21 Μαρ 2014

Συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Σπιλάνη

 | 
Γεμάτος αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Σπιλάνης κάλεσε τα ΜΜΕ της Λήμνου ώστε να ενημερώσει για το πρόγραμμά του και τις προθέσεις του ως υποψήφιος περιφερειάρχης.Ζει και εργάζεται στην Λέσβο από το 1986 όπου και μέχρι σήμερα δεν έχει πάψει α ασχολείται και να προσπαθεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των νησιών. Το σκεπτικό του συνδυασμού «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο», είναι η αλλαγή του σκηνικού στο Βόρειο Αιγαίο, αλλάζοντας τρόπο δουλειάς και υπεράσπισης συμφερόντων, μιας και τα πρόσωπα που υπάρχουν ήδη στην πολιτική σκηνή έχουν δείξει τι μπορούν να κάνουν και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οδήγησε τον κ. Σπιλάνη να κατέβει υποψήφιος. Πιο συγκεκριμένα είπε  « Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην περιφέρεια και δούλεψαν μέσα στα κομματικά πλαίσια και συνεχίζουν παρόμοια τακτική, χωρίς να δείξουν τι θέλουν αν κάνουν, δίχως συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα και χωρίς να ξέρουν που θέλουν αν πάνε την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δεν είναι δυνατόν να τους αφήσουμε να έχουν και πάλι την περιφέρεια».
Αναφερόμενος στον ρόλο της περιφέρειας για ανάπτυξη των νησιών, τόνισε πως υπάρχουν τα εργαλεία και οι πόροι με την δυνατότητα να υλοποιηθούν, αλλά δεν έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα. Η ανάπτυξη βασίζεται σε συγκεκριμένες στρατηγικές που δεν είναι μόνο η υλοποίηση μεγάλων έργων, αλλά και μικρών που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους πολίτες, τόνισε.
Όσον αφορά τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, είπε πως «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ως γραμματέας του υπουργείου ναυτιλίας και αιγαίου, είπα πως ακτοπλοΐα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στα νησιά η ακτοπλοΐα είναι πηγή ζωής και ταυτόχρονα δυνατότητα ανάπτυξης», σχολιάζοντας ταυτόχρονα πως η νυν περιφερειακή αρχή δεν το κατάλαβε και δεν έκανε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διεκδικήσει  ότι  έπρεπε για τα νησιά, αφήνοντας τον δήμο να παλεύει μόνος του. « Η περιφέρεια δεν μίλαγε ποτέ», ήταν η ακριβής του έκφραση.
Για τις υπηρεσίες του δημοσίου που πλέον έχουν αρχίσει να κλείνουν σιγά σιγά, είπε «Θεωρώ ότι οι υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος όπως τα θέματα υγείας, τα θέματα εκπαίδευσης και κοινωνικών παροχών, πρέπει να παρέχονται στα όρια του νησιού. Οι νησιώτες δεν είμαστε πολίτες 2ης κατηγορίας. Για να καταργήσεις υπηρεσίες πρέπει πρώτα να έχεις βρει λύσεις και όχι το ανάποδο».  
Στόχος του συνδυασμού και αναπτυξιακό τρίπτυχο του κ. Σπιλάνη είναι να υπάρξει ένα Ποιοτικό, Πράσινο και Δημιουργικό Αιγαίο. Αναλύοντας έναν έναν τους στόχους ενημέρωσε πως πρέπει οι παραγωγοί των νησιών να στραφούν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, μιας και δεν γίνεται να ανταγωνιστεί στην τιμή, αφού εκ των πραγμάτων οι πρώτες ύλες είναι πιο ακριβές. Στις σκέψεις είναι να εφαρμοστεί μία επωνυμία ΠΟΠ  όπου κάτω από αυτή οι παραγωγοί θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους και οι καταναλωτές θα είναι σίγουροι για την ποιότητά τους.
Όσον αφορά το Πράσινο νησί, αναφέρθηκε στην αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.
Σε σχέση με την συνεργασία περιφέρειας και δήμου, τόνισε πως η περιφέρεια αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτη στην Λήμνο και οι υπηρεσίες της φαίνεται να αντιδρούν ανταγωνιστικά με αυτές του δήμου. Μιλώντας για ορισμό αντιπεριφερειάρχη Λήμνου και για τον ρόλο του εντεταλμένου συμβούλου, εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως ο Δήμαρχος Λήμνου πρέπει να είναι ο αντιπεριφερειάρχης και να συνεργάζεται άμεσα και ομαλά με την περιφέρεια γιατί αυτός θα εξειδικεύσει την πολιτική τοπικά και θα την εφαρμόσει.
Όσον αφορά τους υποψηφίους που θα είναι μαζί με τον κ. Σπιλάνη ανέφερε πως έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις με πολλά πρόσωπα του νησιού. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως έχουν σχεδόν συμφωνήσει με τον Παναγιώτη Τσανταρλιώτη, αν και δεν ήθελε να ασχοληθεί με τα κοινά όπως είχε δηλώσει, με τον Ιάκωβο Παπαδόπουλο, δίχως όμως να έχουν οριστικοποιήσει και με την Φωτεινή Ετμεκτσόγλου , η οποία μάλλον θα συμμετάσχει σε δημοτικό ψηφοδέλτιο.
Πηγή : http://www.limnosnea.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...