25 Φεβ 2021

Επιμελητήριο Ελληνο-κινεζικής οικονομικής συνεργασίας: Στόχος η οργανωμένη προσέγγιση της κινεζικής αγοράς μετά την πανδημία – Ιδρύθηκε Παράρτημα Νοτίου Αιγαίου


Ο τουρισμός, το real estate, ο πολιτισμός και οι εξαγωγές προϊόντων, αποτελούν τους βασικούς τομείς ενδιαφέροντος του νεοσύστατου Παραρτήματος Νοτίου Αιγαίου του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας«Με την ίδρυση του Παραρτήματος Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο προσβλέπει σε ένα σχεδιασμένο, σωστά προετοιμασμένο κΕπιμελητήριο Ελληνο-κινεζικής οικονομικής συνεργασίας: 

Στόχος η οργανωμένη προσέγγιση της κινεζικής αγοράς μετά την πανδημία - Ιδρύθηκε Παράρτημα Νοτίου Αιγαίου αι προσεκτικό άνοιγμα στην αγορά υπηρεσιών καιπροϊόντων της Κίνας, αλλά και στην προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στην περιοχή του Αιγαίου, με απώτερο στόχο τη συμβολή στην ταχύτερη ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας μετά την πανδημία», σημειώνει ο κ.Σταύρος Μονεμβασιώτης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος.Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο του Παραρτήματος, καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Μιχάλη Γκλεζάκο «η Κίνα πραγματοποιεί ετήσιες συναλλαγές 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με άλλες χώρες. Επίσης, κάθε χρόνο, 160 εκατομμύρια κινέζοι τουρίστες δαπανούν πάνω από 250 δις $. 

Προφανώς, η ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τη χώρα αυτή, δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για κάθε επιχείρηση. Όμως, βασική προϋπόθεση επιτυχίας αποτελεί η πιστοποίηση της, δηλαδή η επίσημη επιβεβαίωση ότι μπορεί να προσφέρει τα κατάλληλα αγαθά και υπηρεσίες, με τον κατάλληλο τρόπο. 

Αυτή την πιστοποίηση έχει ως στόχο να εξασφαλίσει σταδιακά στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, το Παράρτημα Νοτίου Αιγαίου». 

 «Θεμέλιος λίθος» ο Πολιτισμός 

 «Η Κίνα είναι μια αξιόπιστη και σταθερή σύμμαχος της Χώρας μας», επισημαίνει ο κ.Στέλιος Μπρίγγος, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος του Επιμελητηρίου . «Είναι γεγονός ότι ο αλληλοσεβασμός έχει ως αφετηρία την αμοιβαία παραδοχή των σπουδαίων Πολιτισμών, που επηρέασαν τις ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές του Δυτικού και Ανατολικού Κόσμου.

 Και παρ’ όλες τις ιδιομορφίες και τις ιδιαιτερότητες των κοινωνιών μας, κέντρο των ιδεών, των αξιών και της ηθικής αλλά και της φιλοσοφίας και των τεχνών είναι ο άνθρωπος», συμπληρώνει για να τονίσει ότι «και τα νησιά μας, που χαρακτηρίζονται από τον πλούτο του Πολιτισμού, της παράδοσης, της ιστορίας, των μνημείων, της γαστρονομίας, του ανθρώπινου παράγοντα και της φιλοξενίας, είναι βέβαιο ότι μπορούν να διαδραματίσουν τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί η περαιτέρω σύσφιξη των Ελληνο-Κινεζικών σχέσεων». 

 Ευκαιρία για επανασχεδιασμό

 Ο κ.Μιχάλης Παράβαλος, προϊστάμενος Κυκλάδων του Υπουργείου Τουρισμού, μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Νοτίου Αιγαίου του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας τονίζει: « Τη στιγμή που ο πλανήτης μαστίζεται από την πανδημία και μελέτες , οικονομικά δεδομένα και προϋπολογισμοί ανατρέπονται και επανεξετάζονται , η ανάγκη για τη γέννηση ευκαιριών και θετικών σχεδίων είναι αναγκαία. Ο κλάδος του τουρισμού έχει πληγεί τα μέγιστα στην Ελλάδα της δεκαετούς κρίσης αλλά και της χρεωκοπίας της Thomas Cook .

 Είναι ευκαιρία για επανεκκίνηση του κινεζικού τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα προκειμένου να υπερβούμε το 0,05% των κινέζων τουριστών που ταξιδεύουν σήμερα. 

 Βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αποτελούν οι σταθερές αεροπορικές συνδέσεις , περαιτέρω δυνατότητα χρήσης της πιστωτικής κάρτας UNION PAY DEBIT που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι , τοποθέτηση πληροφόρησης και σήμανσης σε αξιοθέατα στη Κινεζική γλώσσα αλλά ακόμη και η αναγνώριση του διπλώματος οδήγησης. Επίσης η αύξηση του αριθμού ξεναγών που μιλούν τη κινέζικη γλώσσα καθώς και των τουριστικών πακέτων σε συνεργασία με κινεζικά πρακτορεία.

 Η κατά κεφαλήν δαπάνη των 3000 δολαρίων που πραγματοποιούν οι Κινέζοι επισκέπτες είναι ένας επιπλέον λόγος για να επιδιώξουμε τους στόχους αυτούς».

 Golden Visa και επενδύσεις 

 Στον κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη, και την οικονομική ανόρθωση της χώρας που μπορεί να αποτελέσει ο θεσμός της Golden Visa την επόμενη ημέρα της πανδημίας, αναφέρεται ο κ.Βαγγέλης Κατσαράς, Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού Νάξου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος σημειώνοντας «ότι το έσοδο του κράτους από κάθε μεταβίβαση ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ, για απόκτηση GOLDEN VISA, ανέρχεται σε ποσό 20.000 ευρώ περίπου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εποπτεύοντας στενά το πρόγραμμα GOLDEN VISA, φέρονται να προχωρούν σε συνεχόμενες βελτιώσεις του επενδυτικού νόμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του επενδυτικού προγράμματος, δίνοντας περισσότερα κίνητρα σε ξένους, οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας. 

Από τους πρώτους αξιοποίησαν αυτήν την ευκαιρία είναι οι Κινέζοι». 

 VISA και αεροπορικές συνδέσεις 

 «Η Κίνα αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη ανερχόμενη αγορά άντλησης επισκεπτών αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα», δηλώνει η κα Μαρία Κουσαθανά, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Ταμίας του Παραρτήματος Νοτίου Αιγαίου. «Χαρακτηριστικό αποτελεί το ότι από τα 160.000.000 και πλέον Κινέζων τουριστών που το 2019 ταξίδεψαν στο εξωτερικό, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ταξίδεψαν λιγότερο από το 1%.

 Στόχος θα πρέπει να αποτελέσει τουλάχιστον το 1% και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να επιτύχουμε διακρατικές συμφωνίες όπως απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τη Σαγκάη και θεσμοθέτηση διαδικασιών που θα διευκολύνουν τη έκδοση visa για ταξίδια στην Ελλάδα». 

 Δεσμοί στη ναυτιλία 

 Η Βουλευτής κα Κατερίνα Μονογυιού, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος αναδεικνύει τη μακρά παράδοση στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας στον τομέα της ναυτιλίας. «Δική μου βούληση είναι να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την ισχυρή σχέση.

 Η ενίσχυση των δεσμών μας στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και στην κατασκευή πλοίων στην Κίνα θα δημιουργήσει τεράστια προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την ελληνοκινεζική φιλία.

 Με το κατάλληλο πρόγραμμα και την βούληση μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε οι νησιώτες να επωφεληθούν από την συνεργασία των δύο χωρών. Η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας». 

 Ανταλλαγή σπουδαστών 

 «Η εκπαίδευση αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κοινωνικής και οικονομικής ευμάρειας.

 Η ανταλλαγή σπουδαστών και αποφοίτων σχολών Τουριστικών επαγγελμάτων μεταξύ Κίνας και Ελλάδας θα συντελέσει πολλαπλά στην αλληλεπίδραση των ιδεών και γνώσεων και θα προάγει την οικονομική ανάπτυξη και την πνευματική επιρροή μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνει η κα Σεργία Έψιμου, Διευθύντρια της Τουριστικής Σχολής ΙΙΕΚ ΑΝΚΟ, υπεύθυνη του Παραρτήματος στα Δωδεκάνησα. «Ελλάδα και Κίνα, δύο χώρες με βαθύ πολιτισμό και φιλοσοφία, δύο χώρες που φαντάζουν τόσο διαφορετικές, αλλά τελικά όταν θα συναναστραφούμε με τους Κινέζους θα διαπιστώσουμε πόσο όμοιοι είμαστε. 

Για την βέλτιστη θεσμοθέτηση της εκπαιδευτικής κινητικότητας, ο αριστούχος απόφοιτος θα επιβραβεύεται με μία Υποτροφία να σπουδάσει στην Κίνα».

 Κέρδη για το εμπόριο 

 Στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από τη συνεργασία με την Κίνα, αναφέρεται ο κ. Μανώλης Ορφανός μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος. «Υποστηρίζοντας το διμερές εμπόριο αγαθών υπηρεσιών στις τοπικές αγορές εκτός από την δημιουργία αύξησης θέσεων εργασίας προωθούμε τις επενδύσεις στα νησιά μας ενισχύοντας περισσότερο την Οικονομία μας. 

Στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε την φυσική κληρονομιά ακόμα περισσότερο διατηρώντας τον τίτλο της Σαντορίνης ως την «Ναυαρχίδα» του Ελληνικού Τουρισμού προβάλλοντας με σωστά αναπτυξιακά πρότυπα, ώστε να μην αλλοιωθεί ο πολιτισμικός χαρακτήρας του νησιού, εκτός από το φυσικό του κάλλος και την πολιτισμική του κληρονομιά». 

 Συλλογική προσπάθεια 

 Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του Παραρτήματος Νοτίου Αιγαίου κα Άννα Μονογυιού, «η προσπάθεια είναι συλλογική και χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων, από όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας.

 Οι ΟΤΑ, οι Εμπορικοί Σύλλογοι, οι Ενώσεις Ξενοδόχων, οι επιχειρηματίες που «βλέπουν» την προοπτική της Κίνας είναι εν δυνάμει Μέλη του Παραρτήματος μας. 

Είτε μιλάμε για τον τουρισμό, είτε για τον πολιτισμό, είτε για τις εξαγωγές προϊόντων, είτε για οποιοδήποτε άλλο οικονομικό κλάδο, ο στόχος είναι το όποιο όφελος να αφορά όλους. 

Η τιμητική συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργου Χατζημάρκου ως Επίτιμου προέδρου του Παραρτήματος μας, αυτό το στόχο έχει, να αναδείξει τη συλλογικότητα της προσπάθειας».

 Πηγή : https://kykladitis.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...