11 Φεβ 2021

ΠΠΙΣερίφου..Μετά από προσπάθεια 3 χρόνων, καταφέραμε το αυτονόητο, με τη βοήθεια του Δήμου, τον οποίο και ευχαριστούμε!


Μετά από προσπάθεια 3 χρόνων, καταφέραμε το αυτονόητο, με τη βοήθεια του Δήμος Σερίφου, τον οποίο και ευχαριστούμε! 

 Μόλις παραλάβαμε: 3 αυτόματους απινιδωτές με κυτία τοποθέτησης 1 εκπαιδευτικό απινιδωτή 1 κούκλα προσομοίωσης, για εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και χρήσης απινιδωτή 

 Με υπευθυνότητα, προγραμματισμό και προπάντων με σεβασμό και ενεργό ενδιαφέρον απέναντι στον κάθε συμπολίτη μας, αναλαμβάνουμε μία ουσιαστική πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει στην παροχή πολύτιμης βοήθειας, προκειμένου να σωθεί όταν και εφόσον παραστεί ανάγκη, μια ανθρώπινη ζωή. 

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία τοποθέτησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (ΑED), σε εμφανή σημεία σε πολυσύχναστους χώρους στο νησί της Σερίφου και φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε τα χαμηλά ποσοστά ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Πρόκειται για μία προσπάθεια συμβολής στην ενίσχυση των σκοπών του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ και ιδίως, στην αντιμετώπιση αιφνίδιων καρδιακών επεισοδίων, σε δημόσιους χώρους. 

 Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής είναι μια μικρή, ελαφριά, αξιόπιστη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και έχει την ικανότητα, βάσει προγραμματισμού, να καθορίσει αν απαιτείται απινίδωση (χωρίς παρέμβαση από τον χειριστή). Φορτίζεται αυτόματα και προτρέπει τον χειριστή με φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό την επαναλειτουργία της καρδιάς.

 Τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή χειρίζεται οποιοσδήποτε πολίτης είναι παρών στο επεισόδιο Καρδιακής Ανακοπής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην Kαρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και εφαρμόζει τις οδηγίες του κατασκευαστή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, περίπου 350.000 Ευρωπαίοι πέφτουν θύματα εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 16-20% των ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους και αφορά κυρίως σε νεαρά άτομα χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημεία. 

Μέχρι και σήμερα, λιγότεροι από 1 στους 10 αυτών των ασθενών επιβιώνουν. 

H εφαρμογή βασικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στα πρώτα 1-2 λεπτά από την κατάρρευση του θύματος αυξάνει την επιβίωση από το 5-10%, που είναι σήμερα, στο 60%.

 Σημειώνεται ότι τα πρώτα λεπτά μετά την Καρδιακή Ανακοπή είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την επιβίωση του θύματος και την ποιότητα της ζωής του. Σ’ αυτό τον πολύτιμο χρόνο δίπλα στο θύμα της Καρδιακής Ανακοπής θα βρεθεί ο απλός πολίτης.

 Γι’ αυτό επιβάλλεται ο γενικός πληθυσμός, με έμφαση στις ειδικές ομάδες “πρώτης επαφής”, να εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και να υπάρχει δημόσια πρόσβαση στην Απινίδωση.

 Στη Σέριφο υπάρχουν ήδη 35 πολίτες εκπαιδευμένοι και ανήκουν στις ομάδες «πρώτης επαφής». 

Με την βοήθεια της εκπαιδευτικής κούκλας Little Anne καθώς και του εκπαιδευτικού απινιδωτή θα γίνει ανανέωση των γνώσεων των παραπάνω πολιτών, καθώς και εκπαίδευση νέων! 

 Οι απινιδωτές θα καταχωρηθούν στον εθνικό χάρτη δημοσίων απινιδωτών και ευχόμαστε με την βοήθεια του KIDS SAVE LIVES - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και του Anastasis Stefanakis να εκπαιδεύσουμε όσους περισσότερους μαθητές μπορούμε! Σύντομα θα προγραμματίσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για ενηλίκους από το προσωπικό του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ. 

Ιδιαίτερα ευχαριστώ στον Stelios Livanios για την συνέργια και την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας μας! 

 Με εκτίμηση 
 Α.Κοντάρης
 Υπεύθυνος για την επιστημονική λειτουργία του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ

 Πηγή : ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΕΡΙΦΟΥ

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...