Πέντε περιβαλλοντικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται για τη σύσταση του δικτύου CYCLADES CARE FOR WILDLIFE με στόχο την ενίσχυση της φροντίδας και προστασίας της άγριας ζωής των Κυκλάδων, δίνοντας έμφαση τόσο στη συλλογή δεδομένων, πληροφοριών και τεκμηρίωσης όσο και στην εκπαίδευση τοπικών εθελοντών άμεσης επέμβασης για τη συντονισμένη παροχή πρώτων βοηθειών και την υποστήριξη της διάσωσης εμβληματικών και συχνά ευάλωτων ή και απειλούμενων ειδών που συναντώνται στις Κυκλάδες.
Ειδικότερα, η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών (ΑΡΙΩΝ), ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων (ΑΛΚΥΟΝΗ) και o Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΣΠΑΓΝ), με την ενεργή υποστήριξη και συνδρομή του Cyclades Preservation Fund (CPF), συνασπίζονται στην περιοχή των Κυκλάδων και δρομολογούν την επίσημη έναρξη λειτουργίας του δικτύου μέσα στο φθινόπωρο του 2023.
“Το CPF το οποίο εκπροσωπώ, ένας φορέας που λειτουργεί ως ένα μικρό ίδρυμα για την περιοχή και προσπαθεί να ενισχύσει με όλες του τις δυνάμεις, με τεχνογνωσία, με πόρους, με δικτύωση την προστασία της βιοποικιλότητας και όχι μόνο, και για το λόγο αυτό φέρνουμε μαζί μας τέσσερις οργανώσεις που έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία, η κάθε μία στο είδος της για να ενώσουμε δυνάμεις για την περιοχή των Κυκλάδων, γιατί αυτή αποτελεί τον πυρήνα που συναντούνται πολλά ευάλωτα είδη άγριας ζωής, κάποια από αυτά είναι και απειλούμενα είδη, οπότε χρήζει και μεγαλύτερης εστίασης και προσοχής”, τονίζει στην “Κοινή Γνώμη” η κα. Άννυ Μητροπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CYCLADES CARE FOR WILDLIFE θα πραγματοποιηθούν επιπλέον συναντήσεις με αρμόδιους θεσμικούς φορείς ώστε να διερευνηθούν και συμφωνηθούν συνέργειες και μνημόνια συνεργασίας, αλλά και εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε εκπροσώπους φορέων και σε ενδιαφερόμενους πολίτες – εθελοντές με έδρα τα νησιά των Κυκλάδων.
Σκοπός των τοπικών παρεμβάσεων θα είναι η δημιουργία ενός μητρώου 'πιστοποιημένων' εθελοντών άμεσης επέμβασης στα περιστατικά που θα είναι σε θέση τόσο να συλλέξουν με αξιοπιστία δεδομένα ως προς την παρουσία σημαντικών ως προς τη βιοποικιλότητα ειδών στις Κυκλάδες (μεσογειακή φώκια, θαλάσσια χελώνα, κητώδη, υδρόβια και αρπακτικά μεταναστευτικά ή ενδημικά πτηνά, κ.α) όσο και να ανταποκριθούν συντονισμένα με αμεσότητα και επάρκεια, σε περιστατικά ανεύρεσης και διάσωσης ορφανών, άρρωστων, εξασθενημένων ή και τραυματισμένων ζώων.
“Θέλουμε να κάνουμε δύο πράγματα, που είναι και ο στόχος του δικτύου. Πρώτον να καταγράψουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα δεδομένα που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό για την έρευνα γιατί τα συμπεράσματά της καταλήγουν σε προτάσεις διαχείρισης και άρα δράσεις προστασίας. Το δεύτερο είναι η περίθαλψη, η παροχή πρώτων βοηθειών, η εκπαίδευση στην πραγματικότητα ανθρώπων ιδιωτών, εθελοντών, αλλά και αρμόδιων θεσμικών φορέων, να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν σε τραυματισμένα ζώα για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες εωσότου οι ειδικοί μπορέσουν να τα πάρουν στα χέρια τους”, εξηγεί η εκπρόσωπος της Cyclades Preservation Fund.
Μάλιστα, τα μέλη της πρωτοβουλίας καλούν ιδιώτες, με αγάπη και ενδιαφέρον για την περιοχή των Κυκλάδων και την άγρια ζωή, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής ως εθελοντές αλλά και ιδιωτικούς φορείς να στηρίξουν το νέο δίκτυο CYCLADES CARE FOR WILDLIFE οπότε και αναμένεται να δρομολογήσουν επαφές με δυνητικούς υποστηρικτές - χρηματοδότες τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
“Φοβάμαι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ιδιαιτέρως σημαντική, περισσότερο ενδεχομένως από όσο θα έπρεπε, καθώς είναι γεγονός ότι η πολιτεία έχει πολλές προκλήσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να γεμίσει όλα τα κενά στα κομμάτια αυτά της προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής. Ακόμα και τα Λιμεναρχεία στα νησιά ξέρουμε τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν, οπότε δεν μπορούμε μονάχα από την πολιτεία, είτε αυτός είναι ο Δήμος, είτε είναι ένα λιμεναρχείο ή δασαρχείο να είναι πάντα παρόν. Η πράξη έχει αποδείξει μέσα από την δράση των περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι η εθελοντική προσφορά αποτελεί σημαντική βοήθεια για τους ερευνητές”, καταλήγει η κα. Μητροπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο κάλεσμα αυτό, έχει ήδη ανταποκριθεί η εταιρία EKKA YACHTS που ως επίσημος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας και του CPF στηρίζει εμπράκτως τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου