31 Δεκ 2021

tinosart.gr...Ένα καλλιτεχνικό portal από τους μαθητές του ΕΠΑΛ Τήνου


Το στοίχημα της ανάπτυξης και λειτουργίας μίας σύγχρονης ιστοσελίδας, η οποία ίσως να αποτελέσει το καλλιτεχνικό portal του νησιού, με πρωτογενές υλικό, που αναδεικνύει την καλλιτεχνική συνέχεια της Τήνου, επιχειρούν να κερδίσουν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Τήνου.

Το tinosart.gr συγκέντρωσε και προβάλει πολύτιμο πρωτογενές υλικό, αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική συνέχεια του νησιού, του οποίου η μαρμαροτεχνία εγγράφεται στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο «άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας» της UNESCO.

Ο ιστότοπος του tinosart.gr δημιουργήθηκε από μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Τήνου στο πλαίσιο της δράσης «Τήνος: Εικαστικές Τέχνες - Από το χθες στο σήμερα» του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ» από την οποία χρηματοδοτήθηκε  και του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «”Τήνος: Εικαστικές τέχνες, από το χθες στο σήμερα” - Δημιουργία ιστοσελίδας ανάδειξης της καλλιτεχνικής συνέχειας του νησιού & χαρτογράφηση στις βαριές ορθογώνιες επιφάνειες του ΕΠΑΛ Τήνου που υλοποιήθηκαν στη σχολείο κατά το Σχολικό Έτος 2019-20.

Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να εμπλουτίσουν με περιεχόμενο ένα σύγχρονο ιστότοπο, μέσω του οποίου θα προβάλλεται η καλλιτεχνική συνέχεια του νησιού στον τομέα των εικαστικών τεχνών. Βασικοί στόχοι ήταν η απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειρίας από τους μαθητές στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό μίας σύνθετης ιστοσελίδας-πύλης (portal) σε πραγματικές συνθήκες, επεκτείνοντας τις γνώσεις που απέκτησαν στα μαθήματα «Εφαρμογές Πληροφορικής» της Α’ Λυκείου και «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοτόπων» της Β’ τάξης του τομέα Πληροφορικής. Επιπλέον, επιδιώχθηκε η απόκτηση εμπειρίας στη συνεργασία με μή κερδοσκοπικούς φορείς προκειμένου να αναδειχθεί η καλλιτεχνική συνέχεια του νησιού και η συμβολή της στη σύγχρονη ζωή.


Συνεργασία με Σ.Κ.Ε.Τ.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν με το Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, αντλώντας χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλές και πολύτιμη εμπειρία. Ειδικότερα, εκπρόσωποι του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, ενημέρωσαν τους μαθητές για τους σκοπούς του σωματείου όπως:

  • την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της Τήνου στην παραγωγή καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών έργων με πανελλήνια και πολλές φορές παγκόσμια επιρροή
  • την προβολή έργων εικαστικών καλλιτεχνών με καταγωγή ή με κατοικία στο νησί της Τήνου
  • την προστασία και διατήρηση της εικαστικής τέχνης στην Τήνο
  • την ανταλλαγή απόψεων και την δημιουργία διαλόγου για θέματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό
  • τη συνεργασία με άλλους φορείς για την ανάδειξη, προβολή και διάδοση της τέχνης. 

O Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών (ΣΚΕΤ) Τήνου αριθμεί 57 μέλη, με ενεργή συμμετοχή και έχοντας πραγματοποιήσει ήδη επτά ομαδικές εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια, συμμετοχές σε διαγωνισμούς κ.α. Πρόκειται για καλλιτέχνες που αγγίζουν την τέχνη με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη φωτογραφία, την ταπισερί, video art, installations.

Πέρα από τη συνεργασία των μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Τήνου με τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, συνεργασία υπήρξε επίσης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Εκπαιδευτικοί στόχοι

Οι ειδικοί εκπαιδευτικοί στόχοι που τέθηκαν κατά το σχεδιασμό του προγράμματος, ήταν οι μαθητές:

  • Να συζητούν, να αναλύουν, να ερμηνεύουν και να σχεδιάζουν σύγχρονους ιστότοπους
  • Να αξιοποιούν στρατηγικές σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοτόπων, σύνθεσης και γραφιστικής
  • Να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη ασφαλών και εύχρηστων διαδικτυακών υποδομών και ιστοτόπων
  • Να αισθανθούν και να συμβολοποιήσουν συνθήκες της ζωής τους
  • Να συνδέσουν την καλλιτεχνική παράδοση με το σύγχρονο γίγνεσθαι του νησιού
  • Να διερωτηθούν για την καλλιτεχνική συνέχεια του νησιού και τη συμβολή της στις σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητές του.

Η δομή της ιστοσελίδας

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Τήνου, έχουν «χωρίσει» την καλλιτεχνική περιήγηση στον πολιτιστικό πλούτο του νησιού σε τρεις κατηγορίες και ειδικότερα, αναφορικά με την αρχαιότητα, το χθες και το σήμερα της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Τήνο.

Μάλιστα, οι μαθητές έχουν συντάξει πρωτότυπο περιεχόμενο, που αφορά στην τέχνη στην Τήνο από το χθες στο σήμερα, με πλούσιες ιστοριογραφικές αναφορές, αλλά και φωτογραφικό υλικό, ενώ παράλληλα, εξερευνάται – επίσης με πρωτότυπη συγγραφή άρθρων από τους συμμετέχοντες – και το σήμερα του πολιτισμού, όπου αναλύεται η σημερινή σχέση της Τήνου με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.


Στην κατηγορία «Παρελθόν», μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Τήνου, τις τέχνες και τους καλλιτέχνες που έχει «γεννήσει». Στην κατηγορία «Παρόν», μπορεί κανείς να περιηγηθεί και να βρει πληροφορίες αναφορικά με τις σύγχρονες τέχνες, τους καλλιτέχνες του νησιού, τις εκθέσεις και τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα. Παράλληλα, ειδική κατηγορία υπάρχει σχετικά με τα μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφτεί προκειμένου να έρθει σε επαφή με τον τηνιακό πολιτισμό, με πλήρη περιγραφή και προώθηση της κάθε δομής, με κείμενο και οπτικό υλικό.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...