3 Φεβ 2024

Σέριφος Κινδυνεύει να χάσει τον εξαιρετικό και αυθεντικό της χαρακτήρα από τον υπερτουρισμό.


Τρία νησιά των Κυκλάδων βρίσκονται στη λίστα με τα υπό απειλή μνημεία και τόπους πολιτισμικής κληρονομιάς  της Ευρώπης.

Πρόκειται για τα νησιά Σίφνο, Σέριφο και Φολέγανδρο, με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), να τα εντάσσει στο πρόγραμμα  «7 υπό απειλή 2024».

Σύμφωνα με την έκθεση τα παραπάνω νησιά κινδυνεύουν να χάσουν τον εξαιρετικό και αυθεντικό τους χαρακτήρα από τον υπερτουρισμό.

Η λίστα των “11”

Τα μνημεία και οι τόποι πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που προκρίθηκαν στη βραχεία λίστα για τη φετινή έκδοση του προγράμματος «7 Most Endangered» ανακοινώθηκαν από την Europa Nostra, την European Voice of Civil Society Committed to Cultural and Natural Heritage, και το European Investment Bank (EIB) Institute.

Ανάμεσα στα  11 πιο απειλούμενα μνημεία και περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2024, βρίσκονται τα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα oι περιπτώσεις της Σίφνου, της Σερίφου και της Φολεγάνδρου.

Η επιλογή έγινε με βάση την υψηλή πολιτιστική σημασία καθενός από τα μνημεία, καθώς και τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν σήμερα. Επίσης, ένα άλλο κριτήριο επιλογής ήταν η δυνατότητα αυτών των τόπων να λειτουργήσουν ως καταλύτης για βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

Τα επαπειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς επιλέχθηκαν από διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες σε θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, αρχιτεκτονικής, συντήρησης, ανάλυσης έργων και οικονομικών. Οι υποψηφιότητες για το πρόγραμμα 7 Most Endangered 2024 υποβλήθηκαν από οργανώσεις μέλη, συνεργαζόμενες οργανώσεις ή μεμονωμένα μέλη της Europa Nostra, καθώς και από μέλη της European Heritage Alliance.

Η τελική λίστα των 7 πιο απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2024 θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο.

Για το ιστορικό, τα 11 μνημεία, εκτός από τα νησιά των Κυκλάδων που εντάσσονται στη λίστα, είναι ο Αρχαιολογικός χώρος Muret e Portës, Durrës, στην Αλβανία, το Ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα στο Amberd, στην Αρμενία, το  Palais du Midi, Βρυξέλλες στο Βέλγιο, οι Εργατικές κατοικίες (courées), Roubaix-Tourcoing, στη Γαλλία, η  εκκλησία του San Pietro, Gessate, Μιλάνο, στην Ιταλία ΙΤΑΛΙΑ, η συναγωγή της Σιένα,την Ιταλία ΙΤΑΛΙΑ, το Παλάτι Sztynort, northern Masuria την Πολωνία,  η Οικία του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, Šabac στην Σερβία, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, Altınözü / Hatay στην Τουρκία και η Σιδηρά Πύλη της Αντιόχειας, Antakya / Hatay, επίσης στην Τουρκία.

Τα νησιά των Κυκλάδων χάνουν τον αυθεντικό τους χαραχτήρα

Τα νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκονται αντιμέτωπα με μια πληθώρα προκλήσεων που θέτει η έξαρση της τουριστικής ανάπτυξης και η ανεξέλεγκτη δόμηση. Παρά την οικονομική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, δημιουργείται παράλληλα και πλήθος περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικών ζητημάτων, όπως η υποβάθμιση των φυσικών πόρων, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η λειψυδρία, τα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Τα νησιά κινδυνεύουν να χάσουν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα, καθώς η ταχεία τουριστική οικοδόμηση απειλεί να επισκιάσει την εγγενή ομορφιά τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μικρότεροι νησιωτικοί προορισμοί εντός των Κυκλάδων, οι οποίοι υφίστανται το κύριο βάρος του υπερτουρισμού. Η επιβάρυνση των υποδομών και η αυξανόμενη ζήτηση για καταλύματα αποτελούν σημαντικές προκλήσεις. Η ζήτηση για νέες κατασκευές πέραν των ορίων των οικισμών έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να αποκαλύπτουν σταθερή αύξηση των νέων οικοδομικών αδειών από 916 το 2018 σε 1.280 το 2022. Τα δομημένα τετραγωνικά μέτρα, που αυξάνονται από 291.722 τ.μ. το 2018 σε 419.232 τ.μ. το 2022, υπογραμμίζουν την εντατικοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Την υποψηφιότητα των Κυκλάδων, και συγκεκριμένα των νησιών Σίφνου, Σερίφου και Φολεγάνδρου, στο πρόγραμμα «7 Most Endangered 2024», έκανε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), με σκοπό τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης, αλλά και προτάσεων για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας των νησιών.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΛΕΤ υποστηρίζει πως είναι καίριας σημασίας η λήψη στρατηγικών μέτρων βασισμένων σε πολιτικές για την αντιμετώπιση των πιεστικών ζητημάτων στις Κυκλάδες, προτείνοντας η προσέγγιση για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των νησιών να είναι ολιστική.

Μάλιστα, στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνεται η θέσπιση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό με σκοπό τη ρύθμιση και διαχείριση των δραστηριοτήτων, μαζί με τη θεσμοθέτηση ενός δεσμευτικού Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου για το Νότιο Αιγαίο.

Η πρόταση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη κατάρτισης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τον καθορισμό ζωνών ανάδειξης του τοπίου, τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη σύγκλιση των πολιτικών και τη δημιουργία ειδικών θεσμικών ρυθμίσεων για την ενσωμάτωση της φέρουσας ικανότητας στο χωρικό σχεδιασμό.

Η ΕΛΛΕΤ δρομολόγησε δράσεις σε αυτά τα τρία νησιά, τη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο, ενώ οι προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των δημόσιων διαβουλεύσεων αφορούν κρίσιμες πτυχές όπως η έναρξη τουριστικών επενδύσεων, η υπερδόμηση και η προστασία των φυσικών και γεωργικών περιοχών.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που άρχισε το 2013, υποστηρίζει τη φέρουσα ικανότητα κάθε νησιού, με στόχο τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Το πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ "Αειφόρο Αιγαίο", που ξεκίνησε το 2004, έχει λειτουργήσει ως πλατφόρμα για δράσεις ευαισθητοποίησης, διαβουλεύσεις σχετικά με αναπτυξιακά μοντέλα και παρεμβάσεις για τη διασφάλιση του βιώσιμου μέλλοντος των νησιών.

Η ΕΛΛΕΤ οραματίζεται την αξιοποίηση του προγράμματος «7 Most Endangered» για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανεξέλεγκτη δόμηση και την προσπάθεια επιρροής των κυβερνητικών πολιτικών για τη βελτίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στα νησιά. Στους υποστηρικτές αυτής της εκστρατείας περιλαμβάνονται οι δήμαρχοι της Σίφνου, της Σερίφου και της Φολεγάνδρου.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...