27 Φεβ 2013

Business as usual…

davanelos
Άρθρο του Αντώνη Δαβανέλου από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 02|02|13
Ο τιτλος είναι προσαρµοσµένος στη γλώσσα που γίνονται καθηµερινά οι «συνεννοήσεις» του κ. Χατζηδάκη και του κ. Στουρνάρα, µε τους εκπροσώπους της Τρόικας, τους γερµανούς κόρακες και τους συναφείς υποψήφιους «επενδυτές», για την δήθεν «αξιοποίηση» της περιουσίας του ελληνικού Δηµοσίου. Στην ελληνική γλώσσα, έχει δοθεί επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική ορολογία που χρησιµοποιεί το στελεχιακό δυναµικό της κυβέρνησης, διότι υπάρχει ο κίνδυνος εµφάνισης «λανθασµένων συνειρµών»  στο εκλογικό σώµα!

Είναι άλλο πράγµα να µιλάς για «εκποίηση» ή «αξιοποίηση» και άλλο για πώληση όσο – όσο (π.χ. ΟΠΑΠ, Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο). Είναι άλλο πράγµα να µιλάς για «εξυγίανση» και στην πράξη να χαρίζεις το ενεργητικό µιας τράπεζας (ΑΤΕ), σε έναν άλλο τραπεζίτη που περνάει «δύσκολες ώρες»  και όλο το παθητικό της  να το χρεώνεις στον ελληνικό λαό. Είναι άλλο πράγµα…
…να µιλάς για «εξορθολογισµό» και «συγχωνεύσεις» σχολείων και νοσοκοµείων και στην ουσία να προαναγγέλλεις απολύσεις και δραµατική υποβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Είναι προτιµότερο να µιλάς, γενικά και αόριστα, για «διαρθρωτικές αλλαγές» και «µεταρρυθµίσεις», από το να µιλάς για ιδιωτικοποιήσεις και ωµή πάσα στους κρατικοδίαιτους αεριτζήδες της χώρας. Είναι προτιµότερο και επιβεβληµένο να µιλάς για δηµιουργία «επενδυτικού κλίµατος» και «αύξηση της ανταγωνιστικότητας» και στην ουσία να εννοείς µισθούς Κίνας και ξεπούληµα εταιρειών ύδρευσης, σιδηροδρόµων, ορυκτού πλούτου, λιµανιών και αεροδροµίων. Είναι πιο πρόσφορο να επικαλείσαι την προστασία του δηµοσίου συµφέροντος και επί της  ουσίας να στρέφεις την µία κοινωνική κατηγορία εναντίον της άλλης και να επιστρατεύεις απεργούς λες και έχουν προσβληθεί τα σύνορα από ξένη δύναµη.


Μπορεί οι παραπάνω επισηµάνσεις να είναι ενδεικτικές του πολιτικού κατήφορου της κυβέρνησης προς τον αυταρχισµό και την βαθιά αντιδηµοκρατική συµπεριφορά, αλλά στην πράξη, αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την διασφάλιση των οικονοµικών συµφερόντων της εγχώριας και ξένης  οικονοµικής ελίτ, η οποία δεν φαίνεται ούτε στο ελάχιστο διατεθειµένη να θέσει αυτά τα συµφέροντα  υπό διαπραγµάτευση µε την µεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που δοκιµάζεται από την ύφεση, τα χρέη και την ανεργία.


Αν κάπου γίνεται αυτή τη στιγµή κυριολεκτικό πάρτι συµφερόντων, είναι στον τοµέα της Υγείας. Δεν χρειάζεται παράθεση στοιχείων για αυτή τη διαπίστωση. Τη βιώνει  οποιοσδήποτε πολίτης έρθει σε επαφή µε τις υφιστάµενες Μονάδες Υγείας και κυρίως σε επίπεδο πρωτοβάθµιας περίθαλψης. Οι Κυκλάδες και οι συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών νοσοκοµείων του Αιγαίου,  αποτελούν το σήµα κατατεθέν της επιχειρούµενης απαξίωσης του ΕΣΥ.

 Δεν υπάρχει µονάδα υγειονοµικής φροντίδας που να µην λειτουργεί στο «κόκκινο» από άποψη ελλείψεων έµψυχου υλικού και υποστηρικτικών µέσων. Εδώ, τα αλλεπάλληλα Μνηµόνια, έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους και το κερασάκι έρχεται να τοποθετηθεί από τις επιχειρούµενες συγχωνεύσεις, όπως για παράδειγµα, αυτή του νοσοκοµείου Νάξου µε εκείνο της Σύρου. Ακριβώς σε αυτό το έδαφος της µεθοδευµένης αναπηρίας του ΕΣΥ, στήνεται σιγά-σιγά το colpo grosso των ιδιωτικών συµφερόντων στην Υγεία. 


Το λεγόµενο «επενδυτικό ενδιαφέρον» έχει οσµιστεί «αίµα» και έχει ήδη γίνει ορατό στις Κυκλάδες, αφού έχει «κουµπώσει» τις πρωτοβουλίες του ακριβώς πάνω στα κενά του ΕΣΥ. Ιδιωτικές κλινικές και νοσοκοµεία της πρωτεύουσας περιµένουν την πελατειακή ροή µέσω των ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν µπει σαν Δούρειος Ίππος στο παιχνίδι, ξεκινώντας από τις αεροδιακοµιδές, τις οποίες δεν µπορεί να εγγυηθεί το καίρια αποδυναµωµένο ΕΚΑΒ.

Το πιο ανησυχητικό όµως, είναι να βρίσκουν αυτές οι µεθοδεύσεις και απροσδόκητους συµµάχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα όφειλε να κινητοποιεί σε αγωνιστική κατεύθυνση τις τοπικές κοινωνίες για την υπεράσπιση των δηµόσια παρεχόµενων υπηρεσιών υγείας.


Στην Πάρο, τα πράγµατα δεν κινούνται σε ιδιαίτερα διαφορετική κατεύθυνση. Το παραπαίον Κέντρο Υγείας, έχει δώσει το «σύνθηµα» στην ιδιωτική πρωτοβουλία ότι µπορεί να κινηθεί οργανωµένα και µε «ασφάλεια» και, προς την κατεύθυνση αυτή, αντίστοιχοι κύκλοι ιδιωτικών οικονοµικών συµφερόντων ετοιµάζονται ήδη πυρετωδώς για την επέλαση στην τσέπη του παριανού πολίτη, εκµεταλλευόµενοι και την µακρά χρονική απραξία της δηµοτικής αρχής, αλλά και  την εγκληµατική ανεκτικότητα και αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας.


Αυτός είναι και ο πιο σηµαντικός λόγος για την επιτυχή έκβαση των κινητοποιήσεων για την Υγεία σε Πάρο και Αντίπαρο, ώστε να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής της κοινωνικής αντίστασης στις Κυκλάδες, απέναντι στην επιχειρούµενη κατεδάφιση κάθε είδους δηµόσιας υποδοµής υγειονοµικής φροντίδας και προνοιακής πολιτικής.

Είναι η στιγµή που οι παριανοί πολίτες καλούνται να κάνουν τη διαφορά, επιχειρώντας ένα ποιοτικό συλλογικό άλµα από την αναξιοπρεπή και µίζερη λογική της ελεηµοσύνης για το αυτονόητο και της πολιτικής πελατείας, στο επίπεδο της αξιοπρέπειας του πολίτη που διεκδικεί αυτό που δικαιωµατικά του ανήκει.
Πηγή : http://parosnewsblog.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...