19 Απρ 2024

Δράσεις στη Σίφνο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής


Μία σημαντική απόφαση, ελήφθη στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σίφνου, όταν και συζητήθηκαν μία σειρά από προτάσεις για υλοποίηση δράσεων του Δήμου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), στο πλαίσιο της μεταξύ τους προγραμματικής σύμβασης, σε συνέχεια του από 5 Δεκεμβρίου 2023 μνημονίου συνεργασίας.

Αντικείμενο συνεργασίας

Το μνημόνιο συνεργασίας έχει σκοπό την από κοινού προώθηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας των δύο μερών. Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, το αντικείμενο της συνεργασίας περιλαμβάνει:

  • Συνεργασία σε όλους τους τομείς Αγροτικής Ανάπτυξης, Κοινωνικής και Οικονομικής ζωής του Δήμου που υπάρχει ανάγκη στήριξης (Τοπικό Προiόντα -Δημόσια Υγεία -Τουρισμός) σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και γενικά επιστημονικό ενδιαφέρον.

  • Κοινή οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σειρών μαθημάτων, ασύγχρονων ή δια (ώσης σεμιναρίων, εργαστηρίων και διαλέξεων

  • Από κοινού συμμετοχή στη διεκδίκηση εξωτερικής χρηματοδότησης για ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες, τα οποία Θα περιγράφονται σε ξεχωριστό παράρτημα ταυ παρόντας Μνημονίου.

  • Ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας, για παράδειγμα μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου ενημερωτικού υλικού, δημοσιεύσεων και ερευνητικών αποτελεσμάτων.

  • Ανταλλαγή και μεταφορά καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας και στήριξης μέσω αυτής της τοπικής οικονομίας.

Κάποιες από τις προτάσεις που "έπεσαν" στο τραπέζι

Κοινωνική Ακρόαση

Προτείνεται η δημιουργία έξυπνης πλατφόρμας κοινωνικής ακρόασης. Η υλοποίησή της, ουσιαστικά θα επιτρέπει οι χρήστες να συμμετέχουν μέσω του κινητού τηλεφώνου που διαθέτουν και για την αυτοματοποιημένη συλλογή δεδομένων από τους συμμετέχοντες προτείνεται η χρήση σύντομων ερωτήσεων με προεπιλεγμένες απαντήσεις.

Ως αποτέλεσμα, η έξυπνη εφαρμογή κοινωνικής ακρόασης θα εξάγει τα απαιτούμενα στατιστικά στοιχεία τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χάραξη πολιτικής του Δήμου. Η υλοποίηση θα γίνει με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών και μεθοδολογιών σχεδίασης διαδικτυακών εφαρμογών (responsive desίgn, κ.λπ.) ώστε να ανταποκρίνεται στις συνήθειες και στις απαιτήσεις της πλειονότητας των κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και χρησιμοποιούνται σήμερα. Για τη λειτουργία της απαιτείται μόνον μια συσκευή με δυνατότητα πλοήγησης στο Internet (π.χ. ένα κινητό τηλέφωνο).

Καινοτόμα Τεχνολογικά Έργα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δήμου

Ένα από τα πιθανά έργα, η δημιουργία έξυπνης εφαρμογής για την υποστήριξη των ατόμων σε περίπτωση που χαθούν (άνοια, Alzheimer, παιδιά, τουρίστες). Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα εμπεριέχει τις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Η αρμόδια δομή/υπηρεσία του Δήμου θα καταγράφει τα άτομα που χρήζουν τέτοιας βοήθειας (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με άνοια, Alzheimer, κ.ά.).

  • Στους συγκεκριμένους δημότες θα διατίθεται ένα ειδικό βραχιόλι.

  • Στους συγγενείς του δημότη θα διατίθεται δωρεάν έξυπνη εφαρμογή για το κινητό.

  • Σε περίπτωση που χαθεί ο πάσχων θα μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να σκανάρει το βραχιόλι που φοράει ο πάσχων και άμεσα να ειδοποιηθεί ο συγγενής του πάσχοντα στο κινητό του μέσω της έξυπνης εφαρμογής. Αντίστοιχα μπορεί να ειδοποιείται και αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Κοινωνική Συνταγογράφηση

Ανάπτυξη υπηρεσίας και ολοκληρωμένης πλατφόρμας για την κοινωνική συνταγογράφηση στο Δήμο. Η συγκεκριμένη υπηρεσία/εφαρμογή θα υποδέχεται δημότες και κατά περίπτωση θα μπορεί να εκδίδει δωρεάν voucher για κοινωνική συνταγογράφηση, όπως ενδεικτικά χορός, γυμναστική, κ.λπ. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει την στελέχωση δικτύου συνεργατών στο Δήμο και την αυτοματοποιημένη ενημέρωσή τους. Οι ενέργειες που Θα υποστηρίζονται είναι ενδεικτικά:

  • Καταχώρηση και αναζήτηση δημότη.

  • Απόδοση ηλεκτρονικού voucher κοινωνικής συνταγογράφησης.

  • Στατιστικά παρακολούθησης συμμετοχής σε vouchers ανά δημότη.

Οι υπηρεσίες που Θα παρέχονται στην κοινωνική συνταγογράφηση Θα επιλεγούν σε συνεννόηση με το Δήμο.

Ψηφιακοί Νομάδες

Δημιουργία πρότυπης μονάδας ως πόλος έλξης Ψηφιακών Νομάδων με τεράστια οικονομικά οφέλη για το Δήμο και την τοπική κοινωνία. Οι ψηφιακοί νομάδες αναφέρονται σε πολίτες του κόσμου με σημαντικά οικονομικό υπόβαθρο οι οποίοι αναζητούν να εγκατασταθούν σε περιοχές που μπορούν να υποστηρίξουν την εργασία τους από απόσταση (τηλε-ερyασία) και οι οποίες έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως καλές κλιματολογικές συνθήκες τοπικά προϊόντα, παράδοση, κουλτούρα, φυσική ομορφιά, κ.ο.κ. Η Σίφνος μπορεί να αποτελέσει σημαντικά πόλο έλξης για τους ψηφιακού νομάδες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες για 6 μήνες ισοδυναμεί με 1,6 δις ευρώ ή αλλιώς με 2,5 εκατομμύρια τουριστικές αφίξεις για μία εβδομάδα διαμονής.

Η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων έχει σημαντικά οφέλη, όπως ενδεικτικά:

  • Φυσικές και άυλες υπηρεσίες φιλοξενίας στους χώρους εγκατάστασης.

  • Καθοδήγηση νέων επιχειρηματιών σε όλα τα στάδια μετατροπής μιας ιδέας σε ένα προϊόν ή επιχείρηση.

  • Καθοδήγηση για πρόσβαση οε χρηματοδότηση, μέσω ανάπτυξης διεπαφών με χρηματοδοτικά σχήματα.

  • Νομική, λογιστική και διοικητική υποστήριξη μέσω συμβουλευτικής καθοδήγησης σχετικά με τη σύσταση και ανάπτυξη επιχειρήσεων.

  • Παροχή υπηρεσιών mentoring και coaching.

  • Παροχή υπηρεσιών δικτύωσης.

  • Παροχή υπηρεσιών διαμόρφωσης στρατηγικών εξόδου, ώστε να διευκολυνθεί η αποχώρηση από τη θερμοκοιτίδα και η ενσωμάτωση στην αγορά.

Η θερμοκοιτίδα δύναται να έχει παρουσία κυρίαρχα στον Δήμο Σίφνου και σε 2-3 σημεία στις γειτονικές Κυκλάδες σε χώρους που θα προσφερθούν από τους Δήμους και θα διαμορφωθούν κατάλληλα από το πρόγραμμα. Από την πρωτοβουλία Θα προκύψουν οφέλη τόσο για τους νέους επιχειρηματίες όσο και για την τοπική κοινωνία.

Το πλάνο επί των προτάσεων

Οι προτάσεις που συζητήθηκαν θα έχουν συμμετοχή και επίβλεψη από την Επιστημονική ομάδα Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «συμβουλευτική και έργα στήριξης» του Δήμου Σίφνου η οποία θα προσπαθήσει να βρει τρόπους ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία/προγράμματα των υποψηφίων έργων όταν θα υπάρχουν ώριμες μελέτες. Φυσικά τα αντικείμενα μπορούν να διευρυνθούν περαιτέρω με αντικείμενα όπως συμβουλευτική και στήριξη σε θέματα Δημόσιας Υγείας μέσα από ένα κέντρο "ΣΙΦΝΟΣ ΗΕΑLΤΗ SUPPORT HUB", καθώς και θεματολογία σχετικά με Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΕ) ή Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ). Τέλος, η ίδρυση ενός εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Τροφοτουρισμός και Τροφοπολιτισμός Επιστήμη και Επικοινωνία» θα μπορούσε να στηρίξει σημαντικά την περιοχή και όλες τις Κυκλάδες. Η σημαντικότητά του θα είχε και σημαντική στήριξη της τοπικής Γαστρονομίας με αμφισήμαντη σημασία με το έργο και την πολιτισμική αξία του «Τσελεμεντέ» ως κουλτούρα διατροφής και γαστρονομίας.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...