Έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στις 11 Ιανουαρίου για την παρουσίαση του σχεδίου νόμου «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου το τελικό σχέδιο νόμου. Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου «καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω σχεδίου».
Μέσα από 24 άρθρα το υπουργείο επαναπροσδιορίζει θέματα για τις οριοθετήσεις των αιγιαλών, τον τρόπο μίσθωσης και τις κυρώσεις για τους παραβάτες. Όπως αναδεικνύει ο Γιώργος Λιάλιος στην «Κ», στα πολύ θετικά του σχεδίου νόμου είναι η σαφής αναφορά στην υποχρέωση τήρησης ελεύθερης πρόσβασης: «Αν μεταξύ αιγιαλού και δημόσιας οδού παρεμβάλλεται ιδιωτικό ακίνητο, ο κύριος, επικαρπωτής και νομέας του παρέχουν ελεύθερη δίοδο για την ακώλυτη και ασφαλή πρόσβαση από τη δημόσια οδό, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία». Σε περίπτωση παρεμπόδισης προβλέπεται πρόστιμο από 2.000 έως 60.000 ευρώ. Επίσης, για πρώτη φορά ο μισθωτής είναι υπεύθυνος να ενημερώνει το κοινό για την οριοθέτηση της παραχώρησης.
Ως προς την έκταση της μίσθωσης παραμένει ο περιορισμός του 50-50 και των 500 τ.μ. Η διαδικασία θα διεξάγεται μέσα από το νέο πληροφοριακό σύστημα του gov.gr «Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας» που θα βρίσκεται υπό την ευθύνη των Κτηματικών Υπηρεσιών. Αν και καταργεί τη συμμετοχή των δήμων, διατηρεί τα έσοδά τους από τις μισθώσεις στο 60% του ποσού.
Ορίζεται ακόμη ότι αν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις των οποίων η «προβολή» καλύπτει το ίδιο τμήμα του αιγιαλού ή της παραλίας, τότε θα γίνεται διαγωνισμός, με σκοπό να σταματήσουν τα «μπλοκ» συνεχόμενων ομπρελοκαθισμάτων που παρατηρούνται σε παραλίες αστικών περιοχών (π.χ. Ρόδος, Ηράκλειο). Ωστόσο, αυτή η πολύ θετική ρύθμιση έχει ένα ευμέγεθες «παράθυρο»: ο περιορισμός των 500 τ.μ. (πάντα όμως μέχρι την κάλυψη του 50% της ακτής) θα εξακολουθήσει να μην ισχύει για ξενοδοχεία, κάμπινγκ και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, όπως σήμερα.
Το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει μια νέα διαδικασία οριοθέτησης των αιγιαλών και της παραλίας, την οποία θα χειρίζεται μια επιτροπή που θα συγκροτείται ανά περιφερειακή ενότητα και θα περιλαμβάνει δύο στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας, τον λιμενάρχη, έναν γεωλόγο του Δημοσίου και τον προϊστάμενο της πολεοδομίας. Μετά τον καθορισμό των ορίων αιγιαλού, παραλίας και τυχόν παλαιού αιγιαλού, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι επιτρέπεται η απαλλοτρίωση τυχόν ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που προϋπάρχουν. Στον υφιστάμενο νόμο η διαδικασία είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική.
Ίσως η σημαντικότερη οπισθοχώρηση του σχεδίου νόμου έναντι των όσων ισχύουν σήμερα είναι ότι επαναφέρει τους παλαιούς αιγιαλούς στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, αν και είχαν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι σε τροποποίηση της νομοθεσίας το 2019. Οι αιγιαλοί και οι παραλίες που βρίσκονται εντός περιοχών Natura 2000 διαχωρίζονται ως «προστατευόμενοι».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Καθημερινή
Πάρτε μέρος στη διαβούλευση στο gov.gr
Πηγή : sustainablecyclades.g
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου