιπόν, από την έκδοση και των σχετικών εγκυκλίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χθες στην Περιφέρεια πραγματοποιήθηκε η τελική σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν σχεδόν όλες οι Διευθύνσεις της Περιφέρειας: Νομικής Υπηρεσίας, Οικονομικής Υπηρεσίας, Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων που πλέον θα είναι η αρμόδια υπηρεσία που θα διαχειρίζεται τα θέματα των φραγμάτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι, από αυτή τη διαδικασία, εξαιρούνται φυσικά όσα φράγματα και λιμνοδεξαμενές έχουν μεταβιβαστεί με αποφάσεις των αρμόδιων Συλλογικών οργάνων (σ.σ. περιφερειακών συμβουλίων, νομαρχιακών συμβουλίων κτλ.) στους Δήμους, τα οποία και εξακολουθούν να παραμένουν σ’ αυτούς.
Στο σημείο αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης, θέλησε να καυτηριάσει το γεγονός ότι συνεχίζουν να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες από την κυβέρνηση στις Περιφέρειες, χωρίς, όμως, να υπάρχει πρόβλεψη για τη μετακίνηση και του ανάλογου προσωπικού, τις προσλήψεις που απαιτούνται φυσικά και την εξεύρεση πόρων που χρειάζονται.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα έγγραφα και τις εγκυκλίους του Υπουργείου, στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας πλέον περιέρχονται:
Το φράγμα της Απολακκιάς Ρόδου, το φράγμα στο Καστελόριζο, το Πλατύ στην Κω, στην Τήλο, τη Νίσυρο, την Πάτμο, τη Λέρο, την Τήνο και τη Νάξο.
Σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονται, βέβαια, όσα φράγματα έχουν ξεκινήσει, δηλαδή, το φράγμα Σχοινά που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και το φράγμα Κρητηνίας που έχει ξεκινήσει η κατασκευή του.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα, και αυτά είναι ο Σκολονίτης της Ρόδου που έχει μεταβιβαστεί με απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον Δήμο, μία λιμνοδεξαμενή στην Κω, τους Λειψούς, την Αστυπάλαια, την Κάλυμνο, Μύκονο, Νάξο, Ίο και στη Σέριφο, αυτά συνεχίζουν να παραμένουν στους Δήμους.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λοιπόν, έχει αναλάβει ο εκτελεστικός γραμματέας σε συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία, να δοθούν οι αποφάσεις του Περιφερειάρχη, όπου θα προβλέπεται πλέον σαφώς η αρμόδια Υπηρεσία, που θα είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, τα μέλη όπως ο νόμος ορίζει, για την άσκηση της διοίκησης και της διαχείρισης αλλά και τη συντήρηση των φραγμάτων.
Σε ό,τι αφορά στις άδειες λιμνοδεξαμενές που υπάρχουν στα νησιά μας, αυτές μέχρι πρότινος υπάγονταν στον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τώρα μεταβιβάζονται στην Περιφέρεια.
Η Περιφερειακή Αρχή ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για να τις θέσει σε λειτουργία-όσες μπορούν να λειτουργήσουν και όσες μπορούν να επισκευαστούν-και για όσες υπάρχουν βέβαια τα δίκτυα προκειμένου να διατεθεί το νερό.
Αυτά, βέβαια, θα γίνουν όταν η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων τα παραλάβει και προβεί στην καταγραφή των ενεργειών που πρέπει να γίνουν. Επίσης, θα αναζητηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου ό,τι μελέτη υπάρχει-αν υπάρχει.
Και δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης:
«Είναι, λοιπόν, γεγονός μια μεγάλη υπηρεσία που απασχολεί τους αγρότες μας και τη χρήση νερού-όσες περιοχές αρδεύονται-η Περιφέρεια καλείται αυτή τη δύσκολη περίοδο να βγάλει το φίδι από την τρύπα, όπως σε άλλες περιπτώσεις.
Δυστυχώς, όμως, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και τους ανάλογους πόρους».
Ήδη, αναζητούν πόρους από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γιατί χρειάζονται συντηρήσεις και επισκευές στα υπάρχοντα φράγματα που λειτουργούν.
Πηγή : https://www.rodiaki.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου