15 Σεπ 2023

Τεράστιο το πλήγμα για την ελληνική μελισσοκομία | Απώλειες τουλάχιστον 44.000 μελισσοσμηνών


Γράφει 
για το Αγροτών Ανάγνωσμα

Τεκίδου Ρένα, μελισσοκόμος

Τεράστιο πλήγμα για την ελληνική μελισσοκομία άφησε πίσω της η κακοκαιρία ''Daniel''.

Χιλιάδες μελίσσια από όλη τη χώρα που ταξίδευαν κάθε χρονιά στους κάμπους της Θεσσαλίας, έκαναν φέτος το τελευταίο τους ταξίδι.

Ήδη από τη πρώτη μέρα πολλοί μελισσοκόμοι, επιχείρησαν παρά τον κίνδυνο να σώσουν ότι σώζεται, δυστυχώς όμως τα νερά είχαν παρασύρει προς άγνωστη κατεύθυνση τις κυψέλες. Δυστυχώς η ζημιά είναι τεράστια. Σε εξοπλισμό, μηχανήματα και το σημαντικότερο σε ζωικό κεφάλαιο. ΉΔΗ έχουν καταγραφεί απώλειες 43.980 μελισσοσμηνών, με τον αριθμό να αυξάνεται δραματικά.Οι κυψέλες είναι διάσπαρτες. Άλλες μέσα σε χωράφια, άλλες βρίσκονται κάτω από χώματα λάσπες και φερτά υλικά και άλλες έχουν παρασυρθεί, κάνοντας την εύρεσή τους σε συνδυασμό με το ''πλιάτσικο'' εξαιρετικά δύσκολη για τους ιδιοκτήτες τους.


Οι μελισσοκόμοι τόσο της περιοχής, όσο και οι νομάδες που είχαν τα μελίσσια τους εκεί, αντικρίζοντας το τέλος τους βρίσκονται σε απόγνωση. Πλέον δε μιλάμε μόνο για μία μόνο χαμένη χρονιά σε επίπεδο παραγωγής αλλά και ενδεχόμενη εγκατάλειψη του επαγγέλματος. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα καθώς οι αποζημιώσεις όποτε και αν δοθούν, δε καλύπτουν ούτε την αξία της κυψέλης.Μαζί με αυτές τις κυψέλες χάθηκαν εκατομμύρια μέλισσες. 


Οι κύριοι επικονιαστές της φύσης της χώρας μας. Μίας φύσης που χτυπήθηκε ανελέητα φέτος πρώτα από τις φωτιές και τώρα από τις πλημμύρες. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι το 65% των φυτών συνολικά και ιδιαίτερα το 86% των δασικών ειδών επικονιάζονται από μέλισσες.Η παραγωγή φρούτων και καρπών εξαρτάται από αυτές.Η χώρα μας παρήγαγε μέχρι σήμερα,κάτω από αντίξοες συνθήκες τόνους ελληνικό μέλι, με τις γνωστές σε όλους μας ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά.


Ήδη είχαμε προειδοποιήσει αρκετές φορές για τις ελληνοποιήσεις μελιών από χώρες εκτός ΕΕ .Χώρες που δε γνωρίζουμε το σύστημα ασφάλειας τροφίμων που εφαρμόζουν και είναι κάτι που για πολλές από αυτές είναι ανύπαρκτο. Μέλια που που τελικά φτάνουν στο πιάτο μας ενώ η κατανάλωση τους είναι επικίνδυνη.Η απουσία των Ελλήνων Μελισσοκόμων και της ΕΓΧΩΡΙΑΣ Παραγωγής μελιού, θα φέρει αναπόφευκτα καταστροφικά αποτελέσματα.

Τώρα περισσότερο από ποτέ η μελισσοκομία χρειάζεται τη στήριξη ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Πηγή : https://giorgoskatsadonis.blogspot.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...