23 Απρ 2024

Η Ολυμπιακή Φλόγα "φώτισε" τις Κυκλάδες

Οι δήμαρχοι Σαντορίνης, Νάξου και Πάρου μιλούν στην "Κοινή Γνώμη" για τις συγκινητικές στιγμές που βίωσαν τα νησιά τους
Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια, από την τελευταία φορά, που η Ολυμπιακή Φλόγα είχε περάσει από τα νησιά των Κυκλάδων, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004, για τα φωτίσει και πάλι. Στο πλαίσιο, της φετινής λαμπαδηδρομίας για τους Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι, μπήκαν εκ νέου οι Κυκλάδες, στο καλεντάρι της διοργάνωσης και μάλιστα 3 νησιά, η Σαντορίνη, η Νάξος και η Πάρος είχαν τη χαρά να υποδεχτούν τη Φλόγα.

Συγκεκριμένα στην 4η μέρα της Λαμπαδηδρομίας το ταξίδι ξεκίνησε από τη Σαντορίνη, όπου αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, μετέφερε τη φλόγα στο νησί, με την τελετή να γίνεται στα Φηρά και τα γραφικά στενά του νησιού, που ήταν γεμάτα κόσμο, να φωτίζονται από την Φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων.

Στη συνέχεια, η Φλόγα έφτασε στη Νάξο, όπου το βωμό στο λιμάνι άναψε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Στο κλείσιμο της ημέρας, η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στην Πάρο, όπου οι κάτοικοι του νησιού της επιφύλασσαν μία σπουδαία υποδοχή και στη συνέχεια, τον βωμό άναψε στην Παροικιά, ο πρωταθλητής του Κάνοε Καγιάκ, Χρήστος Τσακμάκης.

Οι δήμαρχοι των τριών νησιών, από τα οποία πέρασε η Ολυμπιακή Φλόγα, μίλησαν στην "Κοινή Γνώμη" για αυτή την σημαντική στιγμή για τον τόπο τους και την εμπειρία όπως τη βίωσαν, καθώς και για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.

Ν. Ζώρζος: "Η Σαντορίνη βίωσε με πολύ ενθουσιασμό την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας"

Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, αναφέρθηκε με μεγάλη χαρά στη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας, από το νησί του και μάλιστα ως πρώτο σταθμό από τις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "χάρηκα ιδιαιτέρως, που η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε από τον τόπο μας. Βέβαια, θα το βιώναμε ως Έλληνες καλύτερα αν ήμασταν όλοι πιο κοντά στο πνεύμα του Ολυμπιακού ιδεώδους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν κάτι παραπάνω από ένα πανηγύρι του αθλητισμού, ήταν η ουσία του ελληνισμού και του πολιτισμού μας. Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα ήταν η κοινή ελληνική ιδέα. Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε μία επιστροφή, διότι όταν ένας λαός καταφέρνει να υπηρετεί το ωραίο, δεν παρακμάζει ποτέ. Το λέω με όλες τις διαστάσεις του, για μία προσπάθεια επιστροφής στην κλασική ιδέα.

Όλο το νησί βίωσε με πολύ ενθουσιασμό την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας και ήταν ένα γεγονός που ως ένα βαθμό το δικαιούταν η Σαντορίνη σαν τόπος, γιατί όντας ιδρυμένη από Δωριείς, ήταν τόπος τέλεσης γυμνικών αγώνων, που είχαν και λατρευτικό χαρακτήρα. Είχε συγκεντρωθεί πάρα πολύς κόσμος για να περιμένει να δει τη Φλόγα και το αντιμετώπισαν όλοι με πάρα πολύ χαρά. Αποτελέσαμε τον πρώτο σταθμό της διέλευσης της Φλόγας από τις Κυκλάδες. Ήταν μια όμορφη στιγμή για όλους μας και ελπίζουμε να τη ζήσουμε και στο μέλλον."


Δ. Λιανός: "Ήταν πολύ μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή για τη Νάξο, να πραγματοποιήσει διέλευση η Ολυμπιακή Φλόγα"

Η Νάξος ήταν ο δεύτερος σταθμός της Φλόγας και ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός, μίλησε με ενθουσιασμό για αυτή τη στιγμή, τονίζοντας, πως, "ήταν πάρα πολύ συγκινητική στιγμή η έλευση της φλόγας. Ήταν πολύ μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή για τη Νάξο, να πραγματοποιήσει διέλευση η Ολυμπιακή Φλόγα. Η Φλόγα εκφράζει τα ολυμπιακά ιδεώδη, όπως είναι ο σεβασμός, το ευ αγωνίζεσθε, η αλληλεγγύη, η ειρήνη και όλες οι σπουδαίες και σημαντικές έννοιες. Θεωρούμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και εξελίχθηκε πολύ ομαλά και ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και βοήθησε εθελοντικά όπου χρειάζονταν. Σε αυτή την πανηγυρική εκδήλωση για το νησί μας, ο κόσμος ήταν παρών και συμμετείχε πολύ ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια της. Δεκάδες εθελοντές εργάστηκαν ανιδιοτελώς για να στεφθεί με επιτυχία η διέλευση της Φλόγας. Να τονίσω ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια μετά τους επιτυχημένους αγώνες της Αθήνας το 2004, για να ξαναπεράσει η φλόγα από τις Κυκλάδες και το νησί μας και ευελπιστώ να έχουμε τη χαρά την υποδεχτούμε ξανά στο μέλλον, καθώς η Νάξος είναι κοιτίδα του κυκλαδικού και του ελληνικού πολιτισμού."


Κ. Μπιζάς: "Ένα ταξίδι που θα έχει πάντα στις αποσκευές του, τους συμβολισμούς της, που δεν είναι άλλοι από την ειρήνη και τη χαρά της ζωής"

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στις Κυκλάδες, ολοκληρώθηκε στην Πάρο, με τον δήμαρχο, Κώστα Μπιζά, να μιλά με πολύ συγκίνηση για την συγκεκριμένη στιγμή του νησιού. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι, "η επιλογή της Πάρου, από την Ολυμπιακή Επιτροπή για σταθμό της Ολυμπιακής Φλόγας στο ταξίδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας με προορισμό τη Γαλλία ήταν ιδιαίτερα τιμητική. Οι Παριανοί και οι Αντιπαριώτες, νέοι και νέες, μικροί και μεγάλοι, σύλλογοι και φορείς, τα σχολεία, οι χορωδίες και τα χορευτικά, εθελοντές όλοι σε μία κοινή προσπάθεια για να σταθούμε όλοι μαζί αντάξιοι αυτής της εξαιρετικής τιμής για το νησί μας. Και τα καταφέραμε. Θα ήθελα ειλικρινά να ευχαριστήσω την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την επιτυχή διεκδίκηση του αιτήματος να διέλθει η Ολυμπιακή φλόγα από το νησί μας. Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συνεργάτες μου που από τις αρχές Ιανουαρίου του 2024, εργάστηκαν άοκνα και σε συνεργασία με εκατοντάδες εθελοντές συμπολίτες μας, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της χθεσινής εκδήλωσης. Το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας πέρασε στις 19 Απριλίου 2024 από το νησί μας! Ένα ταξίδι που θα έχει πάντα στις αποσκευές του, τους συμβολισμούς της, που δεν είναι άλλοι από την ειρήνη και τη χαρά της ζωής"

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...