Στις 22 Αυγούστου, η ανθρωπότητα εξάντλησε όλους τους φυσικούς πόρους που η Γη μπορεί να ανανεώσει μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με το Global Footprint Network. Τα lockdown λόγω του κορονοϊού οδήγησαν το παγκόσμιο οικολογικό αποτύπωμα να συρρικνωθεί κατά 10%, αλλά εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τόσους οικολογικούς πόρους σαν να ζούσαμε σε 1,6 Γη.
Καθώς η δημόσια υγεία και η οικονομική ανάκαμψη έχουν αναδειχθεί ως κυρίαρχες ανησυχίες παγκοσμίως, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων καλούνται να δράσουν για την άνευ προηγουμένου τρέχουσα αναστάτωση για να χτίσουν ένα μέλλον όπου όλοι ευδοκιμούν μέσα στα μέσα του πλανήτη μας («ευημερία ενός πλανήτη»).
Η Earth Overshoot Day σηματοδοτεί την ημερομηνία κατά την οποία η ζήτηση της ανθρωπότητας για οικολογικούς πόρους και υπηρεσίες σε ένα δεδομένο έτος υπερβαίνει αυτό που μπορεί να αναγεννηθεί η Γη εκείνο το έτος. Για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας της Ημέρας Υπερβολικής Γης, το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτύπωσης Υπολογίζει τον αριθμό των ημερών που μπορεί να παρέχει η βιολογική χωρητικότητα της Γης για το Οικολογικό Αποτύπωμα της ανθρωπότητας, όπως εξηγείται σε αυτήν τη σελίδα.
Η μεθοδολογία βασίζεται στην τελευταία έκδοση των Εθνικών Λογαριασμών Αποτυπώματος και Βιοκατασκευών, η οποία αναπόφευκτα παρουσιάζει ένα «χρονικό κενό» με την παρούσα ώρα λόγω των διαδικασιών αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το «κενό» και να προσδιορίσει την Ημέρα Υπερέκτασης της Γης για το τρέχον έτος, το Global Footprint Network αξιοποιεί τα δεδομένα του National Footprint and Biocapacity Accounts. Όπου είναι δυνατόν, ενσωματώνονται πιο πρόσφατα δεδομένα από αξιόπιστες πηγές (Global Carbon Project, κ.λπ.) για την ενίσχυση της αξιολόγησης για τα «κενά» χρόνια.
Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού φέτος, το Global Footprint Network συνδύασε τα πιο αξιόπιστα δεδομένα και διαμόρφωσε τις πιο λογικές υποθέσεις για να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση των πόρων της ανθρωπότητας.
Αξιολογήθηκαν οι αλλαγές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την υλοτόμηση των δασών, τη ζήτηση τροφίμων και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια βιολογική χωρητικότητα ή το οικολογικό αποτύπωμα από την 1η Ιανουαρίου έως την Earth Overshoot Day 2020.
Η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε μείωση 9,3% στο παγκόσμιο οικολογικό αποτύπωμα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η ερευνητική έκθεση με δυνατότητα λήψης τεκμηριώνει ότι οι κύριοι οδηγοί ήταν το αποτύπωμα άνθρακα (μειώθηκε 14,5% από το 2019) και το αποτύπωμα δασικού προϊόντος (μειώθηκε 8,4% από το 2019). Το αποτέλεσμα όλων των παρεκτάσεων δεδομένων και οι αναλυθέντες παράγοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Earth Overshoot Day 2020 θα έφτανε στις 22 Αυγούστου.
Πηγή : https://www.envinow.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου