1 Ιαν 2022

Αλλαγή χρονιάς με υψηλότερα τέλη στη Μήλο


Mε φόντο την συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Μήλου στον τομέα του τουρισμού και τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους του Δήμου, την οποία αυτή συνεπάγεται, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Μήλου πρότεινε την αύξηση των τελών σε ύδρευση – αποχέτευση, καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό για το 2022. Σε μία μαραθώνια συζήτηση, η οποία άφησε σχεδόν διχασμένο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αύξηση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης, συζητήθηκε το ζήτημα της αναπροσαρμογής τους για το νέο οικονομικό έτος. 

 Σημειώνεται, ότι διαβάστηκε σχετική επιστολή των επιχειρηματιών της Μήλου, με την οποία οι επαγγελματίες ζητούσαν να μην επιβληθεί η αύξηση των τελών, λαμβάνοντας υπόψιν τη δυσχερή κατάσταση της υγειονομικής κρίσης.

 Πρόταση ώστε τα τέλη να παραμείνουν ως έχουν

 Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, σημείωσε πως η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου περιήλθε στη διάθεση των δημοτικών συμβούλων και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής μόλις στις 24 Δεκεμβρίου, με την τελική συζήτηση επί του θέματος για τη λήψη της οριστικής απόφασης να ορίζεται στις 29 Δεκεμβρίου, γεγονός που δεν επέτρεψε στις παρατάξεις της μειοψηφίας να επεξεργαστούν τα στοιχεία και να καταθέσουν τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις, όπως προβλέπεται στη σχετική διαδικασία. 

 Ο κ. Δαμουλάκης σημείωσε, πως επί θητείας του και παρ’ όλο που ο Δήμος χρέωνε στους πολίτες την τιμή του κυβικού χαμηλότερα απ’ όσο το προμηθευόταν ο ίδιος (η Μήλος προμηθεύεται από ιδιώτη μέσω σύμβασης το πόσιμο νερό). Ως εκ τούτου χαρακτηριστικά υποστήριξε, ότι οι αυξήσεις που προβλέπονται και επιβαρύνουν κυρίως τους επιχειρηματίες του νησιού είναι «υπέρογκες» και «αγγίζουν τα όρια της αισχροκέρδειας».

 Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πρότεινε να υπάρξει ορθολογική διαχείριση με συγκράτηση των δαπανών, την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής που ο Δήμος προμηθεύεται το νερό από την εταιρεία αλλά και διεκδίκηση κρατικών χρηματοδοτήσεων για την κάλυψη των δαπανών, ώστε στη λογική της ανταποδοτικότητας και λαμβάνοντας υπόψιν ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό, τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με φέτος.

 Σχετικά δε με το αυξημένο ενεργειακό κόστος παραγωγής του νερού, ο κ. Δαμουλάκης υπενθύμισε ότι η μονάδα παραγωγής νερού παράγει και το δικό της ρεύμα για τη λειτουργία της, ενώ υποστήριξε πως η μείζων μειοψηφία θα βάλει πλάτη για τη διεκδίκηση καλύτερης τιμής πώλησης του νερού προς το Δήμο.

 Στο ίδιο μήκος κύματος και η δημοτική σύμβουλος, κ. Βαμβακάρη, όπως και ο κ. Μωραΐτης, της ίδιας παράταξης, υπενθύμισαν ότι προ διετίας ψηφίστηκε κλιμακωτή τιμολόγηση του νερού, η οποία όπως υποστήριζε η δημοτική αρχή θα έλυνε τα όποια προβλήματα, ζητώντας διευκρινίσεις με το τι δεν πήγε καλά και η δημοτική αρχή επανέρχεται προτείνοντας νέες αυξήσεις. 

 Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Αντώνης Παλαιός, υπογράμμισε, πως οι αυξήσεις αυτές έρχονται να επιβαρύνουν τους επιχειρηματίες, για τους οποίους προηγήθηκαν αυξήσεις και στο κομμάτι των κοινόχρηστων χώρων, προτείνοντας οι όποιες αυξήσεις να επιβαρύνουν οριζόντια και όχι μόνο μία κατηγορία πολιτών, καθώς πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τους επιχειρηματίες.

 Αντίθετος με τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις υπήρξε και ο σύμβουλος, κ. Γιώργος Μαρτάκης, ο οποίος υποστήριξε πως οι αυξήσεις δεν αντιστοιχούν με αυξημένη ποιότητα παροχής υπηρεσιών, ενώ πρότεινε τα έσοδα να εξασφαλιστούν από άσκηση πίεσης στους κακοπληρωτές, που έχουν συσσωρεύσει χρέη προς το Δήμο. 

 Επιβάρυνση για τις μεγάλες καταναλώσεις μόνο 

 Υπέρ της προτεινόμενης αύξησης, τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Αβέρκιος Γαΐτανής, κατηγορώντας τον κ. Δαμουλάκη, ότι ωραιοποιεί καταστάσεις εις βάρος του Δήμου. Υποστήριξε, ότι «όποιος μεταφέρει χρέη μίας χρονιάς για να καλύψει τις ελλείψεις της επόμενης, ή όποιος καλύπτει με πόρους από άλλες δραστηριότητες τις δαπάνες των ανταποδοτικών, εγκληματεί κατά του Δήμου». 

Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ των διεκδικήσεων και της εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων, ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι «ποτέ στον προϋπολογισμό του δήμου μας δεν θα βάλουμε ευχές και όνειρα. Πρέπει να μπαίνουν πραγματικά στοιχεία και τέτοια στοιχεία μας δίνει η Οικονομική Υπηρεσία». Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος, κ. Φραγκίσκος Ζούλιας, ανέφερε ότι προφανώς και η εισήγηση των αυξήσεων δεν είναι αρεστή σε κανέναν δημοτικό σύμβουλο, ωστόσο υπενθύμισε, ότι οι αυξήσεις κατευθύνονται προς μεγάλους καταναλωτές νερού, οι οποίοι πωλούν συνήθως υπηρεσίες σε πελάτες, μέσω των οποίων μπορούν να καλύψουν την επιβάρυνση. 

 Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Ζούλια, ο Δήμος θα λειτουργούσε μόνον για να καλύπτει τις δαπάνες του σε νερό, ενώ με τις προβλεπόμενες αυξήσεις τα έξτρα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση έργων. Λαμβάνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανόλης Μικέλης, υπενθύμισε ότι ο Δήμος μέσα στο προηγούμενο διάστημα προχώρησε στη συντήρηση και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, καθώς η δημοτική αρχή παρέλαβε ένα δίκτυο με απώλειες της τάξεως του 30%. Όσον αφορά στην πίεση προς τους κακοπληρωτές, υπενθύμισε ότι ο Δήμος Μήλου δε διέθετε κανονισμό ύδρευσης, ο οποίος μόλις πρόσφατα εισήχθη και ψηφίστηκε και ως εκ τούτου θα ξεκινήσει και η διεκδίκηση των οφειλών. Επίσης υπενθύμισε πως εν μέσω πανδημίας, το κράτος παρείχε τη δυνατότητα διευκολύνσεων προς τους οφειλέτες, με αποτέλεσμα η εισπραξιμότητα να μη μπορεί να αυξηθεί στο επιθυμητό επίπεδο.

 Όσον αφορά στο κλιμακωτό τιμολόγιο, ο Δήμαρχος τόνισε, πως αυτό εγκρίθηκε και παραμένει, προκειμένου την επιβάρυνση να μη την δεχτούν οι μικροί καταναλωτές, αλλά εκείνοι που έχουν τις μεγάλες καταναλώσεις με γέμισμα πισίνας ή σιντριβανιών. Παράλληλα, υπενθύμισε πως εν μέσω θέρους, υπήρχαν κι εκείνοι που γέμισαν βαρέλια συνεχόμενα για τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους.

 «Για ποια αισχροκέρδεια μιλάμε; Κάτι να πάει στα ανταποδοτικά θέλουμε», τόνισε κλείνοντας ο Δήμαρχος, υποστηρίζοντας πως θα αποδεχτεί τις ευθύνες εφόσον έχει διαθέσιμα χρήματα να δαπανήσει και δεν προχωρήσει σε έργα. Υπογράμμισε τέλος, πως μέσα στο 2022 αναμένεται νέα έκρηξη του τουρισμού και θα πρέπει να έχει υπάρξει προετοιμασία τέτοια από το Δήμο σε υποδομές, που να εγγυηθεί την απρόσκοπτη παροχή νερού στους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά, σημειώνοντας, ότι με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες αναβαθμίσεις στα δίκτυα. 

 Αβεβαιότητα για το πόρισμα της ψηφοφορίας 

 Τελικώς, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη, την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Μήλου καταψήφισαν οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι και υπερψήφισαν μόλις έξι. Ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Απόστολος Γκαγκάκης, πρότεινε το θέμα να αποσυρθεί και να συζητηθεί εκ νέου, με τεκμηριωμένες προτάσεις που θα καταθέσουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας. 

 Ωστόσο σε αυτό, προβληματισμό εξέφρασαν, τόσο ο κ. Δαμουλάκης, όσο και ο κ. Γαϊτανής, υπενθυμίζοντας πως βάσει του θεσμικού πλαισίου, δεν υφίσταται αρνητική ψήφος σε οικονομικά ζητήματα και ενδεχομένως η απόφαση ακόμη και με τις έξι θετικές ψήφους να ισχύει. Πρότειναν δε, προτού το θέμα επανέλθει προς συζήτηση από τη νέα χρονιά, ο πρόεδρος να συμβουλευτεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όσον αφορά στο τι ακριβώς ισχύει μετά την ψηφοφορία επί του θέματος. 

 Αναγκαίες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών οι αυξήσεις στην καθαριότητα 

 Παρά το γεγονός, ότι οι αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης βρήκαν διχασμένο το Δημοτικό Συμβούλιο, η αύξηση που προτάθηκε επίσης στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, στηρίχθηκε από την πλειοψηφία των συμβούλων. Και σε αυτό τον τομέα, η αύξηση φαίνεται να επιβαρύνει κυρίως τους χώρους επαγγελματικής χρήσης, με τον κ. Δαμουλάκη εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας να επανέρχεται με πρόταση για καμία αύξηση τελών. 

 Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος, κ. Μικέλης, θύμισε στο Σώμα ότι από τα περίπου 3,5 χιλιάδες φωτιστικά του Δήμου, όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, τα 2,3 χιλιάδες ήταν κατεστραμμένα και ο Δήμος προχώρησε στην επισκευή και αντικατάστασή τους, καθώς και στην τοποθέτηση 1.000 λαμπτήρων τύπου LED. 

 Θύμισε επίσης, ότι το Σεπτέμβριο του 2019 όταν ανέλαβε καθήκοντα, ο Δήμος καλούνταν να διαχειριστεί την αποκομιδή των απορριμμάτων με τέσσερα απορριμματοφόρα και ένα σε επιφυλακή, τα οποία όμως είχαν τεράστιες φθορές, τις οποίες για να επισκευάσει ο Δήμος δαπάνησε χρήματα. Κατά τη θερινή περίοδο του 2021, ο Δήμος Μήλου διέθετε επτά απορριμματοφόρα και ένα σε επιφυλακή, ενώ έχει προγραμματίσει την προμήθεια ενός ακόμη οχήματος για το 2022, όπως και την προμήθεια κάδων.

 Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τον κ. Μικέλη έχουν κόστος και οι αυξήσεις στα τέλη γίνονται με γνώμονα τη μελλοντική ανάπτυξη του Δήμου. «Η Μήλος έχει αλλάξει επίπεδο, βρίσκεται στην κορυφή, μαζί με Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η έγκαιρη πρόβλεψη για βελτίωση των υποδομών θα σφραγίσει και τη βιωσιμότητα αυτής της ανάπτυξης. Την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ψήφισε η πλειοψηφία των συμβούλων, με μόνο τέσσερις συμβούλους από τη μειοψηφία να ψηφίζουν «παρών».

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...