12 Φεβ 2013

Η πιο αγχωμένη γενιά

Magnify Image



Το 2013, και στις κοινωνίες που ακόμη «καλά κρατούν» , οι νέοι είναι αυτοί που δεν κοιμούνται από τις αγωνίες τους, πάσχουν από αλλεπάλληλα σύνδρομα στρες, βλέπουν μόνον άβυσσο στο μέλλον και υποφέρουν, όπως αποδείχθηκε, από το βάρος μιας ζωής που τους τα έφερε έτσι... χωρίς ελπίδα.
Δεν τολμά κανείς να αναγάγει τα συμπεράσματα στα αντίστοιχα στα δεδομένα για τους νέους Έλληνες, γιατί τα στοιχεία θα προκύψουν ίσως πιο μελανά απ ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Το μαύρο σύννεφο που σκεπάζει την δική μας νέα γενιά ονομάστηκε, πριν καν τα χρόνια της κρίσης, «γενιά των 700 ευρώ», ενώ τώρα ακόμη κι αυτό φαντάζει στα μάτια μας χλιδή. Όχι μόνον για τους νέους αλλά και για τον μέσο εργαζόμενο.
Οι "Millenials", όπως ονομάζονται οι νεαροί ενήλικες που γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 1995, μοιάζουν να ξύπνησαν ξαφνικά σε έναν κόσμο που θέτει τα όνειρά τους σε παύση, δηλώνουν οι επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων των ΗΠΑ, που ολοκλήρωσαν την μεγαλύτερη μελέτη που μέχρι σήμερα έχει γίνει για το στρες του γενικού πληθυσμού στις ΗΠΑ. Στους νέους ενήλικες έμελλε να ζήσουν στην πιο σκληρή εποχή, λέει χαρακτηριστικά η Katherine Nordal, αρμόδια για την μελέτη της αγοράς εργασίας στις έρευνες της American Psychological Association, η οποία εξηγεί ότι από πλευράς σπουδών και επαγγελματικών στόχων οι νέοι της χιλιετίας μεγάλωσαν στο peak της ευμάρειας της παγκόσμιας αγοράς, και σπούδασαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μια εποχή αστρονομικών ταχυτήτων, που θα απαιτούσε επίσης πολλά από αυτούς.
Αντ' αυτού προσγειώνονται σε ένα οικονομικό σύστημα που καθολικά καταρρέει, και η ανεργία χτυπά την πόρτα τους συχνά πριν καν την εργασία, και χρεώνουν πια οι ίδιοι στον εαυτό τους την προσωπική αποτυχία, όσο και αν για την διεθνή οικονομική κρίση, και την κρίση της Αμερικής, μπορεί να ευθύνονται άλλες προηγούμενες γενιές, όχι όμως η δικιά τους. Αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις αγωνίες τους, υπογραμμίζουν οι ψυχολόγοι παραθέτοντας τα πρωτοφανή ευρήματα της πρόσφατης έρευνας.
Σύμφωνα με την μελέτη οι νεαροί ενήλικες 18 έως 34 ετών έχουν κατά μέσο όρο το υψηλότερο ποσοστό στρες σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό των ΗΠΑ , με δείκτη 5,4 στην κλίμακα αξιολόγησης του στρες με μέγιστο το 10, σε σύγκριση με 4,9 που συγκεντρώνει ως γενικό ποσοστό στρες η αμερικανική κοινωνία.
Σχεδόν το 40 τοις εκατό των Millennials, δηλώνει ότι τα επίπεδα του άγχους τους είχε αυξηθεί εμφανώς σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ στο 52 τοις εκατό οι νεαροί ενήλικες αναφέρουν ότι το άγχος τους καταλαμβάνει σε τέτοιο βαθμό, που μένουν άγρυπνοι την νύχτα.
Οι επιστήμονες μιλούν για ένα «σύνδρομο νέας γενιάς» που χτύπησε καθολικά την νέα γενιά, και που αντίστοιχό του δεν έχει παρατηρηθεί για ολόκληρους αιώνες. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι η αγχωμένη γενιά θα καταλήξει μια άρρωστη γενιά, με τις βιολογικές επιπτώσεις του εκτεταμένου στρες από την νεαρή τους ηλικία να χτυπά νωρίς σε καρδιά, εγκεφαλικά, μεταβολικά σύνδρομα, ενδοκρινολογικά, αλά και με καρκινογενέσεις.
Ελληνοποιώντας τα στοιχεία, δεν ξέρει πού να αρχίσει και πού να σταματήσει κανείς. Πρώτον δεν γίνονται στην Ελλάδα τέτοιες έρευνες, γιατί κατ αρχήν χρήματα δεν υπάρχουν, δεύτερον, δεν θέλουν «οι αρμόδιοι» να γίνουν τέτοιες έρευνες, γιατί τα αποτελέσματά τους ζωγραφίζουν την εξαθλίωση, -της ζωής και της ελπίδας-, και τέλος η ελληνική κρίση θυμίζει τρίτο κόσμο ως προς τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα σε σύγκριση με την οικονομική κρίση της Αμερικής.
Εξάλλου στην Ελλάδα «μαζί τα φάγαμε», κι αυτό το άκουσε ήδη από τους ηγέτες της η ελληνική millennial γενιά...
Πηγή : http://www.lifo.gr/team/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...