Ομόφωνη απόφαση, με σκοπό την άσκηση πίεσης, προς την πολιτεία, προκειμένου να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θήρας, αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί, για την καταπολέμηση των περιστατικών αυθαίρετης δόμησης, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας.
Την έκδοση ψηφίσματος, με αποδέκτες όλους τους αρμόδιους φορείς, με αίτημα τη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Θήρας, καθώς και την ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, σε συνδυασμό με το συντονισμό συναντήσεων, με τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, με στόχο την πάταξη των φαινομένων αυθαίρετης δόμησης στο νησί, τα οποία συμβάλουν στην καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, προβλέπει η ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε, στο θέμα που εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θήρας, κ. Γιώργος Κυριαζής.
Παράλληλα, το θέμα αναμένεται να τεθεί και εντός της συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μετά από παραίνεση και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σιγάλα.
Με έναν υπάλληλο η Πολεοδομία
Εισηγούμενος το θέμα, ο κ. Κυριαζής, τόνισε, πως “είναι γνωστό σε όλους, ότι η αυθαιρεσία στη δόμηση καλά κρατεί, επίσης είναι γνωστό σε όλους, ότι η προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος είναι υπεράνθρωπη, πλην όμως, ότι χωλαίνουμε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Η πολεοδομία μας έχει έναν μηχανικό, παρ' όλες τις αποφάσεις και του Δημάρχου και εμού του ιδίου, την έχουμε κλείσει την πολεοδομία τέσσερις φορές, για να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις ελέγχου – στην ουσία δεν έχει γίνει τίποτα. Στο τελευταίο χρονικό διάστημα, η εδώ πολεοδομία επικαλείται την αρμοδιότητα των ελεγκτών δόμησης, οι οποίοι έρχονται μία ή δύο φορές και κανείς δεν ξέρει πότε έρχονται και ποιοι είναι αυτοί.
Με λίγα λόγια, επικρατεί ένα χάος και, όπως είναι γνωστό σε όλους, είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση”.
Ειδική μνεία έκανε και στην περιβαλλοντική έκφανση του προβλήματος, σημειώνοντας, ότι “αν αλλοιωθεί το ανάγλυφο της αρχιτεκτονικής του νησιού θα χάσουμε από τον τουρισμό, διότι οι τουρίστες δεν έρχονται για τα καλά τζακούζι, αλλά έρχονται για το ανάγλυφο του νησιού, για τη φυσική του ομορφιά”.
Διευκρίνισε δε, πως “δεν είναι η Δημοτική Αρχή κατά της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, τουναντίον.
Είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας, υπέρ των επενδύσεων, αλλά με σωστό τρόπο, με έναν τρόπο που δεν θα επηρεάσει το νησί, δεν θα αλλοιώσει τη μορφολογία του νησιού”.
Στο ίδιο μοτίβο, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος, επεσήμανε, πως πλήθος επιστολών έχουν αποσταλεί στον Εισαγγελέα, για περιπτώσεις αυθαιρεσίας, ενώ έχει υπάρξει όγκος αλληλογραφίας και για το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης.
“Εδώ έχουμε ένα θέμα, που πρέπει να μας 'καίει' και όχι να βάζουμε τον άλλο, από αυτούς που είμαστε εδώ μέσα, απέναντι και να τον στήνουμε στον τοίχο. Διότι αυτή η λογική, οδηγεί σε μη αντιμετώπιση των πραγματικών μας θεμάτων. Και το θέμα του περιβάλλοντος είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για τη Σαντορίνη.
Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, είναι η κληρονομιά μας και το μέλλον το οικονομικό μας”, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας, πως υπάρχει η βούληση για ανάδειξη των ζητημάτων, ακόμη κι όταν αυτά λειτουργούν εις βάρος της δημοτικής αρχής.
Επικουρικά, ο Αντιδήμαρχος, κ. Κυριαζής, εξήγησε, πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Δήμαρχος έχουν στοχοποιηθεί, λόγω της επιμονής τους για πάταξη της αυθαιρεσίας, υποστηρίζοντας, πως υπάρχουν επίσης και απειλητικές επιστολές.
“Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με αυθαίρετη δόμηση, για ένα δωματιάκι ή μία τουαλέτα, η κοινωνία της Σαντορίνης είναι αντιμέτωπη με εταιρείες – κολοσσούς”, καλώντας το Σώμα να σταθεί ολομέτωπα ενάντια στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, με “ επενδύσεις εκατομμυρίων και με μία αλυσίδα δικηγόρων”.
“Μπροστά στα μάτια μας” οι αυθαιρεσίες
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Αντώνης Σιγάλας, επεσήμανε, πως αντίστοιχη απόφαση είχε ληφθεί προ μερικών μηνών, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του προϊσταμένου της Πολεοδομίας, ζητώντας διευκρινίσεις, ως προς την ουσία μίας δεύτερης απόφασης, σχεδόν πανομοιότυπης με την πρώτη.
“Τι θα προσφέρει σήμερα μία απόφαση στα ξαφνικά, που το είχαμε πιάσει καλά τότε και είχαμε και τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων σε συνάντηση στην Αθήνα; Απεμπολίσατε το όπλο της διεκδίκησης, που είχαμε ήδη στα χέρια μας και είχε γίνει αποδεκτό”, σημείωσε στην τοποθέτησή του.
Παράλληλα ανέφερε, πως “αν το πάρουμε σωστά, δεν είναι μόνο η αυθαίρετη δόμηση. Όλα αυτά τα κοντέινερς που καθημερινά εισβάλλουν στο νησί και παίρνουν θέση για το καλοκαίρι, όπου θα γίνει ο χαμός περιβαλλοντικά, χωρίς ούτε καν κτίσματα. Τα τροχόσπιτα έχουν ήδη παραγγελθεί απ' όλο τον κόσμο.
Μπροστά από τα μάτια μας πέρασε ένα τροχόσπιτο με κεραμίδια και τοποθετήθηκε κιόλας. Μπορεί να είμαστε υποστελεχωμένοι αλλά πέρασε μπροστά από τα μάτια μας. Και τα κοντέινερς περνούν μπροστά από τα μάτια μας”.
Επίσης, μίλησε για «“κατ' επιλογήν” αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών», από τη δημοτική αρχή, ενώ τόνισε, πως “τα πολλά λόγια, από δω και πέρα, είναι φτώχεια.
Το θέμα το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όλοι, είμαστε όλοι σύμφωνοι, να αντιμετωπιστεί σωστά, για να σώσουμε το νησί μας και τους υγιείς επαγγελματίες, αν θέλετε και τους πολίτες, που είναι νόμιμοι”.
Επιπλέον του ζητήματος της πολεοδομίας, ο κ. Σιγάλας έθιξε και το θέμα της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, σχολιάζοντας, πως “η Αρχιτεκτονική Επιτροπή, μέχρι να λειτουργήσει και να τελειώσει, σου λέει ο άλλος “θα το κάνω αυθαίρετο, να τελειώνω”.
Βγαίνει απ' τα ρούχα του, πολλές φορές. [...] Πολλά από αυτά που λέτε κ. Κυριαζή έχουν περάσει από την αρχιτεκτονική επιτροπή και έχουν γίνει νόμιμα. Αυτό είναι άλλο ένα θέμα”, για να καταλήξει λέγοντας, πως “τα θέματα είναι πολλά και μεγάλα και δεν θα τα λύσουμε σήμερα εδώ”.
“Η Σαντορίνη αφημένε στο έλεος του Θεού και των συμφερόντων”
Από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, κ. Μαρία Αργυρού, εξέφρασε την άποψη, πως το θέμα “έπρεπε να έχει έρθει με διαφορετική εισήγηση και με διαφορετικές προτάσεις”.
“Μη μου πείτε, ότι η Σαντορίνη δεν είναι αφημένη στο έλεος του Θεού και δεν είναι αφημένη στα μεγάλα συμφέροντα που τη λυμαίνονται. Εκεί καταντήσαμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σχετικά με το ζήτημα.
Αναφέρθηκε δε και σε έναν περαιτέρω προβληματισμό, σημειώνοντας, πως “καλό είναι να κάνουμε μία σκέψη, για το τι γίνεται με την περιουσία του Δήμου και την περιουσία του Δημοσίου. Αυτή τη στιγμή επί παραδείγματι, βλέπουμε, ότι και στην περίπτωση του Δήμου και στην περίπτωση του Δημοσίου, υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και μάλιστα μέσα στον αιγιαλό”, κάνοντας λόγο για “μόνιμες κατασκευές παράνομες με τις ευλογίες του Δήμου”.
Η κ. Αργυρού υποστήριξε την άποψη πως πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια, η υποστελέχωση στο νησί και δη στην πολεοδομική υπηρεσία, λέγοντας, πως “αν σε αυτό το νησί, τον παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, η υπηρεσία δόμησης, η πολεοδομία, στελεχώνεται από έναν μόνο μηχανικό και δεν υπάρχει ευαισθησία των αρμόδιων υπουργείων να ρίξουν βάρος σε αυτό το γραφείο ώστε να στελεχωθεί, να υπάρξει διευκόλυνση των ανθρώπων που θέλουν να εξυπηρετηθούν, με τις εκδόσεις των οικοδομικών αδειών, αλλά και κυρίως έλεγχος, δεν θα το είχαν στελεχώσει;”.
Η κ. Αργυρού πρότεινε να υπαρξει πρόσκληση των αρμοδίων υπουργικών στελεχών στο νησί της Σαντορίνης, προκειμένου να παρατηρήσουν ιδίοις όμασι τις παραβάσεις και τόνισε, πως πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα του κτηματολογίου, για το οποίο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές, με αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν σαφή όρια σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Αργυρός Ιωάννης, από την πλευρά του, σημείωσε, πως η συζήτηση δεν θα πρέπει να εστιάζει στην απεμπόλιση των ευθυνών, τονίζοντας, πως το δημοτικό συμβούλιο απεδείχθη “κατώτερο των περιστάσεων, καθώς αδυνατούμε να προστατεύσουμε το νησί”.
Συμφωνώντας με την πρόταση της κ. Αργυρού, υποστήριξε, πως τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων, θα πρέπει να επισκεφτούν το νησί και οι υπεύθυνοι του Δήμου Θήρας, να τους παρουσιάσουν ολοκληρωμένα και λεπτομερώς όλη την εικόνα των υπηρεσιών του νησιού.
Ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα των ελεγκτικών μηχανισμών
Κλείνοντας τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Αντιδήμαρχος, κ. Κυριαζής επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς όπως τόνισε, ακόμη και να ειδοποιηθούν η αστυνομία ή η πολεοδομία, η ύπαρξη “τσιλιαδόρων”, καθιστά την επιβεβαίωση των παραβάσεων, σχεδόν αδύνατη.
Ο Δήμαρχος, συμφωνώντας, υπογράμμισε την ανάγκη στελέχωσης της Αστυνομίας, των ελεγκτικών μηχανισμών, όχι μόνο του Δήμου Θήρας, αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που και εκεί υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα.
δεν μπορεί να μην είναι στελεχωμένη αστυνομία, να μην υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι υποστελεχωμένες.
Ενημερώνοντας, πως για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός, ενώ μέσω του αν. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συντονίζεται κύκλος συναντήσεων για το θέμα αυτό, έκλεισε, διαμηνύοντας, πως “τα πράγματα έχουν πάει στο απροχώρητο και ζητούμε στελέχωση”.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου