14 Μαρ 2014

Για υπόσκαψη έρευνας σε βάρος της καταγγέλλει τη CIA η πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας


Σε δημόσια θέα μεταφέρθηκε πλέον μετά από τις καταγγελίες της προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, Ντάιαν Φάινσταϊν, η σοβαρή αντιπαράθεση που, όπως όλα δείχνουν, υποβόσκει εδώ και πολύ καιρό ανάμεσα στο Κογκρέσο και στη CIA, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές διαρροές και δημοσιογραφικές πληροφορίες και προκαλώντας αναταράξεις στην Ουάσινγκτον.Η Φάινσταϊν κατήγγειλε δημόσια ότι η CIA με μια σειρά από ενέργειες υπέσκαψε την έρευνα επιτροπής της Γερουσίας σχετικά με το αν έγιναν ή όχι βασανιστήρια κατά τη διάρκεια των κρατήσεων και των ανακρίσεων που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος κατά της τρομοκρατίας που επέβλεπε η CIA υπό την προεδρία Μπους του νεότερου, μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους.
Η επιτροπή είχε αναλάβει να ερευνήσει σειρά σχετικών καταγγελιών και προκειμένου να γίνει αυτό η CIA την είχε προμηθεύσει με υπολογιστές, σε μυστικό σημείο στη βόρεια Βιρτζίνια, όπου είχαν φορτωθεί εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, στα οποία είχαν πρόσβαση μόνο όσοι συμμετείχαν στην επιτροπή, οι οποίοι είχαν και δικαίωμα να κρατήσουν αντίγραφα στους υπολογιστές. Η Γερουσιαστής κατήγγειλε ότι το 2009, και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, η CIA αφαίρεσε τουλάχιστον 870 έγγραφα, και στη συνέχεια με ειδοποίηση άλλα 50, αλλά και ότι «φόρτωσε» τους υπολογιστές με πάρα πολύ υλικό χωρίς να προμηθεύσει στους εμπλεκόμενους, στην έρευνα Γερουσιαστές, με τα κατάλληλα εργαλεία για να το μελετήσουν όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα ουσιαστικά τα έγγραφα να είναι άχρηστα και πρακτικά η επιτροπή να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην, περίπου 6.000 σελίδων, έκθεση που συνέταξε τελικά η επιτροπή, τα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν από το απόρρητο υλικό που δόθηκε από τη CIA είναι ελάχιστα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε, επίσης, ότι η έκθεση είναι έτοιμη και θα δοθεί στο Λευκό Οίκο εντός των ημερών. Τόνισε, όμως, ότι η επιτροπή πιέζει, πριν από αυτό, να αποχαρακτηριστεί ένα συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο περιέχει «τρομακτικά στοιχεία για το πρόγραμμα της CIA το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ, μα ποτέ, να υπάρξει». Επίσης, έκανε γνωστό ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής έχει αποστείλει δεκάδες επιστολές στη CIA ζητώντας εξηγήσεις για τις ενέργειές της αλλά και συγνώμη για την στάση που κράτησε, χωρίς ποτέ να λάβει καμία επίσημη απάντηση.
Για την Φάινσταϊν το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως υπογράμμισε με νόημα, γιατί αν δεν υπάρξουν επαρκείς εξηγήσεις και αποδειχτεί ότι οι υποψίες της επιτροπής για προσπάθεια παρακώλυσης της έρευνάς της είναι αληθινές, τότε πρόκειται για συμπεριφορά που αγγίζει τα όρια «του εκφοβισμού» των Γερουσιαστών, που θέτει σοβαρά ερωτήματα για την αμεροληψία της CIA αλλά και για παραβίαση της θεμελιώδους ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί διάκρισης των εξουσιών και περί δυνατότητας και υποχρέωσης των μελών του Κογκρέσου να «ελέγχουν τη δράση και τις ενέργειες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας». Οι καταγγελίες της προέδρου της επιτροπής προκάλεσαν οργή στο σύνολο της Γερουσίας, με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, να υπογραμμίζει ότι εφόσον αποδειχθούν αληθινές «τότε πρέπει να πέσουν κεφάλια και κάποιοι να πάνε φυλακή».
Ο νυν διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, ο οποίος δεν επέβλεψε το, υπό έρευνα, πρόγραμμα κρατήσεων και ανακρίσεων της υπηρεσίας, απέρριψε κατηγορηματικά της κατηγορίες της Φάινσταϊν και υποστήριξε ότι μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα που η CIA διεξάγει για τις καταγγελίες, τα στοιχεία θα αποδείξουν την αλήθεια και την απολύτως ορθή στάση που τηρήθηκε για να διευκολυνθεί η δουλειά της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας. Αρνήθηκε, πάντως, να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Το ίδιο έπραξε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, που αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Δημοσιογράφοι και αναλυτές, πάντως, στα αμερικανικά ΜΜΕ επεσήμαιναν ότι είναι η πρώτη φορά που ανοιχτά η Γερουσία και μάλιστα δια της άμεσα αρμόδιας επιτροπής της, στρέφεται κατά των μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου μιας πολύ μεγάλης σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προσέθεταν, επίσης, ότι οι καταγγελίες αυτές έρχονται να συμπληρώσουν τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτών από την NSA και όλα τα σχετικά σκάνδαλα που προέκυψαν από τη δράση αυτής της υπηρεσίας, τροφοδοτώντας περαιτέρω την ανησυχία των πολιτών για τα όρια δράσης των μυστικών υπηρεσιών αλλά και για τη δυνατότητα της πολιτικής ηγεσίας και της εκτελεστικής εξουσίας να ελέγχουν τη δράση αυτή και να διασφαλίζουν ότι σέβεται το σύνταγμα της χώρας.
Πηγές: bbc, cnbc, daily mail, Washington post
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...