7 Ιουν 2022

Πανεπιστήμιου Αιγαίου: Διημερίδα για την κυκλική οικονομία και την πράσινη μετάβαση στο Αιγαίο


Η παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αφορά στη λειτουργία Κέντρου Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διημερίδας που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η πρωτοβουλία αυτή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, και με εργαστήριο του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων, αφορά στην ενίσχυση της μετάβασης στην κυκλική οικονομία μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών και την εξειδίκευση επιστημόνων και ερευνητών σε αυτές, στο πλαίσιο των εθνικών και διεθνών δικτύων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η ολιστική προσέγγιση του προγράμματος Aegean_BioEconomy συνδυάζει την ανάκτηση και αξιοποίηση των βιολογικών πόρων με την προώθηση της αειφορίας και της προστασίας των οικοσυστημάτων. Συγκεκριμένα, όπως ανέλυσε και ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος, αν. Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Δημήτριος – Φραγκίσκος Λέκκας, περιλαμβάνει 4 διακριτές δράσεις, οι οποίες οδηγούν στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και πλατφορμών στις Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου:

1.       Biomass: Βιώσιμη διαχείριση και παραγωγή βιομάζας

2.       Nature4water: Βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων και εδάφους με λύσεις βασισμένες στη φύση

3.       RE-Product: Ανακύκλωση υλικών και παραγωγή νέων προϊόντων

4.       Hotel Footprinting: Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τουριστικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, οι δράσεις του έργου αναμένεται να οδηγήσουν στη διαμόρφωση προτάσεων για νέους περιφερειακούς σχεδιασμούς σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Παράλληλα, επιμέρους στόχος του έργου είναι η υιοθέτηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βιοοικονομία και η προσαρμογή της στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, ώστε να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στην επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, στη μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, στην υποστήριξη υγειών φυσικών οικοσυστημάτων και στον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση της βιομηχανίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μιλώντας στο πλαίσιο της διημερίδας για την κυκλική οικονομία και την πράσινη μετάβαση στο Αιγαίο, ο κ. Λέκκας ανέλυσε τις δύο πρώτες δράσεις, δηλαδή σχετικά με τη βιομάζα και τη διαχείριση των υδατικών πόρων, ενώ σημείωσε πως οι δύο τελευταίες δράσεις, θα αναλυθούν σε πλαίσιο ακόλουθης ημερίδας, που θα διεξαχθεί στη Σύρο, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σημαντικές παρουσίες και ομιλίες στο πλαίσιο της διημερίδας

Κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της διημερίδας, που διοργανώνουν από κοινού το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, το πρόγραμμα των εργασιών άνοιξε η Αντιπρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μαρία Μάνια Μαύρη, ενώ στο πλαίσιο των χαιρετισμών, για τη σημασία της ημερίδας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μίλησε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για τα θέματα Περιβάλλοντος Κυκλάδων και Έπαρχος Π.Ε. Μήλου, κ. Έλλη Χωριανοπούλου.

Επιπλέον, για την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, αλλά και τα εργαλεία που αξιοποιεί και θέτει προς αξιοποίηση η πολιτεία στην κατεύθυνση αυτή, μίλησαν ο ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Κρεμλής και ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας, Δρ. Αντώνιος Γυπάκης.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Κέντρου Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας, από τον αν. Καθηγητή κ. Δημήτριο – Φραγκίσκο Λέκκα, ενώ στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε σε εκπροσώπους εταιρειών που εφαρμόζουν καινοτόμα προγράμματα, για την ανταλλαγή καλών πρακτικών στη βιώσιμη διαχείριση και παραγωγή βιομάζας και την βιώσιμη διαχείριση υδατικών πόρων και εδάφους.

Επιπλέον, συζήτηση – στρογγυλή τράπεζα πραγματοποιήθηκε πάνω στο θέμα των οφελών και των προκλήσεων της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης μετάβασης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας του Βόρειου Αιγαίου.

Στη σημερινή 2η ημέρα εργασιών της διημερίδας, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών θα αναδείξουν κρίσιμες πτυχές γύρω από την Βιοοικονομία και Κυκλική Οικονομία στον ελληνικό χώρο, ενώ τα συνεργαζόμενα εργαστήρια του Κέντρου Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας θα παρουσιάσουν επιστημονικά πειράματα/τεχνολογίες και θα αναδείξουν ενδιαφέρουσες πτυχές της έρευνας στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

«Πράσινη» αξιοποίηση όλων των πόρων στα νησιά μέσω καινοτόμων τεχνολογιών

Παρουσιάζοντας το έργο του Κέντρου Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ 2014-2020», με περίπου 1,4 εκ. ευρώ, ο αν. καθηγητής κ. Λέκκας, τόνισε, ότι «Οι στόχοι του έργου μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας, το οποίο το έχουμε ονομάσει Aegean BioEconomy, ώστε να αναπτύξουμε μία ερευνητική υποδομή, για την υποστήριξη της μετάβασης στο μοντέλο της βιώσιμης κυκλικής βιοοικονομίας στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο.

 Εμείς, ως Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αρχικά – και βέβαια τα εργαστήριά μας – έχουμε αναπτύξει πολλά χρόνια τεχνογνωσία, προκειμένου να μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, συντονίζουμε τις δομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να δημιουργήσουμε αυτό το Κέντρο και να υποστηρίξουμε τις δύο Περιφέρειες.

Επιπλέον, στόχος είναι να αξιοποιήσουμε πόρους που βρίσκουμε στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, είτε για παραγωγή τροφίμων, είτε για βιοϋλικά, βιοενέργεια, βιοπροϊόντα κλπ. Παράλληλα, προωθούμε την ευφορία και την προστασία των οικοσυστημάτων και βέβαια την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για τη βιώσιμη διαχείριση της βιομάζας, των υδατικών πόρων, του εδάφους, της ανακύκλωσης και της παραγωγής προϊόντων, σε ένα πλαίσιο της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο ίδιος στο πλαίσιο της διημερίδας, «η συμβολή του έργου στις νησιωτικές περιφέρειες του Βορείου & Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιείται με την ενεργοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων και άλλων αναπτυξιακών φορέων – είναι κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε ξεκινώντας με αυτήν την διημερίδα – με την προαγωγή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της μεταφοράς τεχνολογίας, τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων και τέλος με την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων με εφαρμογή περιβαλλοντικής καινοτομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πρόθεση είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών, υποδομών, αλλά επίσης εργαλείων, πλατφορμών και εφαρμογών υποδομής, ώστε να υποστηριχθούν οι στόχοι του προγράμματος του Κέντρου και κατ’ επέκταση η πράσινη μετάβαση σε όλο το Αιγαίο.

Πηγή : Κοινή Γνώμη/Ευαγγελία Κορωναίου

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...