26 Αυγ 2012

Ο γεράσιμος γερολυμάτος ζωγραφίζει τήν ΣΕΡΙΦΟ.



Τα σημαντικότερα γεγονότα του βίου του είναι: Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στο Αιγάλεω. Με τη ζωγραφική ασχολείται τριάντα χρόνια τα περισσότερα από αυτά επαγγελματικά. Από το 1983-86 έκανε ελεύθερες σπουδές Τέχνης στην Ευρώπη και συγκεκριμένα:



Το 1984 σεμινάριο ιστορίας της Τέχνης και της γερμανικής γλώσσας στο «L. MAXIMILIAN UNIVERSITAT» Munchen, το 1985 σεμινάρια ιστορίας της Τέχνης και της ιταλικής γλώσσας στο «UNIVERSITA PER STRANIERI» Perugia, ενώ απ΄ το 1985-86 έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και σχεδίου στην «SCUOLA LIBERA DELL NUDO» της Ακαδημίας di belle Arte Firenze και χαρακτική στο εργαστήρι του καθηγητή Manfredi. Το 1991-92 συνέχισε τις σπουδές του στο σχέδιο στο εργαστήρι του Τ. Ρήγα στην Αθήνα.



Ομιλεί τρεις ξένες γλώσσες ( Αγγλικά- Ιταλικά-Γερμανικά) τις δύο πρώτες καλά. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις: : «Η ζωγραφική του Μάκη Γερολυμάτου δεν «ορίζεται» γιατί «ρέει», αφού κάθε δράση της του ανοίγει άλλα μονοπάτια έρευνας. …Αναδύονται από το υποσυνείδητο μνήμες μορφοποιημένες σε εικαστική δημιουργία

.

Ολόκληρο το έργο του Μάκη Γερολυμάτου το διατρέχει και το διαβρέχει ένα δυνατό ρεύμα εικαστικής ποιητικότητας. Οι πίνακες του δε λειτουργούν σαν πλάκα αποτύπωσης της πραγματικότητας ή της όποιας ωραιότητας. Η ζωγραφική του είναι η τέχνη του να παραθέτει τα χρώματα με τρόπο τέτοιο, ώστε η αντικειμενική τους όψη να εξαλείφεται και στη θέση της να εμφανίζεται μία εικόνα ποιητική. 



Αυτή η ποιητική εικόνα είναι η πραγματικότητα του ψυχικού σύμπαντος του πολύ ευαίσθητου καλλιτέχνη, περασμένη μέσα από το φίλτρο της όρασης και της ενόρασης… Ο Μάκης Γερολυμάτος ακολούθησε στην εικαστική του πορεία την σύνθεση της πραγματικότητας με τον υπερρεαλισμό και την αφαίρεση.


 Τα κλασικά υλικά της ζωγραφικής-λάδι, παστέλ, ακουαρέλα, τέμπερα, μελάνια-είναι τα μέσα που χειρίζεται ανάλογα με τον ενδότερο εικαστικό σκοπό του, έχοντας την ικανότητα να εκμαιεύσει από την ύλη τις ιδιαίτερες δυνατότητες και να την μεταμορφώσει σε έργο τέχνης. Ένας λυρικός χειρώναξ γίνεται ποιητής της εικόνας. Πλάθει τις μορφές του με μεγάλη ζωντάνια κι οριοθετεί την προοπτική και το φως με απαλές καμπύλες.



 Η αρχική σύνθεση του χώρου υποχωρεί στην πρωταρχικότητα της διαφάνειας. .. Ο Μάκης Γερολυμάτος δουλεύει με δύο εστίες φωτός που η μία εισχωρεί μέσα στην άλλη και διαθλάται. Έτσι η όραση μαγνητίζεται από τη φορά της ανταύγειας και την ακολουθεί στ΄ απύθμενα βάθη ξεχνώντας το φυσικό χώρο ενώ οι μνήμες, το όνειρο και το όραμα παρεμβάλλονται ανάμεσα στον θεατή και το τοπίο




 O Γεράσιμος Γερολυμάτος ειχε να επισκευθεί τήν ΣΕΡΙΦΟ 12 χρόνια καί φέτος ηρθε μαζί μέ τήν Κάτια Δέλη τήν γυναίκα του ,είναι λάτρης της ΣΕΡΙΦΟΥ καί αρθογραφεί στό http://giannisserfanto.blogspot.gr/....Αυτά τα έργα είναι από τίς επισκέψεις του κατά καιρούς στο νησί από τήν δεκαετία του 1980 μέχρι καί σήμερα ...επίσης έχει ενα καταπληκτικο blog .......To
 http://peritexnisologos.blogspot.gr/





επιμέλεια Γιάννης γούναρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...