26 Μαρ 2014

Νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA


Όλες οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες διαδικτυακής αναζήτησης είχαν ενημερωθεί εγκαίρως και γνώριζαν πλήρως ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών – NSA- συγκέντρωνε στοιχεία της διαδικτυακής δραστηριότητας των χρηστών τους. Αυτό υποστήριξε ο νομικός σύμβουλος της υπηρεσίας Ρατζές Ντι, κατά τη διάρκεια ακρόασης από το παρατηρητήριο προστασίας της ιδιωτικής ζωής της αμερικανικής κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε μέσα στην περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για το εύρος των παρακολουθήσεων της NSA. Ο Ντι ισχυρίστηκε ότι όλο το επικοινωνιακό υλικό και τα στοιχεία που συγκέντρωνε η υπηρεσία στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου περί παρακολούθησης του 2008 ήταν εις γνώση των εταιρειών και γινόταν με την ενεργή συμβολή τους.

Τα λεγόμενα του Ντι έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας, δια μέσου της αξιοποίησης των στοιχείων που διέρρευσε ο πρώην υπάλληλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, η πτυχή αυτή του προγράμματος παρακολουθήσεων, οι αμερικανικές εταιρείες διαδικτυακής αναζήτησης αλλά και κοινωνικής δικτύωσης που εμπλέκονταν, οι Yahoo, Apple, Google, Microsoft, Facebook και AOL, ανακοίνωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτε για τα προγράμματα παρακολούθησης και ότι η όλη διαδικασία γινόταν ερήμην τους. Ο Ντι, από την πλευρά του, τόνισε ότι μπορεί όντως οι εταιρείες να μην γνώριζαν την κωδική ονομασία του προγράμματος παρακολούθησης, που λεγόταν Prism, καθώς ήταν μόνο για εσωτερική ενδο-υπηρεσιακή χρήση, όμως αντέτεινε ότι η διαδικασία αυτή καθαυτή ήταν «νομικά υποχρεωτική και γι αυτό ενημερώνονταν όλοι οι ενδιαφερόμενοι».

Παρά την κατάθεση του Ντι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως πώς ακριβώς εφαρμόστηκε η νομική διαδικασία που ο ίδιος επικαλέστηκε ισχυριζόμενος ότι ενημερώθηκαν οι εταιρείες, καθώς με βάση όσα έχει διαρρεύσει ο Σνόουντεν η NSA είχε αδιαμεσολάβητη πρόσβαση στα στοιχεία των εταιρειών και τη δραστηριότητα των χρηστών τους. Ο Ντι ανέφερε μόνο ότι οι παρακολουθήσεις εντάσσονται στο νομικό πλαίσιο που προκύπτει από την μυστική, μέχρι πρότινος, νομοθεσία που υπάγεται στην πρόβλεψη περί λειτουργίας μυστικών δικαστηρίων για την επίβλεψη συγκέντρωσης πληροφοριών για τις μυστικές υπηρεσίες που προκύπτει από την υιοθέτηση της απόφασης 702 το 2008, η οποία είχε στόχο να δώσει νομική κάλυψη στην παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών δεδομένων εφόσον το ένα μέρος των επικοινωνιών αυτών εκτιμάται ότι βρίσκεται εκτός ΗΠΑ.

Θεωρητικώς η απόφαση απαγορεύει την παρακολούθηση και καταγραφή στοιχείων επικοινωνίας μεταξύ Αμερικανών πολιτών εντός ΗΠΑ, κάτι, όμως, που όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία που διέρρευσε ο Σνόουντεν, δεν έγινε σεβαστό. Στο πλαίσιο του προγράμματος Prism τα στοιχεία από τις επικοινωνίες αποθηκεύονται για πέντε χρόνια και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται απευθείας από το διαδίκτυο για δύο χρόνια.

Αυτή η πτυχή των διαρροών από τον Σνόουντεν, είχε αποδειχτεί και δικαστικά μετά από πολλές διαμάχες, το 2011 όταν φάνηκε ξεκάθαρα ότι η NSA και συνέλλεγε και αποθήκευε στοιχεία από επικοινωνίες μεταξύ Αμερικανών, γεγονός που χαρακτηρίστηκε σοβαρή συνταγματική παραβίαση από τη δικαιοσύνη. Γερουσιαστές μέλη της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας ζήτησαν το 2012 τροποποίηση των κανόνων παρακολούθησης τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση προκειμένου να παρακολουθούνται και να αποθηκεύονται στοιχεία που αφορούν αποκλειστικά και μόνο Αμερικανούς πολίτες. Στην κατάθεσή του, πάντως, στο Συμβούλιο Επίβλεψης της Ιδιωτικής Ζωής και των Πολιτικών Ελευθεριών ο Ντι χαρακτήρισε πρακτικά ανέφικτη τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, λέγοντας ότι αν η NSA έπαιρνε δικαστικές αποφάσεις για κάθε παρακολούθηση που έπρεπε να κάνει, τότε δεν θα έκανε καμία λόγω της προβλεπόμενης χρονοτριβής και της γραφειοκρατίας. Υπενθύμισε επίσης ότι εκτός από την απόφαση 702, οι αμερικανικές αρχές, ιδιαίτερα μετά την 11ηΣεπτεμβρίου 2001, έχουν διασφαλίσει βήμα το βήμα ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο με αποφάσεις, νομικές προβλέψεις και εκτελεστικές διαταγές, που τους διασφαλίζει το δικαίωμα παρακολούθησης προσωπικών δεδομένων.

Οι διαβεβαιώσεις του νομικού συμβούλου της NSA περί απόλυτης γνώσης από πλευράς των εταιρειών διαδικτυακής αναζήτησης των δραστηριοτήτων παρακολούθησης των χρηστών τους καθώς και το γεγονός ότι επικαλέστηκε σειρά νομοθετημάτων για του λόγου του αληθές, προκαλεί νέο πονοκέφαλο στους κολοσσούς του διαδικτύου, οι οποίοι μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, το περασμένο καλοκαίρι, όχι μόνο ένιπταν τας χείρας τους αλλά προσπάθησαν, ως ένα βαθμό, να παρουσιαστούν και ως θύματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Όλους τους τελευταίους μήνες σχεδόν όλες οι εταιρείες πραγματοποίησαν εκτεταμένες εκστρατείας δημοσίων σχέσεων για να αναστρέψουν τη ζημιά που έγινε στην εικόνα τους αλλά και να πείσουν τους χρήστες τους ότι τα προσωπικά τους στοιχεία καθώς και η δραστηριότητά τους δια μέσου διαδικτύου είναι ασφαλής.

Η εκστρατεία αυτή κορυφώθηκε και με τη νίκη τους στα δικαστήρια, πριν από λίγο καιρό, η οποία τους επιτρέπει να αποκαλύπτουν το εύρος των εντολών ή των αιτημάτων που δέχονται από τις μυστικές υπηρεσίες για παρακολούθηση. Μόλις δε την περασμένη εβδομάδα ο ιδρυτής του facebook Μαρκ Ζούγκερμπεργκ δήλωνε ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον Αμερικανό πρόεδρο για να του μεταφέρει τις έντονες ανησυχίες των εταιρειών διαδικτυακών υπηρεσιών και δικτύωσης για τη ζημιά που η κυβέρνηση, με τις ενέργειές της, προκαλεί στην επαγγελματική τους δραστηριότητα υπονομεύοντας το μέλλον τους. Προς το παρόν, πάντως, οι εταιρείες δεν έχουν καν σχολιάσει τις νέες αποκαλύψεις του νομικού συμβούλου της NSA ότι ήταν απολύτως ενήμερες για τις παρακολουθήσεις.
Πηγές: guardian, computing, techinvestornews, Russia today, voice of Russia, businessinsider


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...