17 Απρ 2024

Γραφειοκρατικά εμπόδια στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σέριφο



Όσα λέει στην "Κοινή Γνώμη" ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης για ένα έργο που προσπαθούν να υλοποιήσουν τα τελευταία 5 χρόνια

Ενα έργο, που θα άλλαζε εν πολλοίς τις γεωπολιτισμικές διαδρομές για το νησί της Σερίφου, συνεχίζει να βρίσκεται στα σκαριά εδώ και 5 χρόνια και πλέον μπαίνει και πάλι στη διαδικασία νέας προγραμματικής σύμβασης. Όπως αναφέρει στην "Κοινή Γνώμη" ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης"η όλη διαδικασία κολλάει στη γραφειοκρατία και αυτή είναι η τέταρτη φορά που θα επικαιροποιήσουμε την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής στον Δήμο για το συγκεκριμένο ζήτημα".

Συγκεκριμένα, στην έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης προχώρησαν Δήμος Σερίφου και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Αξιοποίηση της γεωλογικής & μεταλλευτικής ιστορίας της Σερίφου με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού-Προμήθεια Σήμανσης Γεωπολιτισμικών Διαδρομών». Παράλληλα, εξουσιοδοτείται ο δήμαρχος για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

Κ. Ρεβίνθης: “Μας έχει ζητηθεί για τέταρτη φορά να επικαιροποιήσουμε την απόφαση”

Ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το έργο το οποίο έχει "κολλήσει" επί πολλά χρόνια στην γραφειοκρατία, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι, "μας έχει ζητηθεί για τέταρτη φορά να επικαιροποιήσουμε την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, πλέον, της Οικονομικής Επιτροπής, τότε, προκειμένου να εγκρίνουμε αυτό το σχέδιο και να πάμε να υπογράψουμε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτή τη πολυπόθητη προγραμματική σύμβαση για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του έργου. Έχουμε φάει πέντε χρόνια και υπήρχαν διάφορα προβλήματα και μιλάμε για ένα απλό έργο, για μία πρόσθετη σήμανση που θέλουμε να βάλουμε στα μονοπάτια του νησιού, πράγμα για εμένα πολύ απλό. Έχουμε μπει, λοιπόν, στη διαδικασία αυτή και με τη Διεύθυνση Δασών, υπήρχαν κάποιες διαφωνίες και το αποτέλεσμα που πέτυχε η Διεύθυνση Δασών, ήταν να καθυστερήσουμε και τα μισά έργα, από αυτά που ήταν ενταγμένα, να είναι προβληματικά και να μην υλοποιούνται. Εμείς είχαμε υποβάλλει 31 Οκτωβρίου του 2019 την πρότασή μας και κολλάει συνεχώς σε γραφειοκρατικά ζητήματα. Η Διεύθυνση Δασών, μας έκανε ολόκληρη ιστορία, αν θα πρέπει να έχουμε δασολόγο στο νησί μας, ενώ εμείς λέγαμε ότι δεν έχουμε δασικές εκτάσεις, παρά μόνο χορτολιβαδικές."

"Στο τέλος, θα γίνει απένταξη των έργων και θα αναρωτιόμαστε για το ποιος φταίει"

Σε ότι αφορά, στο τι περιμένει από εδώ και στο εξής, ο κ. Ρεβίνθης, τόνισε, ότι, "πλέον θα πάμε πάλι σε επικαιροποίηση και θα δούμε. Στο τέλος, θα γίνει απένταξη των έργων και θα αναρωτιόμαστε για το ποιος φταίει. Αυτό δεν είναι καν έργο, είναι απλή προμήθεια και εγκατάσταση, μια παροχή υπηρεσίας, για την τοποθέτηση πρόσθετης σήμανσης, σε 10 διαδρομές περιπατητικές του Δήμου Σερίφου, με πινακίδες κατευθύνσεων, ενημερωτικές, καθώς αξιοθέατα έχουμε. Είναι κάτι πολύ απλό και χρήσιμο ταυτόχρονα. Δεν βλέπω εγρήγορση και ανησυχώ διότι αυτό δεν είναι από εθνικούς πόρους, είναι από ευρωπαϊκούς πόρους και εκεί οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πολύ ανοχή, σου λένε, προχωράει το έργο, αν δεν προχωράει, οδηγούμαστε σε απένταξη. Σου λένε δεν μπορούμε να επενδύουμε χρήματα για να υπάρξει ένα αναπτυξιακό έργο και να μπλέκει σε διαδικασίες και να καθυστερεί πέντε χρόνια. Σκεφτείτε ότι είχαμε στα χέρια μας, έγκριση από τη Διεύθυνση Δασών και στην συνέχεια προχώρησαν σε άρση της εγκρίσεως. Δεν καταλαβαίνει γιατί έχει υπάρξει τέτοια εμπλοκή και γραφειοκρατία για αυτό το ζήτημα".

Φυσικό αντικείμενο του έργου

Το έργο απαρτίζεται από τρία υποέργα. Το πρώτο υποέργο αφορά στην υλοποίηση όλων των εργασιών προμήθειας και τοποθέτησης της σήμανσης με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές και τις θέσεις χωροθέτησης που περιγράφονται στη Τεχνική Έκθεση Προμήθειας. Το δεύτερο υποέργο αφορά στην παροχή δασοτεχνικής υπηρεσίας για την επίβλεψη του δασοτεχνικού έργου, ενώ το τρίτο υποέργο αφορά στην τεχνική υποστήριξη του Δήμου για την κατάθεση της αίτησης στήριξης, καθώς και στην παρακολούθηση της διοίκησης του επενδυτικού σχεδίου κατά την υλοποίηση του έργου.

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η εκτέλεση της Πράξης: «Αξιοποίηση της γεωλογικής & μεταλλευτικής ιστορίας της Σερίφου με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού - Προμήθεια Σήμανσης Γεωπολιτισμικών Διαδρομών». Αντικείμενό της αποτελεί η εκτέλεση του έργου, που βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Ο.Τ.Α του Δήμου Σερίφου από τον εν λόγω Δήμο, σύμφωνα με τη νομοθεσία που το διέπει. Ο υφυπουργός με την παρούσα παρέχει την έγκρισή του στο Δήμο Σερίφου για την εκτέλεση του εν λόγω έργου, σύμφωνα με τα εν συνεχεία αναφερόμενα.

Περιγραφή του έργου

Το Έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση της παρακάτω Προμήθειας και Τοποθέτησης Σήμανσης:

• Προμήθεια-μεταφορά και τοποθέτηση 22 Πινακίδων Υποδοχής.

• Προμήθεια-μεταφορά και τοποθέτηση 13 Πινακίδων Ενημέρωσης.

• Προμήθεια-μεταφορά και τοποθέτηση 2 Πληροφοριακών Πινάκων.

• Προμήθεια-μεταφορά και τοποθέτηση 82 Πινακίδων Κατεύθυνσης.

• Προμήθεια-μεταφορά και τοποθέτηση 2 Πινακίδων Τύπου Αναλογίου.

• Προμήθεια-μεταφορά και τοποθέτηση 230 Μεταλλικών Πινακιδίων.

• Τις εργασίες σχεδιασμού και εκτύπωσης των πινακίδων.

Η προμήθεια και τοποθέτηση σήμανσης θα πραγματοποιηθεί με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές της Τεχνικής Έκθεσης προμήθειας, η οποία εκπονήθηκε με βάση τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία, με την υπουργική απόφαση με τίτλο «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών-πεζοπορικών μονοπατιών», αναφορικά με την αντικατάσταση φθαρμένης σήμανσης και τη συμπλήρωση σήμανσης. Η χρήση του έργου, μετά την ολοκλήρωσή του, ανατίθεται αρμοδίως στο Δήμο Σερίφου, που δεσμεύεται από ίδιες πιστώσεις για τη συντήρησή του, σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας του δάσους, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου και την εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας που θα πρέπει να εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου, κατά τα οριζόμενα στην απόφαση του Υφυπουργού Γεωργίας, από την αρμόδια δασική υπηρεσία.

Προϋπολογισμός και διάρκεια σύμβασης

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση της προμήθειας και τοποθέτησης σήμανσης της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 51.318,40 ευρώ. Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει με την ολοκλήρωση του Έργου και την οριστική παραλαβή του. H διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται από τον Απρίλιο 2024 έως και τον Δεκέμβριο του 2025 (21 μήνες) και οποιεσδήποτε τροποποιήσεις που υπερβαίνουν τους 6 μήνες γίνονται μετά από σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...